Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Държавата ще плаща противогрипните ваксини за пенсионерите, съобщава СЕГА. Хазната ще плаща противогрипни ваксини на хората над 65 г. Поставянето им ще се поема от здравната каса, която ще получава за това субсидии от здравното министерство. Това предвижда приетата вчера от кабинета Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г. Целта й е да се намалят заболеваемостта, усложненията и смъртността от сезонен грип при възрастни над 65 г. възраст, които са сред най-рисковите групи. Плановете са програмата да обхване 1.4 млн. души, като за целта са нужни 10 млн. лв. За тази година в бюджета на министерството има предвидени средства за целта. Желаещите могат да се обръщат към личните си лекари.

Около 40 000 души умират преждевременно от грип всяка година в страните от ЕС, става ясно от програмата. Найвисока е смъртността при хората над 65 г., като достига до 90% от смъртните случаи, предимно при лица с придружаващи заболявания

От МЗ припомнят и че пикът на грипа се очаква в края на този месец и началото на следващия. Ваксините срещу болестта се поставят месеци по-рано, т.е. имунизациите, които поема държавата, ще са за следващата зима.

Лекарствата ще имат нов защитен код, четем още в СЕГА. На 9 февруари ще стартира нова система за контрол над лекарствата, която предвижда те да имат нови кодове на опаковките, а аптеки, търговци и производители - да могат да поставят и четат тези кодове. Това е система за верификация на медикаментите, задължителна за всички страни от ЕС, а целта й е да възпрепятства продажбата на фалшиви продукти, припомниха от Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ). Вече всички лекарства, отпускани с рецепта, ще имат на опаковките си двуизмерен 2D-matrix баркод с 4 елемента: уникален код на лекарството, партиден номер, срок на годност, сериен номер. Той се поставя от производителя и се сканира в аптеката с баркод четец при отпускане на препарата. Националните системи на страните членки са свързани в Европейски хъб, където се подава уникалният идентификационен номер на всяко лекарство с

Тръгна петиция за зелена зона в „Дианабад“, пише МОНИТОР. В интернет тръгна петиция за въвеждане на платено паркиране в столичния квартал „Дианабад“. Подписката е по инициатива на жиещите в квартала, които го смятат за претъпкан. „Тротоарите се ползват за паркоместа, а бебешките колички се прескачат с автомобилите по улиците. Липсата на буферен паркинг до метростанцията утежнява положението. Към днешна дата в радиус от 500 метро на метростанцията се строят 6 сгради. Положението ще става все по-зле и по-зле“, се посочва в петицията. В нея се призовава за събиране на максимален брой подписи, с което да се поиска официално въвеждане на зелена зона в следното каре: ул. „Тинтява“, бул. „Драган Цанков“, бул. „Г. М. Димитров“, ул. „Апостол Карамитев“, бул. „Н. Габровски“.

250 000 нови софиянци за 10 години, извежда в заглавие 24 ЧАСА. С 250 000 души се е увеличило населението на София за 10 г. Това показват дaнни на служба ГРАО към МРРБ. През 2008 г. в столицата постоянен адрес са имали общо 1 229 324, а към 15 декември 2018 г. софиянци са били 1 478 045. Официалната статистика показва, че само за една година хората, които са се преместили да живеят в София, са 23 000 души. Данните отчитат само гражданите, които са се регистрирали, че живеят в столицата. Населението на града със сигурност е повече, тъй като има и такива, които не са го направили. От Столичната община обаче твърдят, че всеобщото мнение, че в София живеят два милиона души и дори повече, е погрешно. Имало много хора, които идвали да работят в столицата през деня, но живеят в близките населени места.

