Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Обезщетението за отглеждане на дете през втората година става 380 лева Майчинските и пенсиите ще се увеличат от 2018 г., решиха депутатите като приеха на второ четене бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО), информира ТРУД. Обезщетението за отглеждане на дете през втората година се повишава с 40 лева до 380 лева от 1 януари 2018 г. Бюджетът предвижда още от 1 юли догодина да има ново индексиране на пенсиите с 3,8%. Пенсионната осигурителна вноска също се вдига с още 1% от 2018 г. Променят се и изискванията за право на парично обезщетение за безработица. Минималното обезщетение за безработица също се увеличава от 7,20 лева до 9 лева с дневен максимален размер – 74,29 лева. Минималната работна заплата от 1 януари се увеличава от 460 лева до 510 лева. Депутатите гласуваха и минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица да стане 510 лева, а максималният – 2600 лева. Бюджетът на НЗОК за 2018 г. беше окончателно приет, след като депутатите го гласуваха на второ четене на днешното си заседание. Той остава в размер на 3  859  978  000 лв. и предложенията за увеличение не бяха приети. Остава мораториумът за нови молекули на оригинални лекарства за догодина, както и забраната за разкриване на нови дейности, които касата да плаща.
Виж повече

Две от обезщетенията, които плаща Държавното обществено осигуряване, ще се увеличат през 2018 г. - майките ще получават по 380 лв. през втората година на детето (с 40 лв. отгоре), а минималната сума за безработните ще е 9 лв. на ден (при 7.20 лв. сега). Пенсиите ще се индексират с 3.8%, като минималната пенсия за стаж и възраст ще стане 207.6 лв. от юли, обясни СЕГА. Осигурителната тежест ще се увеличава и догодина по две направления. Минималните осигуровки на 2 млн. българи се увеличават средно с 6.8 на сто. Половината от това увеличение идва от ръста на минималната заплата, която догодина ще е 510 лв. Отделно през 2018 г. ще се увеличи с още един процентен пункт пенсионната вноска - до 19.8 на сто, което обаче е предвидено в социалния кодекс още от 2015 г. Това са основните параметри по бюджета на ДОО за 2018 г., който бе приет окончателно от парламента вчера. Всички предложения на ДПС и БСП за по-значително увеличаване на социалните обезщетения, на пенсиите, на максималния осигурителен доход очаквано бяха отхвърлени от коалицията на ГЕРБ и Патриотите.
Виж повече

Омбудсманът Мая Манолова ще сезира Конституционния съд за приетата вчера от парламента забрана здравната каса да плаща за нови лекарства и за финансиране нови болници през 2018 г., съобщиха от офиса на омбудсмана, цитирани от СЕГА. Според Манолова забраните ограничават конституционното право на българските граждани на достъпна медицинска помощ и качествено здравеопазване. Забраната за плащане на нови оригинални лекарства е част от закона за бюджета на НЗОК, който беше гласуван вчера. Тя се налага за пръв път, за разлика от забраните за финансиране на нови дейности, които присъстват в бюджета на касата от няколко години. Сега беше решено касата да не плаща за нови дейности и болници изобщо, а не както досега - само на получили регистрация в рамките на същата година. Към момента мораториумът засяга 8 нови препарата, основно за онкологични заболявания. От касата се мотивират с това, че новите скъпи иновативни медикаменти водят до сериозни преразходи в бюджета.
Виж повече

До месец България ще има посолство в Риад, увери премиерът Бойко Борисов след срещата си с краля на Саудитска Арабия Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд, разказа ТРУД. В първия ден от официалното си посещение в Саудитска Арабия Борисов се срещна и с престолонаследника на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман. Двамата си разменили личните телефонни номера. “Много съм упорит, ще те търся нон стоп”, уверил Мохамед бин Салман Борисов. Премиерът поканил краля на Саудитска Арабия, престолонаследника и министъра на външните работи Адел Ал-Джубейр да посетят България. Престолонаследникът Мохамед бин Салман обещал да дойде в страната ни. Борисов и крал Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд поставиха началото на политически диалог между България и Кралство Саудитска Арабия, чиято цел е да развие отношенията между двете страни и да насърчи партньорства в различни сфери от взаимен интерес.
Виж повече

