Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тихият фронт на жените в националноосвободителното ни движение

Сградата във Велико Търново, където е родена и живяла Венета Ботева с дъщеря си Иванка.
Снимка: Здравка Маслянкова
Ролите на жените в националноосвободителното движение, определени от Катя Зографова - наш гост в "Радиоприемница", са над 10. Жени - жертви, бунтовчики, съзаклятнички, куриерки, знамевезки, знаменоска, участници в защита на градове и чети, парламентьорки, свидетелки и обвинителки на жестокости и техните извършители, самоубийци и издирвачи на отвлечени момичета. 

В студиото на "Радиоприемница" Катя Зографова разказа за две прекрасни жени, София Вранкова и Фота Манчова - сестрата на книгоиздателя Драган Манчов, които са свидетелки на това, което се случва в Батак, а после отиват, минавайки от Батак до Пловдив няколко пъти, за да изобличат Ахмед ага Барутанлията. 


"Представете си какво значи смелостта на тези жени, които изобличават подлостта на Барутанлията, който казва, че и косъм няма да падне от главите на населението и когато предават оръжието, са избити", разказва Катя Зографова.  

Зографова допълва, че при големите дипломати, анкетьорите на кръвнините и погромите, понякога са идвали жени, които не са казвали какво са преживели, често са се самоубивали след преживените зверства, дори самата Райна Княгиня, заедно с по-хубавите момичета, също е била обезчестена. 

Още тогава започва борбата срещу насилието над жените, които са вече са обезчестени, потурчени, заплашени, че ако свалят фереджето, ги чака смърт, но въпреки това е имало начин те да бъдат спасявани. 

Именно това огромно женско страдание води до сакрализация и някакъв вид святост, казва Катя Зографова.

Тя посочва, че Баба Тонка е национален образ на великата майка на борците, но вече сме узрели като общество, за да мислим и да вникнем и в историите на такива жени, които на пръв поглед нямат биография. Една от тях е Венета Ботева, която като че ли е поделена между биографията на Христо Ботев и биографията на дъщерята Иванка Ботева. 

Но, както пояснява Катя Зографова, дори с чисто женската си и съпружеска грижа за дома на един велик човек, тогава мислен за непрокопсаник и хъш, тя участва в националноосвободителните движения. Макар и неграмотна, тя е била много мъдра и дълбока жена. 

Катя Зографова споделя още, че Венета Ботева, в собствения си дом във Велико Търново, на всеки рожден ден на Ботев слага снимката и прощалното му писмо, което е пазела като лична реликва, на една маса. Търновците, които са посещавали дома ѝ, са влизали на пръсти, тихо и мълчаливо са споделяли този неин по-различен култ. Тя, съвършено по женски, скромно и тихо, участва и дава сили на Ботев. Затова той, който в ранните си стихове се отказва от любовта, от кораба "Радецки" ѝ казва, че след Отечеството най-много е обичал нея. 

Това е също промяна в неговото мислене, защото там, далече, култът към Отечеството и култът към Иванка, към общото им дете и нейното дете от предишен брак, се съизмерват. 

"По този начин трябва да мислим за участието на жените, с цялата им женска същност и специфика, в националноосвободителните борби", казва Катя Зографова. 

 

Още за жените в националноосвободителните борби - чуйте в звуковия файл. 


Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шевицата говори

Фестивалът "Българите, кои сме ние"  в град Сливница, е с  деца и младежи на възраст от осем до 29 години, разделени в категории.  Фестивалът съдържа конкурсна програма, майсторски класове и работилница с лектори от страната и чужбина. Подробности от  организатора: Маргарита Божкова: "Това е труд на децата от сценария до реализирането му. Има..

публикувано на 01.06.24 в 12:00

Лято, кукли и приятели

На 1 юни в 10:30 предстои откриването на шестото издание на  Международния театрален фестивал „Лято, кукли и приятели“ в парк „Асеневци“ на откритата сцена „Арт лято“ до Художествена галерия „Борис Денев“. Събитието ще продължи през трите летни месеца до 31 август, когато ще се връчи и Наградата на публиката. Веднага след официалното откриване,..

публикувано на 01.06.24 в 11:35
Камелия Тодорова - психолог

Да се грижим за детето в себе си

Как да оставим децата да бъдат по-дълго време деца – интервю с психолога  Камелия Тодорова , психотерапевт от “Психологическо консултиране За мен”: "Много от нашите реакции са на базата на това, което сме били като деца. Да се грижим за детето в себе си! Всяко представяне на детето родителят го носи върху себе си. Друг е въпросът, че животът..

публикувано на 01.06.24 в 10:20
Стани Милев

Млади, зелени, с образователен елемент

Съвременна българска детска анимация ще могат да гледат децата на 1 ЮНИ в “ Кино по детски ”, безплатно събитие на 1 юни с начални часове 10:30, 12:15 и 14:30 часа в кино Одеон – интервю  със Стани Милев от студио Chase a Cloud, един от организаторите: "Няма кой знае какво, което да се случва тук, повечето ни са на чужди езици, които сме..

публикувано на 01.06.24 в 09:59
.

5 км колоездачно шествие преди Световния ден на велосипеда - 3 юни

Колоездачно шествие "Велогенерация" ще се проведе в неделя, 2 юни .  Акцентът на събитието е да покаже, че велосипедът е практична алтернатива за придвижване в градска среда , че велосипедната общност е много голяма и сплотена и че можем да бъдем толерантни едни към други – велосипедисти, пешеходци и шофьори. С инициативата ще бъде..

публикувано на 31.05.24 в 18:10

На 1 юни пред Двореца на децата: песни, танци, джудо и шах, рисунки и зоокът

В парковото пространство пред Националния дворец на децата (НДД), възпитаниците на школите в него, ще поздравят своите връстници по случай Международния ден на детето. Предвидени са и изненади за всички, които присъстват на празника. Началото е в 10:00 ч. В програмата са предвидени поздрави от членове на Студио за модерен балет "Цветни..

публикувано на 31.05.24 в 17:48

Организации настояват евродепутатите да бъдат "в ритъма на гражданското общество"

Евродепутатите трябва се ангажират и да бъдат проактивни в осъществяването на редовен и конструктивен диалог с гражданските организации ; веднъж годишно да осъществяват национална среща, на която да информират какъв е напредъкът в усилията им по темите, касаещи гражданското общество; да участват и подкрепят срещи, дискусии, инициативи и..

публикувано на 31.05.24 в 16:44