Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Държавният прием в 15 професионални направления ще бъде прекратен в различни университети. Това съобщи образователният министър Красимир Вълчев, цитиран от МОНИТОР. Това са предимно направленията, за които е не имало търсене, като „Икономика“, „Администрация и управление“ и „Туризъм“. Вълчев обясни, че прием няма да бъде разкрит там, където има под 15 новоприети първокурсници във въпросните специалности. Университетите, в които не бъде утвърден държавен план-прием, ще могат да обучават студенти платено, обясни още министърът. Той съобщи, че предстои промяна и на постановлението на Министерския съвет, с което се регулира приема. В приоритетните направления с най-голям очакване недостиг на кадри за пазара на труда ще бъдат включени химическите, физическите науки, химични технологии, религия и теология и материали и материалознание.
Виж повече

Приближаването на висшето образование до нуждите на пазара на труда продължава за втора поредна година, разказва СЕГА. Безработицата сред висшистите намалява, заплатите им нарастват, като все повече от тях си намират работа по специалността. Все още обаче системата не може да се справи с един от сериозните си дисбаланси - огромната разлика в качеството на образование, предлагано от различните вузове в еднакви специалности. Така например информатиката в Софийския университет "носи" на завършилите тази специалност близо 3500 лв. заплата, докато студентите информатици в Шуменския университет могат да се надяват на едва 900 лв. Това са част от изводите от 7-ото издание на рейтинговата система на университетите в България, представена вчера. Рейтингът обхваща 37 държавни и 14 частни вуза, предлагащи обучение в 52 професионални направления.
Виж повече

3500 лева вече гони заплатата на завършилите информатика и компютърни науки в Софийския университет, продължава темата и 24 ЧАСА. Това показва новото, седмо издание на Рейтинговата система на университетите в България, което бе представено вчера в Министерството на образованието и науката. През 2016 г. средният месечен доход на завършилите информатика в Софийския университет бе 3237 лв. Като цяло средният облагаем доход на завършилите направлението Информатика и компютърна техника е най-висок - 2212 лв. Има обаче голямо значение в кой университет се учи. Средният месечен доход на дипломиралите се в това направление в Шуменския университет например е 908 лв., или 3,8 пъти по-нисък от този в Софийския университет - 3494 лева. В челната петица по доходи, които гарантират, са още дипломите по “Администрация и управление” от Американския университет в Благоевград - 3061 лв., “Информатика и компютърни науки” в Нов български университет - 2971 лева, “Комуникационна и компютърна техника” в Техническия университет - София - 2525 лв. и “Математика” в Софийския университет - 2388 лв.
Виж повече

Учебно-тренировъчните фирми са успешна форма за подготовка. С практически умения и обучение в реална среда може да постигнем добро обучение на младите хора за професията, която са избрали, пише МОНИТОР. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред учениците в Националната търговско-банкова гимназия. За практическото обучение в среда, близка до реалната, в гимназията са създадени 56 учебни фирми, банки, митници и застрахователни дружества. Министър Красимир Вълчев награди учениците, които са спечелили училищното състезание за най-добър плакат и най-добра мултимедийна презентация по повод Деня на банкера и търговеца. След това той участва в кратки презентации на щандовете на учебни фирми, спечелили училищни, национални и международни състезания през 2016-2017 учебна година и през 2017-2018 учебна година.
Виж повече

Очаквано парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху текста от закона за бюджета на здравната каса, с който се налага мораториум върху плащането на нови иновативни лекарства през 2018 г., пише СЕГА. В дебата, съпровождан от протест пред НС, като аргументи влязоха и личните истории на онкоболни депутати. След като ветото не мина, от БСП обявиха, че ще сезират Конституционния съд, а протестиращи граждани заплашиха с гладни стачки. Държавният глава върна спорния текст с аргумента, че се създава различно третиране на здравноосигурените лица през 2018 г. и се засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ. Според НЗОК и депутатите от мнозинството повечето лекарства, които попадат под забраната, имат алтернатива, поета от касата, а за тези, които нямат, е осигурено финансиране по друга линия. Новите лекарства са за онкологични болести, астма, артрит, множествена склероза.
Виж повече

