Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Надежда Сталянова:

Правилното говорене е съобразеното с обстановката

Снимка: pixabay.com

Национална кръгла маса, свързана с темата "Езикова агресия и общество", ще се състои на 14 ноември в София. Доц. Надежда Сталянова от Катедрата по български език към  Факултета по славянски филологии в Софийския университет, която е основен организатор и двигател на събитието, каза пред Радио София, че кръглата маса е поантата на един дългосрочния проект на Министерството на образованието и науката "Езикова агресия и общество". Езиковата агресия днес белязва всички части на нашия живот, поради което в събитието ще вземат участие не само лингвисти, но и психолози, духовници, учители, политически пиари, хора, които подбират персонал. В центъра на вниманието ще бъдат нетърпимостта към този феномен и начините за справяне с него във всички сфери на обществото.

Доц Сталянова коментира книгата "Силата на публичната реч", също свързана с проекта. В това издание езикът на омразата е разгледана по-скоро в местна среда, въпреки че идеята за политическа коректност е световен маркер за развитото общество. Начинът, по който разбираме какво е политически некоректната реч, много зависи от езика на държавата, културната обусловеност и т. н.  Например вербална агресия бе използвана често по време на последната предизборна камппания. Повечето дебати се превръщаха в словесни дуели, нямаше противопоставяне на платформи, а слушателите и зрителите се почустваха като свидетели на своеобразен семеен скандал, отбеляза доц. Сталянова.

Друг интересен аспект е празнословието. Много често слушаме изречения със сложна структура, които са изпълнени с думи от чужд произход, но в повечето случаи в тях не се казва нищо конкретно. Затова и слушателите остават с впечатлението, че ораторът или не е много наясно с материята, или иска нещо да скрие. Това е световен феномен и дори има своят лингвистичен термин - "брюкселски новоговор".

Напоследък се наблюдава тенденция за завръщане на усилията към добро изразяване на родния език, но това не толкова лесно, тъй като навсякъде сме потопени в англоезична среда. Българските думи, които знаем още от детството си, но не ги употребяваме често, отиват в периферията на езиковото ни съзнание и трябват усилия и време, за да можем да ги извикаме отново в употреба.

Интересно е също, че голяма част от традиционните български фразеологизми като "да се оплачеш на арменския поп", "оглеждам се като обран еврейн" или "лъже като циганин", от гледна точка на политически коректното говорене, вече би трябвало да бъдат избягвани. Някои други пък съдържат политически некоректни думи, но в тях няма нищо обидно и негативно. Такъв пример е "умря циганката, която те хвалеше".

Доц. Надежда Стелянова обобщи, че най-важно за правилното говорене и писане и да се съобразяваме със ситуацията, в която се намираме. Не може да се твърди, че изисканата академична реч, колкото и да изглежда красива, е най-подходящото поведение във всяка ситуация.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ясен Русев

Район "Искър" ще посрещне лятото с нови тротоари

Как се развива инфраструктурата в Район "Искър" и как върви реновирането на тротоарите по заема, който е бил отпуснат от Столична община разказа Ясен Русев, кмет на района. По думите му както навсякъде в столицата подготовката за лятото тече с изграждането на тротоари. "Интересното е, че решихме да подходим малко по-холистично и в момента..

публикувано на 26.04.24 в 09:34

Слънчево с вероятност за превалявания

Атмосферното налягане ще се повиши и ще остане по-високо от средното за април.  Днес времето ще е предимно слънчево. В следобедните часове главно в планинските райони ще се развива купеста облачност, като на отделни места ще превали и прегърми. Вятърът ще е слаб, ориентиран от север. Максималните температури ще бъдат около 16° и 21°, за района..

публикувано на 26.04.24 в 07:15

"Форум", 25.04.24: Парламентът отстрани председателя Росен Желязков

На днешния 25 април 2024 година гости в предаването "Форум" бяха Емил Соколов и Стоян Панчев. Те се спряха на следните теми: Политическите акценти от деня Ден преди да спре да заседава редовно: парламентът отстрани председателя Росен Желязков ПП-ДБ-СС пак поискаха Благовест Георгиев да се оттегли от Столичния общински съвет Повече..

публикувано на 25.04.24 в 18:12

Популяризиране на социалните услуги сред църковната общност

Стартира проект за популяризиране на социалните услуги сред църковната общност озаглавен "Социална свързаност и подкрепа". Началото беше дадено с двудневен семинар на 25 и 26 април 2024 г., като събитието се провежда в село Горна Малина и град Елин Пелин. Домакини на семинара ще са Центровете за социална рехабилитация и интеграция "Свети Йоан..

публикувано на 25.04.24 в 17:34

Информационни сесии в областите Монтана и Русе в полза на сезонните работници

Европейският орган по труда ( ЕОТ) организира Информационни сесии в България с насоченост към български сезонни работници в селското стопанство във Франция. В тях на 24 и 25 април 2024 г. ще вземат участие експерти от администрацията на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), както и местните комисии за борба с трафика на..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

Третото издание на Международния фестивал "Артис" се открива на 30 април

На 30 април ще се открие Третото издание на Международния фестивал за класическа музика и изкуства "Артис".  В предаването "Радиокафе" с акцент по темата  е разговорът с Ваня Пешева – създател на фестивала, и младата участничка Йоана Милкова . "Преди няколко години стартирах тази идея за фестивал с единствената цел да предоставя възможност..

публикувано на 25.04.24 в 16:15

Какъв ще бъде туристическият сезон тази година

С майските празници се поставя и началото на морския туризъм. Оказва се, че почивката тази година ще ни струва около 10-15% повече. Много от българите ще предпочетат отново да пътуват за празниците, като една от обичайните дестинации е не само Гърция, но и нашето Черноморие. Подробности разказа Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на..

публикувано на 25.04.24 в 15:57