Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Грипът затвори приблизително всяко шесто училище, разказва МОНИТОР. 404 станаха школата в страната от общо 2380, в които днес нямаше учебни занятия поради висока заболеваемост, съобщиха от Министерството на образованието и науката. По-късно от здравното министерство съобщиха, че от утре грипна епидемия се обявява и за област Ямбол и община Габрово. Съответно класните стаи ще останат празни и там. В Ямбол няма да се учи до сряда включително, а в Габрово до понеделник включително. До второ нареждане се преустановяват детските и женските консултации свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации, съобщиха още от здравното министерство. Главният държавен здравен експерт д-р Ангел Кунчев обясни пред „Монитор“, че болните се увеличават и в София-град и е възможно през следващата седмица епидемия да бъде обявена и в столицата. Днес пък грипът повали София-област. До края на седмицата 121 школа в Стара Загора остават затворени. В област Бургас учениците от 138 училища няма да посещават класните стаи до понеделник включително. В 98 учебни заведения в Софийска област също няма уроци, а във Видинско затворените школа са 17.
Виж повече

Фондът за лечение на деца отново ще покрива разходите за медицински изделия на „Пирогов“, твърди МОНИТОР. Това съобщиха от спешната болница. Лечебното заведение успешно е приключило процедурата по Закона за обществените поръчки за доставка на медицински изделия през Фонда. В „Пирогов“ се извършват операции на подрастващите в клиниките по детска хирургия, детско изгаряне и възстановителна хирургия, детска травматология, детска неврохирургия, детска урология. „Това означава, че занапред в „Пирогов” пациентите до 18-годишна възраст, при които се използват медицински изделия, чиято стойност покрива Център „Фонд за ление на деца”, отново ще получават адекватното, съвременно лечение“, обясниха от спешната болница.
Виж повече

Еврокомисията обяви новия месечен списък на държавите нарушителки, които не спазват общото законодателство на ЕС, пише СЕГА. България, която в момента играе важната роля на европредседател, фигурира като нарушителка на 7 директиви и един регламент, засягащи пазара на ток и газ, европейската заповед за разследване, правото на адвокат, защитата на географски наименования и др. Сферите на нарушенията ясно показват, че управляващите в България бавят истинската либерализация на енергийния пазар, не улесняват битката с престъпността и нехаят за изоставането на страната в разпространението на бързия интернет. Неспазването на Директивата за намаляване на разходите за високоскоростен интернет ще коства на страната глоби от 40 000 лева на ден. Тази е най-напредналата наказателна процедура. България трябваше да я пренесе в националното законодателство най-късно до 1 януари 2016 г. Забавянето е непростимо и необяснимо, защото директивата урежда важни и полезни неща - например когато се правят ремонти на сгради и тръби или се полагат нови трасета, канали и кабели за ток, вода, парно, природен газ, това да се използва и за изграждане на мрежа за широколентов интернет, което би спестило и разходи, и време.
Виж повече

Рекорден бюджет от над 1,5 млрд. лв. ще има София през 2018 г., съобщава от първата си страница ТРУД Това е с 220 млн. лв. повече от средствата за миналата година, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Вчера тя представи пред Столичния общинския съвет крайният вариант на бюджета на града. Той беше приет след близо 4-часов дебат, като “за” гласуваха 42- ма общинари, а “против” бяха 14. Според кмета бюджетът е едно от най-красноречивите доказателства за доброто финансово състояние на общината. “Той ни позволява да продължим устойчивата работа по утвърдени приоритети, които бяха потвърдени от всички политически сили, включително и в изказванията на опозицията. Приоритетите са повече средства за транспорт и транспортна инфраструктура и образование. Цялата инвестиционна програма е подчинена на стратегическия приоритет за по-чиста околна среда и по-чист въздух”, обясни Фандъкова.
Виж повече

Почти единодушно Столичният общински съвет прие доклада с мерките за подобряване качеството на въздуха, информира СЕГА. Така най-сетне столицата има програма с действия срещу замърсяването. Голямата част от тях обаче вероятно ще си останат само на хартия, тъй като изискванията за въвеждането им са толкова завишени, че обикновено се получават 5-10 дни в годината. За повечето от тях освен това ще се чака поне по 3 дни. Какво ще се случва в столицата при тежък смог, какъвто софиянци дишат в последните 3-4 дни, по-скоро показа кметът Йорданка Фандъкова. "Прогнозните данни от системата за ранно предизвестяване сочат, че в следващите два дни в София се очакват повишени нива на фини прахови частици. Моля всички граждани, които имат възможност, да не използват личните си автомобили и да се придвижват с градския транспорт", написа тя във "Фейсбук" и "Туитър". И толкова. 
Само "Патриоти за София" не подкрепиха доклада с мерките, тъй като в него няма нищо за битовото отопление. Опозицията даде редица предложения, но те не бяха приети. Иван Таков от БСП поиска забраната за паркиране в центъра да върви заедно със зеления билет. Венци Мицов от "Група 5" предложи зеленият билет да се въвежда за целия отоплителен сезон, но председателят на комисията по екология към СОС Лорита Радева обясни, че не може, ако прогнозите не сочат за замърсяване.
Виж повече