Натискът на коалиционния партньор "Обединени патриоти" върху премиера Бойко Борисов за разширяване на ски зоната в Банско в полза на концесионера "Юлен" съвсем излезе от добрия тон, съобщава СЕГА. Вицепремиерът Валери Симеонов вчера си изпусна нервите и обвини министър-председателя, че "компрометира и саботира" предложената от него и Красимир Каракачанов промяна в концесионния договор за ски зоната. Симеонов коментира вчера, че Борисов го "изработил" и даде срок на премиера до следващото заседание на Министерския съвет на 28 декември да размисли и да подкрепи предложението. В противен случай можело да се случи "всичко", каза той.
Виж повече


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
операционна система Android на Google

Google с мащабно дарение за научни изследвания в България

Очаква се "Гугъл“ (Google) да обявят мащабно дарение за научни изследвания в България. Това съобщават от Министерството на образованието и науката (МОН). Технологичният гигант организира в София среща, посветена на най-новите тенденции в облачните технологии. В България "Гугъл“ си сътрудничи с Институт зa компютърни науки, изкуствен интелект..

публикувано на 16.05.24 в 08:13
Централни софийски хали

Отварят софийските Централни хали в навечерието на 24 май

Мащабните ремонтни дейности по възстановяване на оригиналния вид и функции на сградата на Централни хали в София завърши. Първите посетители ще могат да влязат и пазаруват на 23 май , съобщиха за БНР от веригата хипермаркети, която през 2021 г. купи емблематичната столична сграда, проектирана от арх. Наум Торбов през 1908 г. Общата стойност..

публикувано на 15.05.24 в 16:05

Инициативата "Пикник за смет" е тази събота в район "Овча купел"

Студенти и преподаватели от Нов български университет (НБУ), представители на Столичната община, район "Овча купел", Посолство на Република Украйна, Държавна Агенция за бежанците (ДАБ), 66-о Средно училище „Филип Станиславов“, и Професионална гимназия по селско стопанство „Бузема“ ще се включат в инициативата "Пикник за смет" тази събота, 18 май, от..

публикувано на 15.05.24 в 14:17
Перловска река

Почистват 130 км речни корита на територията на Столичната община

278 речни участъци, които преминават през урбанизираната територия на Столичната община, се почистват от самораслата храстовидна растителност, изсъхнали дървета, битови, строителни, едро и дребно габаритни отпадъци, автомобилни гуми и др. Почистват се коритата на реките Перловска и Владайска в централната градска част, водостоците на Софийския..

публикувано на 15.05.24 в 11:07

Поевтиняване на парното и топлата вода предлага "Топлофикация София" за новия ценови период

"Топлофикация София" е депозирала намерение да доставя за новия ценови период от 1 юли топлинна енергия на цена от 97,78 лева за мегаватчас (MWh) без ДДС, съобщава БТА. Предложената цена е с 29,11% по-ниска спрямо сегашната цена, която е 137,93 лева за MWh. Това се посочва в заявление на топлофикационното дружество до Комисията за енергийно и водно..

публикувано на 15.05.24 в 10:02

Безплатни консултации за високо кръвно пред ВМА

Българската лига по хипертония провежда националната си кампания за измерване на кръвното налягане, посветена на предстоящия в петък Световен ден за борба с хипертонията.  От 10.00 до 16.00 часа, в специално изградена конструкция пред сградата на ВМА ще бъдат извършвани безплатни консултации от специалисти-кардиолози. Не се изисква предварително..

публикувано на 15.05.24 в 08:05

Измиват училищните дворове в София преди 24 май

Дворовете на всички училища в София ще бъдат почистени и измити до 23 май, съгласно графика на фирмите. Столичният инспекторат е извършил предварително съгласуване с директорите на учебните заведения за потвърждаване на датите и да се осигури достъп на техниката и работещите екипи. Дейността се изпълнява поетапно, като трябва да..

публикувано на 14.05.24 в 18:34