Въпреки че законовите промени за разрешаване на проблема със забавените заплати се обсъждат от април, вчера в последния момент в социалната комисия бяха приети на второ четене текстове, с които се вменяват нови правомощия на Главна инспекция по труда, пише СЕГА. Тя вече ще може да иска от съда да започне процедура за несъстоятелност на работодателите, ако са забавили заплатите на поне 1/3 от служителите си за повече от два месеца. Това би позволило на работниците, които имат да вземат заплати, да поискат средства от фонда за гарантиране на вземанията. В момента служителите нямат това право, ако не е започнала процедурата по несъстоятелност.
Виж повече

„Лешояди“, както адвокатите по застрахователни дела наричат информаторите си, прибират по 50 лева от катастрофа на пътя със загинал, за която дават сведения на различни кантори за случилите се ПТП-та, пише МОНИТОР. Това най-често са общински служители, катаджии, лекари и погребални агенти, които при всяко произшествие в близкия до тях регион се обаждат на доверените си благодетели. За услугата получават по 50 лева, които се взимат на момента чрез система за парични преводи. Адвокатите от своя страна моментално пристигат на мястото на катастрофата, озовават се в моргата по време на разпознаването, а понякога дори и крадат труповете на загиналите.
Виж повече



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Виктор е 51-вото бебе по "Инвитро" програмата на Столичната община

51 са вече децата, родени след инвитро процедури с донорски яйцеклетки, финансирани по Програмата  "Инвитро" на Столичната община и с помощта на Фондация "Майки за донорството". Общинската програмата за финансово подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми, е създадена в края на 2015 г. Тя се финансира от бюджета на..

публикувано на 27.05.24 в 11:56

Национално външно оценяване по БЕЛ за около 55 000 четвъртокласници

Около 55 хиляди четвъртокласници се явяват на национално външно оценяване по български език и литература днес. Изпитът ще започне в 10 часа и ще продължи 60 минути, а за учениците със специални образователни потребности - 90. Матурата се провежда в близо 1400 училища в страната. Тестът по български език съдържа 21 задачи,..

публикувано на 27.05.24 в 08:07

Вдъхват нов живот на НДК

Ръководството на Националния дворец на културата започва кампания за обновяване, модернизиране и обживяване на комплекса. Промените ще бъдат, както отвътре, така и отвън, споделят от НДК и ще засягат, изчистване и освежаване на фасадата, дигитализиране на сградата, богата културна програма, нов живот за емблематични пространства и т.н...

публикувано на 24.05.24 в 18:50

До 26 май затварят за движение участък от столичния бул. "Цар Борис III"

От 6.30 ч. на 24 май 2024 г. до 14.00 ч. на 26 май 2024 г. се затваря за движение на пътни превозни средства участъкът от бул. "Цар Борис III" между бул. "Тодор Каблешков" и Софийски околовръстен път, включително и локалните платна на бул. "Цар Борис III", съобщиха от Столичната община. За движение по тях ще се допускат само автомобили в специален..

публикувано на 24.05.24 в 13:52
Георги Илиев

"Приключение с букви" очаква децата в парк "Гео Милев"

В парк "Гео Милев" започна празникът "Приключение с букви" . Пред БНР кметът на район "Слатина" Георги Илиев посочи, че организират събитието за трета поредна година.  "Отпечатали сме буквите - главни и малки, и сме ги скрили из целия парк на различни места. Имаме карта, в която показваме схематично къде са буквите. Даваме на децата тези..

публикувано на 24.05.24 в 12:34

БДЖ пуска ретро мотриса от София до Банкя

БДЖ организира празнични пътувания със специална ретро мотриса по повод отбелязването на Деня на българската просвета и култура. Мотрисата е произведена през 1960 година в Австрия и е част от музейното наследство на железницата. Планирани са общо шест пътувания през трите дни или по две пътувания на ден от Централна гара София до Банкя..

публикувано на 24.05.24 в 08:52
Из колекцията икони „Св. св. Кирил и Методий“ на Историческия музей в Добрич

Празнуваме делото на светите братя Кирил и Методий. Честит 24 май!

България отбелязва 24 май - Ден на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Прояви ще се състоят в различни градове. Следобед в парка пред Националния дворец на културата ще бъде открит традиционният Пролетен панаир на книгата, а вечерта за 33-и път ще бъдат връчени театралните награди Аскеер, като за цялостен принос ще бъде..

публикувано на 24.05.24 в 07:06