Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джулия Бочева – самокритична, но винаги спонтанна

Снимка: Лилия Герчева
В предаването "Кой Кой е?" гостува една млада актриса и певица. Джулия Бочева е родена е в София, завършва Национално музикално училище "Любомир Пипков" с виола, след това изучава Актьорство за драматичен театър в НАТФИЗ  в класа на Стефан Данаилов. Става известна с ролята на Ани в сериала "Революция Z" и с песните на групата. Дебютът ѝ в театъра – е в представлението "Скачай" на театър София, предстоят ѝ и още интересни роли на театралната сцена.

Как избира музиката?

"Баба ми и майка ми са свирили на пиано. Било е традиция в нашето семейство. Реално учителките в детските градини са открили, че имам музикален слух и че пея добре. На 4 години и половина ме записаха в група "Бон-бон", където пях доста дълго време, може би 10 години. На 5 годинки свирих на пиано към музикалното училище".


Спонтанно обаче решава, че иска да свири на виола. Подготвя се за два месеца за изпитите в Националното музикално училище, където е приета след 5-ти клас. Също толкова спонтанно решава да се яви на кастинга за "музикален сериал" ("Революция Z"), който се провел в училището. Изпява "Аin't no sunshine" а капела. Не е имала представа какво предстои и за каква роля. И така снимките започват септември 2012 година, с началото на първия семестър в НАТФИЗ, където Джулия е приета в класа на Стефан Данаилов. Снима филма, без предварителна подготовка, в партньорство с утвърдени наши актьори.

Сред актьорите имаше взаимно съобразяване, нямаше малки и големи


Снимка"Имаше голям респект. Аз имам жесток респект към всички. Към Юлиян Вергов, Стефка Янорова, Жоро Кадурин.. към всички. Те са изключително талантливи и професионални актьори и истината е, че страшно много ни помагаха, поне на мен. Говоря за себе си. Беше жесток кеф като имам сцена с някой от тях. И учиш страшно много, в процеса на работа, защото нямаш време преди това да репетираш, все пак не е театър. В киното нещата стават много експедитивно. Уморително е, но като си обичаш работата, няма умора".

Музиката за песента "Аз искам" на Революция Z създава с композитора Алекс Тодоров, работят заедно по парчето по скайп. Част от текста е на Никола Стоянов (в ролята на Тино). "Смятам, че направихме много стойностна музика. Как става? С желание и хора, които помагат това да се случи".

Още в началото на снимките на сериала се влюбва в Никола Стоянов. Първо тя, след това и той. И изживяват голяма любов в следващите три години. Но споделя, че и двамата са били твърде малки за по-сериозна крачка. Имало ли е компромиси?

Снимка"Бяхме в симбиоза. И двамата хипер емоционални, така че на този въпрос трудно може да се отговори. Може би аз бях малко по-дивата и щурата, и може би той е правил по-голямата част от компромисите, за което му благодаря..."


Джулия решава да участва във формата "Като две капки вода" след дълго колебание: "Там може или много да се изложиш, или да блеснеш, силно казано. Има риск, защото нямаше как да знам какво ще ми се падне, докъде ще ми стигне капацитетът. Хубавото е, че реших да рискувам и да се самопроверя".

Човек трябва да се хвърля, но ако има здрава психика


"Успехът не винаги е сигурен. Аз много се притеснявах, защото съм прохождащ артист и беше стрес за мен през цялото време..."

Джулия Бочева споделя още, че й липсва пеенето и обмисля да създаде своя рок група. Иначе повечето решения взима спонтанно - така за няколко часа е решила да има и вече има куче; качвала се е на покрива на НАТФИЗ, само заради преживяването. Има нужда обаче да остава и сама вкъщи в някои дни. А в последните шест месеца е отдадена на репетициите за премиера на голямата сцена на Народния театър.  

Още за работата ѝ на театрална сцена, за предстоящата постановка, за отношенията в гилдията и за това кой е човекът до Джулия Бочева – чуйте в звуковия файл!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понаучиха ли се зрелостниците кое как се пише?

Точно 50 дни преди държавния зрелостен изпит (ДЗИ) по български език и литература (БЕЛ), платформата "Как се пише?" стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите се 12-окласници . Под наслов "Животът няма „аУтокорект" се публикуваха задачи и правила в първото по рода си дигитално помагало, специално насочено към..

публикувано на 17.05.24 в 19:54

Строителството по еко стандарти дава добавена стойност и конкурентни предимства

Климатичният отпечатък на строителната индустрия продължава да расте. Според последните данни на ООН, през 2021 г. строителният сектор е бил отговорен за над 34% от търсенето на енергия, както и за около 37% от замърсяването с въглероден диоксид, в резултат на енергоемкостта и управлението на строителството на сгради. Строителството е..

публикувано на 17.05.24 в 18:36

Европейски послания и концерти, които оставят диря – програмата на Варненско лято 2024

Две години делят най-старият музикален фестивал в България – Варненско лято , от отбелязването на 100-годишнината от неговото първо издание. Интересните моменти от тазгодишното издание разкрива артистичният директор на фестивала, цигуларят Марио Хосен , който само преди дни имаше концерт с Paganini ensemble  в Музикферайн във Виена. "..

публикувано на 17.05.24 в 18:06
Искрен Иванов

Искрен Иванов: И Китай, и САЩ нямат интерес войната в Украйна да има победител и загубил

Войната на Русия срещу Украйна е част от едно по-голямо геополитическо противопоставяне между САЩ и Китай. В момента тя е в задънена улица. " Китай няма интерес нито Русия да загуби тази война , защото ще остане сам срещу Щатите и техните съюзници. Няма интерес и Русия да я спечели , защото тогава тя ще възвърне сферите си на влияние от..

публикувано на 17.05.24 в 17:33

Швейцарските "апостоли на спорта" не са забравени в България

Национална спортна академия "Васил Левски" и Посолството на Конфедерация Швейцария съвместно провеждат конференция „Делото на швейцарските учители – послание и предизвикателство към бъдещите поколения“. Тя е посветена на Деня на българския спорт и 130-ата годишнина от пристигането на швейцарските учители, които полагат основите на..

публикувано на 17.05.24 в 16:37
Двамата президенти вече са дебатирали като кандидати

Два договорени дебата между Тръмп и Байдън, Вашингтон - с военна помощ за Израел за 1 млрд. щ.д.

В делото срещу бившия президент Доналд Тръмп за даване на пари за купуване на мълчания тази седмица бе разпитан ключовият свидетел за прокуратурата – бившият адвокат на Тръмп Майкъл Коен. Именно Коен се сочи като посредника между президента и получавалите пари за мълчание. В съда в Манхатън адвокатът говори за отношенията си с Тръмп, но..

публикувано на 17.05.24 в 15:54

"Денят на пчелите" ще се проведе за четвърта поредна година

На 18.05.2024 г. от 10:00 до 18:00 ч. за четвърта поредна година ще се състои любимия на всички еднодневен фестивал "Денят на пчелите". Локацията е "Голямата слънчева поляна" в Южния парк в София от страната на бул. Гоце Делчев, до Детската площадка. Събитието се организира от "Истински мед" по случай Международния ден на пчелите и има за цел да..

публикувано на 17.05.24 в 15:18