Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мариана Първанова описа 120 фамилни истории на видни българи

Голяма част от тях са софиянци или са допринесли за днешния облик на столицата

В празничния 17 септември поздравяваме тези, които имат личен повод (например имен ден), но и всички софиянци. „Радиоприемница“ посвети цяла седмица на София – нейните разнообразни лица, както и хората, които я правят жив и смислен град.

В основата на разговора ще бъде поредицата от три тома „Неизвестно за известни български родове“ на журналистката Мариана Първанова.

Тя е проучила, описала фамилни истории, които е научила от 121 наследници на политици, писатели, художници, театрали, банкери, учени, инженери, търговци, военни, които са определяли развитието на България през последните 130 години.

Всъщност съм се виждала с около 200 души за 3 години и половина. Започнах от приложението „Софиянец“ във в. „Нощен труд“ по идея на главния редактор Пламен Каменов.
Покрай разказите за улици и знакови места Мариана Първанова се запознала с интересни хора, за които не била и чувала, въпреки образованието ѝ (история).

Идеята очевидно е била благодатна. Трудното е било в убеждаването на наследниците да говорят и че описаното ще бъде достоверно. С някои от тях срещите продължили години наред…Музеят на София, както и ДА „Архиви“ също са помогнали.

Търсех по-необичайната гледна точка, търсех личните истории, които обикновено не влизат в учебниците.

Най-много се гордея с родовете на Бурови (никога не са давали изявления пред журналисти) и с племеничката на Иван Вазов - Бинка. Провокацията беше моя статия, в която развенчавах мита, че Атанас Буров е най-големият наш банкер. Всъщност това е бил брат му – Иван Буров. Атанас е политикът… Бинка Вазова пък беше на 93 години.

Книгата предизвиква интерес у читатели и ценители на историята, но тя стимулира и други автори и изследователи да напишат книги за София и нейното минало, за личности и места в града.

Сред хората, които са дали и направили много за София Мариана Първанова открои Димитър Петков – министър-председател и съратник на Стефан Стамболов, сред местата – ул. „Московска“ и знакови сгради по нея, както и някои заведения – кръчми, кафенета и клубове.
Според нея през последните години София се е променила в положителна посока, не е като през 90-те години или първите 10 след 2000 г.. Днес, когато се възстановяват сградите или се създават нови, това се съобразява с архитектурния контекст и духа на съответното място в София.

Чуйте целия разговор на Белослава Димитрова с Мариана Първанова.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мият улиците по райони от 8 юни

От 8 юни започва миене на съседни улици в кварталите, които са обособени в карета. Дейностите ще започнат от район “Красно село“ от каре, в което попадат бул. "Генерал М.Д.Скобелев", от бул. "Прага" до пл. "Руски паметник", бул. "Христо Ботев" от бул. "Генерал М.Д.Скобелев" до бул."Македония", бул."Македония" - нечетни номера от пл."Руски паметник"..

публикувано на 05.06.20 в 18:26

София има своето ново пространство за събития - "Платформа А6"

Ново пространство за култура и събития отвори врати в София. "Отвори врати" образно казано, защото всъщност цялото то е на открито. Нарича се "Платформа А6" и е част от Националния дворец на културата. "Платформа", тъй като е абсолютно мултифункционално, "А6" - тъй като се намира до вход А6 на НДК, който е откъм бул. “България”, пояснява Борислав Велков..

публикувано на 05.06.20 в 17:50

Ментална аритметика - да развием логиката и въображението

Безплатни уроци по ментална аритметика се провеждат всеки четвъртък от 15 до 18 ч. в един от детските центрове в сградата на НДК. Историята на този метод води началото си от преди около 5000 хиляди години. Той стимулира развитието на двете полукълба на мозъка, като позволява на децата да развият паметта и вниманието си. Това става с помощта на..

публикувано на 05.06.20 в 16:18

Инфраструктурните ремонти в София за лято 2020 са в ход

Инфраструктурните ремонти в София за лято 2020 вече са в ход.  Първият етап по реализацията на ремонтните дейности в София започна с обновяването на улица “Николай Хрелков”, в квартал Горна Баня. Първите 500 метра от отсечката вече са готови. Пробивът по булевард “Петър Дертлиев”, свързващ Околовръстния път на София и автомагистрала „Люлин“ с..

публикувано на 05.06.20 в 16:06

Доброто хранене - фактор за здрава и сияйна кожа

Храната, която консумираме, може да бъде мощен инструмент за подобряване на външния вид. Ние сме това, с което се храним и здравословното хранене поддържа кожата в най-добра форма и има потенциал да решава конкретни кожни проблеми. От огромно значение за състоянието на кожата, ноктите и косата са алкохола, цигарите, липсата на достатъчно сън, стреса,..

публикувано на 05.06.20 в 15:41

1 СУ „Пенчо П. Славейков” – устремени по пътя към щастието

1 СУ „Пенчо П. Славейков” начерта „Карта на надеждата за Европа“ . Проектът е осъществен в отговор на предизвикателството на Регионалното управление на образованието София-град. В края на месец април беше стартирана изключително интересна инициатива, която сама по себе си вдъхва надежда и оптимизъм. Преподаватели и ученици от училището се..

публикувано на 05.06.20 в 15:11

Дезинфекцията срещу коронавируса на обществени места в София и Самоков

Напълно безвредни за човека и околната среда са препаратите, с които се дезинфекцират контейнери, улици, подлези и други обществени места в София . В това увери директорът на Столичния инспекторат инж. Веска Георгиева. Тя допълни, че стопаните на домашни животни не трябва да се притесняват при разходката на любимците си. Подробна информация..

публикувано на 05.06.20 в 15:06