Общините, Министерството на културата, вероизповеданията и техни юридически лица ще могат да кандидатстват за 200 милиона лева. Европарите са от Оперативна програма “Региони в растеж” (ОПРР), съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, цитирано то ТРУД. Средствата под формата на нисколихвени кредити и безвъзмездно финансиране ще са за туристически проекти за консервация, опазване и популяризиране на културното и религиозното наследство с национално и световно значение. Това е и първата схема по ОПРР, която е изцяло с комбинирано финансиране – чрез кредит и субсидия, тъй като проектите по нея ще реализират приходи. Половината от осигурените 200 милиона лева ще се финансират чрез финансов инструмент, посредством финансови посредници, избрани от Фонда на фондовете.
Виж повече

Само 391 служители на фалирали фирми, чиито заплати не са били изплатени, са получили обезщетение през миналата година. В същото време 27 млн. лева заплати не са били преведени навреме през 2017 г. Това показват справка на МОНИТОР в Националния осигурителен институт (НОИ), към който е Фондът за гарантиране на вземанията на работници и служители. Статистиката показва, че броят на служителите със забавени заплати, получили обезщетение след фалита на шефа си, намаляват. През 2016 г. такава компенсация са взели 444 работници. По закон гарантираните вземания на работниците са в размер на последните 6 начислени, но неизплатени заплати за последните 36 месеца. Фондът може да изплаща на служители до 1300 лв. на месец за начислени, но неизплатени заплати и други видове обезщетения. Така максималната сума, която работниците от фалирали фирми могат да получат, е 7800 лв.
Виж повече



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Единствения кабинков лифт на Витоша не е спрял завинаги

Не може да се твърди, че Симеоновският лифт спира да работи окончателно. Това съобщиха за БНР от ръководството на фирмата-концесионер "Витоша-ски" във връзка с разпространената информация за спирането на съоръжението, което е в ремонт от края на миналата година. Не е ясно обаче кога ще се реши въпросът с отказа на доставчика на резервни части да осигури..

публикувано на 17.05.24 в 17:05

Оркестърът на Емир Костурица ще свири на празника на с. Иваняне

На 24 май, с. Иваняне в район „Банкя“ отбелязва своя празник. От кметството са предвидили богата програма с атракции за децата, концерт и Пазар на производителя. Участие ще вземат БГ Дуетът, Вокално студио „Даймънт“, поп певицата Тюркян Исмаил, местните фолклорни състави от Банкя и гост-изпълнители. Кулминацията на празника е привечер с концерт..

публикувано на 17.05.24 в 15:14

"Екоравновесие": Още 37 осиновени кучета, 99 са кастрирани през Април

37 кучета от приютите на ОП "Екоравновесие"  са намерили нов дом през Април тази година. Броят на заловените през месеца кучета е 119, от тях 99 са кастрирани и 75 са върнати по местата на залавянето им.  За месеца няма доброволно предадени за настаняване в приют кучета от собственици, поради невъзможност да се грижат за тях. Във..

публикувано на 17.05.24 в 12:22

2 039 418 са пенсионерите през Април

Броят на пенсионерите през месец Април достига 2 039 418 души, което е ръст от над 12 200 спрямо Април миналата година. От Националния осигурителен институт (НОИ) отчитат, че средният размер на пенсията достига 835 лева през миналия месец, а повишението е с 12.6 процента спрямо същия месец на предходната година. Средната пенсия за стаж и..

публикувано на 17.05.24 в 10:39

50 000 зрелостници на матура по български език и литература

В Министерството на образованието и науката бе изтеглен вариант 15, по който ще работят зрелостниците на матурата по български език и литература.  Тя започва в 8.30 ч. в 759 училища в страната. На нея се очаква да се явят около 50 000 зрелостници. Продължителността на изпита е 4 астрономически часа. Ангажирани за нея са 13 000 квестори...

публикувано на 17.05.24 в 08:07
Васил Терзиев

Столичната община ще подпомага иновативни проекти в социалната сфера с до 10 000 лева

Столичният общински съвет гласува предложението в доклада на кмета на София Васил Терзиев за двойно увеличаване средствата за Програма „Социални иновации“. Така  организациите ще получават до 10 000 лева от Общината, за да реализират иновативни проекти в социалната сфера. Бюджетът на Програмата тази година ще бъде в размер на 210 000..

публикувано на 16.05.24 в 16:17

СЕМ чака решение на ВАС за процедурата по избор на генерален директор на БНТ

Съветът за електронни медии (СЕМ) ще подготви график за провеждането на конкурс за избор на генерален директор на Българското национално радио, тъй като мандатът на сегашния ръководител на БНР Милен Митев изтича в края на октомври.  На днешното заседание на медийния регулатор стана ясно още, че СЕМ ще изчака решението на Върховния..

публикувано на 16.05.24 в 13:15