Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вашият глас

Бъдещият Източен парк обхваща и частни земи на жители в Горубляне

Ръководството на район "Младост" е ЗА обезщетения, каквито искат собствениците, столичният кмет обяснява, че бюджетът е за всичко, не за отчуждаване на земи

4
Жителите често разглеждат и обсъждат проектите върху картата
Снимка: Полина Начева, БНР
Върху землището на кв. Горубляне е планирано да се изгражда парк „Изток“. Проектът обхваща значителна неурегулирана досега територия. В бъдещия парк са предвидени различни „функционални активности“. Ще се намира в близост до гъсто населени жилищни квартали в административните граници на район „Младост“.
Снощи имаше обществено обсъждане, на което хората разгорещено дискутираха намерението на специалистите.

Жители на Горубляне настояват да бъдат обезщетени за собствените им земи, върху които ще бъде разположен бъдещият парк, установи репортерско проучване.

Не сме длъжни да даряваме имотите си – възразяват жители от квартала пред Радио София. Те предпочитат да бъздат обезщетени парично, а не с друга земя. – Показали сме карта и сме предложили паркът да бъде върху държавна и общинска земя… Признават ни правото на собственост, но нямаме право да ползваме земята си. Плащаме си данъците, както и такса смет.

По думите на зам.-кметът на „Младост“ Биляна Петрова районната администрация е изцяло на страната на жителите. Интересът е небивал.
По проекта за парка са
подадени над 1600 становища и възражения и те трябва да се обработят.

Тя е съгласна да бъде изграден парк, но не с цената на ощетяване на собствениците. Петрова смята, че ако зелените площи станат приоритет на управляващите, пари ще се намерят не само за изграждане и поддръжка, но и за финансово обезщетение на собственици.
Тук можете да прочетете подробен доклад с обобщената информация от всички постъпили становища в деловодството на район „Младост“

Нека кметът на район „Младост“ и нейният екип да си вършат добре работата, да подават своите предложения и да подготвят нужните документи. Да не се оправдават, очаквам предложения – подчерта кметът на София Йорданка Фандъкова. – Ако не искат да се строи, да дойдат и да обсъдим въпросите. Напоследък си говорим през медиите, а това не бива да става. Кметовете имат инициативата да внасят доклади в общинския съвет – добре обосновани и мотивирани. Едва след това можем да коментираме финансови възможности. „Дайте пари“ не е предложение. Бюджетът на общината е за всичко, практиката ни е да обезщетяваме с друг имот.

Чуйте различните гледни точки в репортерската разработка на Полина Начева.
Всеки петък в новото предаване "Вашият глас" реагираме и отразяваме слушателски сигнали за проблеми, а защо не и за похвали...

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Разпети петък е!

За православните християни Разпети петък е най-тъжният ден от годината.  Този ден е посветен на Христовото разпятие, кръстната смърт и полагането на Исус Христос в гроба.  Сутринта, около 9 часа, във всички храмове Светата плащеница се изнася за поклонение. През целия ден вратите са отворени, така че християните символично да се поклонят..

публикувано на 03.05.24 в 08:43

Хладно и дъждовно

Атмосферното налягане ще продължи да се понижава, като ще остане по-ниско от средното за месеца.  Днес синоптичната обстановка ще се усложни. Над страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд. В планинските райони валежите ще бъдат значителни, придружени с гръмотевици. На някои места в Югозападна България, Родопската..

публикувано на 03.05.24 в 07:15

Препоръки при пътуване по празниците

Започнаха проверки на държавата  за нелоялни практики при организираните туристически пътувания в началото на активния летен сезон. Сред нарушенията на туроператорите са опити за ограничаване на правата на туристите, дадени им със закон. В други случаи, при разминаване между предоставените на място туристически услуги и обещаните в офертата, е..

публикувано на 02.05.24 в 17:27

Обучение по оцеляване за младежи

Младежи от 7 държави преминаха уроци по оцеляване в кризисни ситуации във Врачанския Балкан. Сред тях са студенти от програмата "Еразъм", които прекараха повече от седмица сред горите на Искърското дефиле в бившо училище, превърнато в младежки еко лагер. През август сдружение "Младежда" ще организира още едно обучение в село Очиндол за..

публикувано на 02.05.24 в 16:50

Изложба "Из историята на графитите и уличното изкуство в София"

Изложбата "Из историята на графитите и уличното изкуство в София” е продължение на книгата " Sofia Urban Art. История на графитите и уличното изкуство от 90-те до днес" създадена декември 2023, като опит да се проследи развитие­то на тази субкултура в българската столица. Стъпвайки на дългогодишно изследване, събиране на архивни кадри,..

публикувано на 02.05.24 в 16:25

Нагласите на българите към пенсионната система

Всеки десети пълнолетен гражданин на страната посочва, че се е случвало за по-малко от година да работи, без да се осигурява. Това се е случвало при 9,6% от участниците в мащабен анализ за нагласите към пенсионната система у нас, представено от Парламентарния център за проучвания. 53% не са доволни от пенсията си, 35,4% отчасти, а 11% са напълно..

публикувано на 02.05.24 в 15:15

ВАС отмени решението по ОВОС за инсталацията за горене на RDF отпадъци от "Топлофикация" - София

Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени решението по оценка на въздействието на околната среда (ОВОС) за инсталацията за горене на RDF отпадъци от "Топлофикация" - София. По този начин върховните магистрати оставят в сила решението на Административен съд София, образувано по жалба на екологични сдружения. Според съдиите,..

публикувано на 02.05.24 в 15:14