Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дневникът на една софиянка: Ден първи

Гардероб: H&MМило дневниче, ...

Нали така обичайно хората се обръщат в дневниците си?! Хм, май да! Та..

Разбира се, че започвам да водя дневника си, когато ми е най-трудно, най-натоварено и най-отчаяно. Още един ангажимент, свързан с писане и споделяне, защо не, подайте го насам. Нека описвам невероятното си, пълно с крайности, ежедневие. Веднъж може да бъде най-откаченият и бъкан от безброй психопати делник, които весело надничат от всеки ъгъл, друг път може да е върхът на нищоправенето, когото буквално рутината малко преди да се самоубие от скука ми захвърля в краката поредния банален ден. Все тая…

За една невротична софиянка няма предизвикателство, което да не може да поеме и то с радост!
Та днес, какво се случи?...

Нали сега се гони бързината и ако може винаги да си отпред. Но за да минеш най-отпред където и да е, трябва първо да минеш през банята. Поне е желателно. Понякога обаче някой може да те е изпреварил. А когато силно обичаш този някой, потискаш желанието да влезеш с ритник и да го извлачиш навън от санитарното помещение като синя каска. А ти трябват точно 17. 47 минути преди тотално да закъснееш, сметнала си времето с математическа точност на ученик със златни медали от олимпиади, малко преди шефът наистина да те освободи от мъките да ходиш редовно и на време на работа.

- Бела, ти си свободна жена вече! Бегай да играеш!

Ех, мечти! Докато все пак съм успяла някак си да се суанирам, бърз освежаващ душ и догримирaне в метрото, за да не ме питат загрижено колегите през 2 минути:
- Бледичка си нещо, Беличка, да не си болничка?
- Не, просто сутрин се будя без цвят, това е положението – избледняло!

Криво-ляво с енергични подтичвания и един решаващ еленски скок се шмугвам в спарения вагон, пълен с птици… Да, мотрисата е пълна с пернати!
Кокошки, малки патета, орли и някоя и друга чапла, които до един си галят телефоните, я с крило, я малко гумено плавниче. Аз съм лудата, която ги гледа с любов и надежда към човешкия род.

Слизам и се затъркулвам към офиса, зима е все още. Като някаква много откачена,  започвам да повтарям следната мантра:
- От утре тръгваш обратно на йога, нито е толкова студено, нито хлъзгаво, нито празнично, там си на постелката и ще се чекнаш до безкрай!!!

Но всъщност мислите са излишни в днешния свят. Те натоварват, я в някои случаи и объркват системата. Планираме, планираме, планираме… Но понеже аз съм хиперактивна, която се храни от стреса, работя по още 3738373 проекта едновременно. Включително и в радиото, както ви става ясно. Правя го така наситено, за да не ми стане случайно скучно и да започна да мисля фокусирано.

После пак в кокошарника, птиците са още по-умърлушени, бачкали са по осем-девет часа и хич вече не им се лети. Но сакън да се погледнат, всички продължават да си галят телефоните.

В съзнанието ми се реят едни дати, задания, цели и таргети. Отпускам се на седалката и стартирам с медитация на крайни срокове. Гениално.
А уж трябваше да пиша дневник, за да се…Хрррр

ВИЖТЕ ОЩЕ

Призове за най-добър учител на годината

Връчиха наградите на националния конкурс "Учител на годината". В заключителния етап на конкурса са номинирани 70 учители и директори, като измежду тях бяха наградени победителите в десет направления, каза председателят на СБУ д-р на икономическите науки Янка Такева. Направленията са предучилищно възпитание и подготовка; начално образование;..

публикувано на 13.05.24 в 17:20
Ирина Стоянова и Андреа Драгов

Необичаен фестивал за триизмерно изкуство ще обедини всички изкуства в рамките на 4 дни

Ирина Стоянова и Андреа Драгов са организатори на Фестивал за мултиизмерно изкуство Delta Dimensions, един необичаен фестивал, въвеждащ ни в мистериозния свят на огледалата. "Нарекохме го Мулти арт фест, което означава, че той се състои от множество различни изкуства, а целта е те да бъдат съчетани заедно в един поток на въображението...

публикувано на 13.05.24 в 17:16

В дебютната си изложба Изабел Иванова поглежда към храната като изкуство

В предаването "Радиокафе" е срещата ни с младата художничка Изабел Иванова. На 14 май тя ще открие своята дебютна самостоятелна изложба , носеща краткото, но експресивно заглавие „Яж!“, която е насочена към визуалното "поглъщане" на цветовете и многообразието на храната. Изабел е родена във Видин, занимава се с изкуство от..

публикувано на 13.05.24 в 15:20

Евден Димитров – EVDN представя новия си сингъл "Monroe"

Евден Димитров – EVDN направи премиера в Радио София на новия си сингъл„Monroe”.В него той си колаборира с певицата Лили Янакиева „Последните две години имахме удоволствието да свирим заедно, също и на промоцията на „Семейни ценности“. Мисля, че нейния глас е уникален. Много добро попълнение към нашия колектив“, каза EVDN. Той сподели,..

публикувано на 13.05.24 в 14:58
Проф. Александър Шурбанов

Проф. Шурбанов и Явор Гърдев представят нова постановка на "Венецианският търговец" от Шекспир

"Венецианският търговец" от Уилям Шекспир излезе в ново книжно издание и нов превод на проф. Александър Шурбанов, по който режисьорът Явор Гърдев поставя своя постановъчна версия. Тази вечер на сцената на Народния театър "Иван Вазов" ще бъде втората премиера на спектакъла . Преди това ( от 16:00 ч.) ще се проведе разговор ,..

публикувано на 13.05.24 в 14:38

Дебатират мястото на България в ЕС и на жените в политиката

"ТЯ в Европа" – така са нарекли дебатите, на които организаторите от фондация "Екатерина Каравелова" канят представители на водещи партии и коалиции, регистрирани за евровота на 9 юни. На 20 май 2024 г.  те ще обсъждат най-важните теми, касаещи България в ЕС : Климатичните промени и зеления преход ; Европа на различни..

публикувано на 13.05.24 в 12:16

10 дни Пролетен панаир на книгата в София

От 24 май до 2 юни в София ще се проведе Пролетния панаир на книгата. Ще участват близо 140 издателства и книготърговци, които ще бъдат разположени в 66 шатри с обща площ от 1500 кв.м. Тази година най-голямото книжно изложение в страната ще продължи 10 дни, което предизвика негативни реакции, в посока, че това е твърде дълго и уморително. Пред Радио..

публикувано на 13.05.24 в 11:38