Ресторантите, които имат собствени сайтове и предлагат доставка на храна до дома, трябва да се регистрират в НАП като онлайн търговци, отбелязва ТРУД. Същото се отнася и за хотелите със собствен сайт, от който може да се направи резервация. Като няма значение дали плащането за стаята в хотела или доставената храна може да стане онлайн или по интернет може да се направи съответно само резервацията или поръчката. Търгуващите в интернет трябва да декларират електронните си магазини в НАП до 29 март 2019 г. Целта е НАП да получи информация за всички онлайн търговци и така да се затегне контролът върху продажбите в интернет. Положителният ефект за гражданите пък ще бъде, че при онлайн пазаруване всеки ще може да провери в регистъра на НАП дали даден сайт е регистриран и плаща данъци. Така възможностите за измами от фалшиви сайтове значително ще бъдат намалени. Срокът на регистрация до 29 март важи за лицата, които в момента осъществяват е-търговия, а търговците, които занапред ще използват електронен магазин, трябва да изпратят данни за него преди да стартират дейността си




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Централни софийски хали

Отварят софийските Централни хали в навечерието на 24 май

Мащабните ремонтни дейности по възстановяване на оригиналния вид и функции на сградата на Централни хали в София завърши. Първите посетители ще могат да влязат и пазаруват на 23 май , съобщиха за БНР от веригата хипермаркети, която през 2021 г. купи емблематичната столична сграда, проектирана от арх. Наум Торбов през 1908 г. Общата стойност..

публикувано на 15.05.24 в 16:05

Инициативата "Пикник за смет" е тази събота в район "Овча купел"

Студенти и преподаватели от Нов български университет (НБУ), представители на Столичната община, район "Овча купел", Посолство на Република Украйна, Държавна Агенция за бежанците (ДАБ), 66-о Средно училище „Филип Станиславов“, и Професионална гимназия по селско стопанство „Бузема“ ще се включат в инициативата "Пикник за смет" тази събота, 18 май, от..

публикувано на 15.05.24 в 14:17
Перловска река

Почистват 130 км речни корита на територията на Столичната община

278 речни участъци, които преминават през урбанизираната територия на Столичната община, се почистват от самораслата храстовидна растителност, изсъхнали дървета, битови, строителни, едро и дребно габаритни отпадъци, автомобилни гуми и др. Почистват се коритата на реките Перловска и Владайска в централната градска част, водостоците на Софийския..

публикувано на 15.05.24 в 11:07

Поевтиняване на парното и топлата вода предлага "Топлофикация София" за новия ценови период

"Топлофикация София" е депозирала намерение да доставя за новия ценови период от 1 юли топлинна енергия на цена от 97,78 лева за мегаватчас (MWh) без ДДС, съобщава БТА. Предложената цена е с 29,11% по-ниска спрямо сегашната цена, която е 137,93 лева за MWh. Това се посочва в заявление на топлофикационното дружество до Комисията за енергийно и водно..

публикувано на 15.05.24 в 10:02

Безплатни консултации за високо кръвно пред ВМА

Българската лига по хипертония провежда националната си кампания за измерване на кръвното налягане, посветена на предстоящия в петък Световен ден за борба с хипертонията.  От 10.00 до 16.00 часа, в специално изградена конструкция пред сградата на ВМА ще бъдат извършвани безплатни консултации от специалисти-кардиолози. Не се изисква предварително..

публикувано на 15.05.24 в 08:05

Измиват училищните дворове в София преди 24 май

Дворовете на всички училища в София ще бъдат почистени и измити до 23 май, съгласно графика на фирмите. Столичният инспекторат е извършил предварително съгласуване с директорите на учебните заведения за потвърждаване на датите и да се осигури достъп на техниката и работещите екипи. Дейността се изпълнява поетапно, като трябва да..

публикувано на 14.05.24 в 18:34
Говорителката на ЦИК Росица Матева

418 са българските кандидати за Европарламента, 6114 - за Народното събрание

Регистрираните от ЦИК кандидати за евродепутати са 418, а за депутати в националния парламент ще се състезават 6114 души, сочат данните на Комисията. Едновременно за двата вида избори са регистрирани 334-ма кандидати.  От ЦИК предупредиха, че софтуерът при гласуването с машина няма да позволява да се гласува с преференция, ако преди това не..

публикувано на 14.05.24 в 17:39