Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Солун - очарователен град, с богата история

Снимка: solunbg.org

На 300 км южно от София се намира един очарователен град, с богата история, преплетена в културата ни и дълбоко вградена в историческата памет на българите. Става дума за Солун, вторият по големина град в Гърция. Много българи често минават покрай него на път към прекрасните гръцки плажове.

“В Солун човек трябва задължително да се разходи по крайбрежната улица, както и разходка из стария град, между прекрасните малки стари византийски църквички и ако може в неделя сутрин да чуе някоя литургия. Може също така да се качи на крепостната стена, която е на върха на хълма и да погледне към целия град и солунския залив, защото това е незабравима емоция - да видиш морето, огряно от слънцето", разказва доц. д-р Юра Константинова от Института за балканистика с център по тракология към БАН.

"Символът на Солун е Бялата кула или Кървавата кула, както е истинското ѝ име, което е било забранено в края на XIX век от султан Абдул Хамид, защото не е искал името му да се свързва със жестокости", допълва д-р Константинова, която е ръководител на научния проект "Солун и българите: история, памет, съвремие".
Солун е същински музей на открито на раннохристиянското и византийското изкуство. През 1988 година ЮНЕСКО определя като част от световното наследство маршрут от 15 културно-исторически забележителности - архитектурни и религиозни паметници. 

За съжаление много от важните исторически обекти в града са заличени и днес не могат да бъдат видени. По тази причина от Института за балканистика към БАН събират запазени снимки, пощенски картички и картини, изобразяващи някои от вече несъществуващите паметници в града, за да се съхрани визуално миналото му. 

Екипът по проекта "Солун и българите: история, памет и съвремие" подготвя колективна монография, която скоро ще бъде представена пред публиката. Можете да следите сайта на проекта за актуална информация и предстоящи събития. 

Чуйте повече в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изчезват ли врабците

Броим врабчетата на 27.04  – интервю с Димитър Градинаров , експерт природозащита към „Българско дружество за защита на птиците“: "Идеята на кампанията е да привлечем вниманието към изчезването на врабчетата. Освен домашните са испанските, които гнездят в гнезда на щъркели и евентуално полските. Навремето имаше струпвания в крайните квартали,..

публикувано на 27.04.24 в 10:30
Андрей Илиев

Какво търси поколение зет

Конференцията Gen Z rEvolution e мястото, на което се срещат бизнсът и Gen Z – интервю с организатора, Андрей Илиев: "Mного е удовлетворяващо. Резултатите и разчупиха стигмата, и потвърдиха някои очаквания. Ако преди години младите не са имали толкова възможности, сега те са много. По-важното е работодателите да дадат възможност да бъдат..

публикувано на 27.04.24 в 09:48

Младите и ЕС

Трябва ли ЕС да включи младите хора при вземане на решения – интервюта с  Никол Делчева – председател на студентски Клуб „Европеистика“ към СУ ; ·   Виктор Михайлов и Искра Лазарова – членове на студентския Клуб „Европеистика“ към СУ : "В училище тези теми не се повдигаха. Влизането ми в специалност "Европеистика" ми помогна..

публикувано на 27.04.24 в 11:00

"Форум", 26.04.24: Негативни отражения на предсрочните избори върху икономиката

Завършваме поредицата от коментарни предавания с мненията на политолога Христо Панчугов и икономиста Георги Вулджев по актуалните теми: Отношенията в сглобката победиха нежеланието от предсрочни парламентарни избори. Загуба на доверие в някои партии, заради отпадане на гражданското участие в политически процес. Съучастието в..

публикувано на 26.04.24 в 19:10

Д-р Аспарух Илиев: Коклюшът е най-опасен за живота при новородените

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична обстановка - такава, каквато помним преди години. Нека не забравяме, че паниката никога не е била добър съветник. Повече разум и осъзнатост в това, как да предпазим себе си и другите,..

публикувано на 26.04.24 в 17:25
Божидар Лалов (вляво) и Ивайло Симеонов

Коментарите на Божидар Лалов и Ивайло Симеонов

БНР-Радио София продължава "да отглежда" своите коментатори Божидар Лалов и Ивайло Симеонов вече и като тийнейджъри. В края и на този месец те изреждат какво ги е впечатлило. Божидар Лалов малко съжалява за провалената ротация в правителството. Смята, че предсрочните парламентарни избори са ненужни, защото трудно е да се надяваме на много по-различен..

публикувано на 26.04.24 в 16:52

Юрий Вълковски: Читалищата в малките и в големите населени места имат различни функции

Юрий Вълковски е директор на фондация „Народни читалища“, която е създадена през октомври 2023 г. Целта е подкрепа за възраждането на българските читалища. Пред Радио София той заяви, че днес знаем много малко за читалищата у нас. „Читалищата в София са едно, читалищата в малките села са друго, читалищата в средни като големина градове, са..

публикувано на 26.04.24 в 16:19