Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гери Турийска: Определям се като артист - думата включва всички вариации на творчество

4
Снимка: Мариан Маринов
Срещата ни днес е с писателката Гери Турийска.
Кръстена е на баба си Ганка, която я гледа като малка, разказва тя пред слушателите на Радио София. Признава, че преди не е харесвала името си и предпочитала умалителната му форма.

„Сега обаче ми харесва - Гергана. - И Елин Рахнев има Гергана, как да не ми харесва името…

Учила и живяла е в Германия преди 1994-та.
Пише текстове за песни от 2000 година.

  • "Трябва да си като режисьор – да знаеш кой ще пее, какво му отива да изпява като текст, коя е неговата публика…"

В последните години Гери Турийска е позната най-вече с литературния проект „Пощенска кутия за приказки“ (с начало от 2010 г.), но е автор на текстове на много български поп изпълнители - Нина Николина, Графа, Мария Илиева, Рут Колева и други.
Съвсем скоро песента Не и на теб“ - по неин текст и в изпълнение на “ЛаТиДа”, взе първото място в пролетния конкурс на БНР.

Казва, че не може да се занимава само с едно нещо и затова от малка е разпиляна в творческите жанрове. Рисувала е, но след това писането и музиката надделяват.

  • Творческата енергия е един кладенец, от който гребем.
    Поезията е много абстрактна материя, там всичко е позволено. Имаш страхотна свобода!“

Освен като текстописец и автор на музика, известно време Гери трупа опит и като вокалистка на формацията Рубикуб. Споделя обаче, че това е бил много стресов период за нея, тъй като в началото е имала силно изразена сценичната треска. И все пак това не я отказва и заедно с Живко Петров и JP3 съвсем скоро (след 18 май) ще пуснат песента "Nothing is over", а съвместните им участия вече зачестяват.

Подчинява се на творческия хаос, но в личния си живот държи на реда. Казва, че е неизбежно след като съпругът й - музикантът Явор Козев, е още по-творческа личност. Двамата са родители на малката Аника, която Гери се опитва да учи на спокойствие.

Чуйте разговора на Златина Йовкова с Гери Турийска.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Пролет в КвАртал

София има своя стар град

"Пролет в КвАртал" с един от организаторите му, Мартина Стефанова: "Фестивалът е наесен около Деня на София, но не е достатъчно. Затова започнахме с други по-малки събития, за пръв път правим "Пролет в КвАртал". Зимата направихме и видима Коледа тук.  Чудесна програма с локации, турове, София има своя стар град и с тези събития продължаваме да го..

публикувано на 18.05.24 в 10:43

Децата четат разнообразни неща

"Книговище стимулира детското четене и критично мислене. Цял месец над 3500 деца се включиха в това. Децата искат да четат! това е само малка част от тези, които се включват през цялата година. Децата имат възможност да се запознаят с един достъпен език. Щастливи сме, че ще участват едни сладури с рап-песен "Яко е да знаеш". Колкото повече днешните..

публикувано на 18.05.24 в 10:28

Linares Live е дългоочакваният дебют на перуанския певец

Дългоочакваният дебют на перуанския певец Алекс Линарес с новият му соло проект се казва Linares Live . Фронтменът на най-известната формация за салса в България - Манго Дуенде, ще изпълни любими латин-поп песни заедно с авторските си композиции в компанията на музикантите: Калин Жечев - пиано, Борис Таслев - бас, Борислав Бояджиев "Борче" -..

публикувано на 18.05.24 в 10:19

Образоваме децата играейки

Какво е "Еcо Kids Tour"? Марияна Жабинска е до Лятната сцена в Борисовата градина, където ще са от 11 до 17 ч.: "Енергията е с нас навсякъде. Стартирахме във Варна, сега сме в София. Това е турнето на "Нешънъл джиографик". Осъзнахме мисията "Да опазим планетата жива". Образоваме децата играейки. Даваме им познания за нещо по забавен начин. Имаме..

публикувано на 18.05.24 в 10:08

Понаучиха ли се зрелостниците кое как се пише?

Точно 50 дни преди държавния зрелостен изпит (ДЗИ) по български език и литература (БЕЛ), платформата "Как се пише?" стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите се 12-окласници . Под наслов "Животът няма „аУтокорект" се публикуваха задачи и правила в първото по рода си дигитално помагало, специално насочено към..

публикувано на 17.05.24 в 19:54

Строителството по еко стандарти дава добавена стойност и конкурентни предимства

Климатичният отпечатък на строителната индустрия продължава да расте. Според последните данни на ООН, през 2021 г. строителният сектор е бил отговорен за над 34% от търсенето на енергия, както и за около 37% от замърсяването с въглероден диоксид, в резултат на енергоемкостта и управлението на строителството на сгради. Строителството е..

публикувано на 17.05.24 в 18:36

Европейски послания и концерти, които оставят диря – програмата на Варненско лято 2024

Две години делят най-старият музикален фестивал в България – Варненско лято , от отбелязването на 100-годишнината от неговото първо издание. Интересните моменти от тазгодишното издание разкрива артистичният директор на фестивала, цигуларят Марио Хосен , който само преди дни имаше концерт с Paganini ensemble  в Музикферайн във Виена. "..

публикувано на 17.05.24 в 18:06