Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красотата на дантелата и нейните приемственици

В седмицата, посветена на традиционните художествени занаяти, в предаването “Радиоприемница”, обръщаме внимание и на дантелата. В момента в Националния етнографски музей има прекрасна изложба, озаглавена “Кой създава и кой използва дантела”. Експозицията представя творби от Франция, Италия, Испания, Португалия, Хърватска и България.

"Аз обичам да работя с ръцете си и да виждам резултата", разказва Бистра Писанчева - един от хората, с които се свързва съхраняването и популяризирането на традициите на финото ръкоделие. Правенето на дантела носи удоволствие на много нива, виждаш веднага резултата от работата си, а самото изпълнение носи наслада.

Писанчева разказва, че любопитството е водещото при нея, защото тя се занимава с нетрадиционна дантела с цветове и разчита на експериментите, а крайният резултат я изненадва, на това учи и жените - да използват старите техники по нов начин и да се забавляват.

Традицията на дантелата в България се свързва с Калофер. Това не е шита дантела, която се прави с игла и конец, и се свързва с Копривщенското кене. Шита дантела има в Самоков, Ихтиман, Кюстендил, Дупница и др. Дантелата е влязла и в носията.

Шие се възел след възел, като по този начин се изгражда материя. Калоферската дантела е в семейството на совалковите дантели като самата тъкан се получава от преплитане на нишките една над друга или под друга. Това е по същество тъкана дантела и в Калофер се практикува до ден днешен.
Писанчева срявнява правенето на кене и совалкова дантела като кенето е сравнимо с разходка между две полянки в гората, а совалковата дантела е като изкачване на осемхилядник.

Всички майстори на ръчните изделия имат общо място, наречено “СедянкаТА”, където всеки се учи на някакво ръкоделно умение или показва на някого такова.
Изработката на едно изделие се измерва в нощи, защото ежедневието на всеки е запълнено с много неща, а когато човек има желание, намира начин, за да си осигури това занимание, което изисква много часове, казва Писанчева.

Има приемственост между поколенията и много млади хора, които проявяват интерес към създаването на дантели. Дори децата плетат като това помага за развитието на фината им моторика.

В рамките на работното време на Етнографския музей тази събота и неделя (23 и 24 февруари) може да бъде посетена специална работилница за плетене на дантели. Работилниците продължават и на 9 и 10 март, както  и 23 и 24 март, през април и май също ще има работилници, които ще бъдат отново през уикенд. Работилницата ще участва и в Нощта на музеите, а на 11 май ще има и научно-приложен семинар.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Препоръки при пътуване по празниците

Започнаха проверки на държавата  за нелоялни практики при организираните туристически пътувания в началото на активния летен сезон. Сред нарушенията на туроператорите са опити за ограничаване на правата на туристите, дадени им със закон. В други случаи, при разминаване между предоставените на място туристически услуги и обещаните в офертата, е..

публикувано на 02.05.24 в 17:27

Обучение по оцеляване за младежи

Младежи от 7 държави преминаха уроци по оцеляване в кризисни ситуации във Врачанския Балкан. Сред тях са студенти от програмата "Еразъм", които прекараха повече от седмица сред горите на Искърското дефиле в бившо училище, превърнато в младежки еко лагер. През август сдружение "Младежда" ще организира още едно обучение в село Очиндол за..

публикувано на 02.05.24 в 16:50

Изложба "Из историята на графитите и уличното изкуство в София"

Изложбата "Из историята на графитите и уличното изкуство в София” е продължение на книгата " Sofia Urban Art. История на графитите и уличното изкуство от 90-те до днес" създадена декември 2023, като опит да се проследи развитие­то на тази субкултура в българската столица. Стъпвайки на дългогодишно изследване, събиране на архивни кадри,..

публикувано на 02.05.24 в 16:25

Нагласите на българите към пенсионната система

Всеки десети пълнолетен гражданин на страната посочва, че се е случвало за по-малко от година да работи, без да се осигурява. Това се е случвало при 9,6% от участниците в мащабен анализ за нагласите към пенсионната система у нас, представено от Парламентарния център за проучвания. 53% не са доволни от пенсията си, 35,4% отчасти, а 11% са напълно..

публикувано на 02.05.24 в 15:15

ВАС отмени решението по ОВОС за инсталацията за горене на RDF отпадъци от "Топлофикация" - София

Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени решението по оценка на въздействието на околната среда (ОВОС) за инсталацията за горене на RDF отпадъци от "Топлофикация" - София. По този начин върховните магистрати оставят в сила решението на Административен съд София, образувано по жалба на екологични сдружения. Според съдиите,..

публикувано на 02.05.24 в 15:14
Сцена от „Радикални мажоретки“

Международният фестивал "Антистатик" предлага много "Повече от един танц"

17-ото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик" ще се проведе от 7 до 23 май под мотото "Повече от един танц" . В първите дни в Гьоте Институт са предвидени лекции от образователна програма на фестивала "Без дистанция" с вход свободен. Боян Манчев ще говори на тема "Вещерски танци" (7 май),..

публикувано на 02.05.24 в 12:48