Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лео Кадели: Помагаме не за "Браво" и това ни прави щастливи

Доброто трябва да се показва, за да "заразява" и други, казва албанецът

Тази снимка с баба Недка обиколи социалните медии
За разлика от повечето трогателни истории с щастлив край, тази започва хубаво и продължава хубаво. Хубаво е, когато помагаш, без да искаш отплата и е хубаво, защото има кой да те последва в доброто. А че всеки може да изпадне в нужда - е истина, болезнена и без застраховка.

Историята, която ще ви разкажем не е единствена, но е пример, че човещината все още я има и може да бъде заразителна. Главен герой е албанецът Лео Кадели. Живее в София, но обикаля цялата страна. За някои - луд, за други - национален герой, който успява да мотивира, вдъхнови, провокира и приобщи с добротворство стотици българи. От 2 години се е посветил на доброто. Откликва на всеки сигнал за хора в беда - без покрив, преживели инцидент или трагедия, хора без хляб на трапезата си. И когато помогне, е щастлив, защото е посветил на това живота си.

Две години назад „Приятели, помагайте“ започва с историята на баба Недка от село Шишковци, която има нужда от пари за лекарства. Лео, заедно с двама свои приятели, решават да посетят бабата и да ѝ помогнат с каквото имат.

След баба Недка срещите с хора в нужда се превръщат в традиция. Всеки уикенд Лео и приятелите му отделят време, в което да помагат на стари хора.
До днес инициативата е оказала помощ на над 2000 души.

Това, че не съм българин, не ме освобождава да имам своя обществен и морален дълг - казва Лео. Дошъл преди 12 години, днес той има тук свое семейство, а синът му е български гражданин. - Където и да живеех, щях да помагам. Не го правя за "Браво", за героизъм. Това ме прави щастлив.

Доброто намира израз и в историята на чичо Емил от квартал „Гео Милев“ в София. Той се свързва с Лео Кадели като му споделя за своята тежка диагноза. И разбира се екип от доброволци веднага помагат на човека в нужда, за когото тази помощ се оказва жизненоважна.

Да помагаш е дар - дар за този, който получава, и дар за този, който дава.
Лео Кадели от Приятели, помагайте дава много и от сърце. Само за 2 години  той се превърна в символ на добротата и съпричастността със своята готовност да помогне на всеки, който е изпаднал в беда. Прави го без да иска нищо в замяна. И благодарности за добротата му далеч не липсват.

Пари - не, но на ръка дават вещи, храна и вода доброволците, които се свързват с Лео, и които отиват на място в различни краища на страната, за да помагат на изпадналите в беда.

Приятели, помагайте получава десетки сигнали на ден, които се проверяват на място от някой от над 100-те координатори по райони в страната. След като се установи със сигурност, че човекът наистина има нужда от помощ, се подема кампания.
Сдружението вече се развива и в Европа - има 5 пункта в Англия, два в Германия и един в Испания, в които се събират дарения за сираци, деца с увреждания и възрастни хора в нужда у нас. Така че ПРИЯТЕЛИ, ПОМАГАЙТЕ - без угризения и без очаквания, защото да, Доброто не струва скъпо, но много се цени.

Към сдружението работят много българи, а и чужденци.
Според Лео Кадели хората трябва да показват доброто и да имат доверие помежду си. Показаното става пример. И може да повлече други да вършат добрини. Той апелира да не се дават пари на просяците, защото така "стимулираме престъпността и мързела". По-добре купете храна или дреха. Помагайте с вещи и труд...
Чуйте повече в репортажа.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даян Русинов и Илона Стоянова

Да си приятел с учениците е въпрос на баланс

След няколко дни ще се честват 145 години от създаването на 117 средно училище „Свети Свети Кирил и Методий“ в град Бухово.  Гости в студиото са Даян Русинов – магистър по музика, преподавател и Илона Стоянова – преподавател по история, цивилизация и философия. Включваме по телефона и директора, г-жа Янка Цекова: "Когато човек има желание за..

публикувано на 28.04.24 в 11:59
Лили Големинова

На Цветница с Лили Големинова

Лили Големинова е една от емблемите на Радио София. На имения ѝ ден е само музикален редактор, но и следващата неделя е автори и водещ на неделното Радиокафе: "Много се радвам, че празнувам на този ден. И аз съм кръстена на баба си, една изключителна жена. Много е направила за кариерата на дядо ми, имала е музикални амбиции, но я е оставила заради..

публикувано на 28.04.24 в 10:53
Д-р Иглика Мишкова

На Цветница с Иглика Мишкова

Вторият именик на Цветница, който ни гостува в Радиокафе е етнологът д-р Иглика Мишкова: "Кръстена съм на баба си. Игликата е едно от първите цветя, разбира се - и билка. Ползва се при венци, за лечение, има значението си в културата ни. Първото на Цветница е донасяне на върбовите клонки пред домашната икона и събиране на най-близките хора. На..

публикувано на 28.04.24 в 10:07
Цветанка Йотина

На Цветница с Цветанка Йотина

Цветанка Йотина – Кмет на Община Мирково на имения си ден е първият гост на Радиокафе навръх Цветница: "Обичам си Мирково, всичко, каквото е по силите ми го правя. Кръстена съм на мойта баба, вече имам и внуче, най-малкото, много е хубаво да се въпроизвежда името. Всеки българин трябва да носи вярата в себе си. Вчера в Мирково имаше лазарки. Вчера..

публикувано на 28.04.24 в 09:53

Историята оживява - Музей на българския спорт

Разговорът е с Катя Иванова - уредник на Музея на спорта в София. Дама, която заедно с нейния екип, носи вдъхновение и увереност в бъдните спортни успехи на нашата страна! Снимки от Музея на спорта може да откриете в описанието на епизода. С уговорката, че най-добре да го посетите лично. Припомням - намира се в сградата на Сектор А на..

публикувано на 27.04.24 в 16:00
Никола Фурнаджиев

Адресите на любовта - Никола Фурнаджиев

Поетът Никола Фурнаджиев и съпругата му са бохеми цял живот За поета Никола Фурнаджиев, Христо Радевски казва: “С него можеш да вървиш през цветя и тръни, да си сигурен и спокоен, да ловиш риба, да пиеш вино и да разделиш последната цигара. От близостта с такъв човек ти винаги се чувстваш виновен за това, че вземаш, а не можеш да дадеш“. Със..

публикувано на 27.04.24 в 14:00
Надя Розева

Как изкуството може да гради мостове

Надя Розева – за медалната скулптура и голямата си експозиция в Скопие: Надя Розева е художник, но твори основно в една много специфична ниша – медалната скулптура. В момента в 4 от залите на Националната художествена галерия в Скопие е подредена нейна изложба, която се радва на голяма посещаемост, медийно внимание и сериозен интерес в..

публикувано на 27.04.24 в 13:00