Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На о.Корфу - красота и чудеса

В църквата "Св. Спиридон" мощите на покровителя на скитниците поддържат телесна температура

Островът се радва на лукса да има международно летище, на 10 км от столицата е дворецът Ахилион, построен прeз 1890 г. oт aвcтрийcкaтa импeрaтрицa Сиcи

3
Някои от свещите са с човешки бой. В дъното се вижда входа към параклиса и саркофага с мощите на светеца
Снимка: Георги Нейков
През последните години върхът на класацията за предпочитани от българите дестинации е за Турция и Гърция – страни, които имат дълги традиции в туризма, както и в презентирането на археологическото, природното и културно богатство.

С следващите минути ви пренасяме в един от най-красивите гръцки острови, известен у нас като Корфу, но местните го наричан Кèркира. През вековете островът в Йонийско море е бил владение на римляни, византийци, французи, австрийци, англичани...

Гръцкото наименование Керкира ни подсеща за митологията – така се е наричала дъщерята на речния бог Азоп и нимфата Менопа. С помощта на Зевс, богът на моретата Посейдон отвлича Керкира, в която е лудо влюбен, и я завежда на безименния дотогава остров.

Днес така се нарича не само островът, но и най-големият град, който за чуждестранните туристи е Корфу Таун. В центъра му сред лабиринт от малки улички се извисява камбанарията на една от големите забележителности на този град – църквата „Свети Спиридон“.

Снимка: Георги  НейковСвети Спиридон е живял през ІV век в Кипър, бил е пастир, умира около 348 година от н.е. Църквата, в която са мощите, е построена през 1590 година. Тялото е пренесено от Константинопол, когато градът пада под турско робство през 1453 г.  

Колкото и невероятно да звучи, мощите и днес поддържат телесна температура. А одеждите и обувките всяка година се сменят, защото противно на всякакви логични и научни очаквания - те се износват. Изхабената дреха се нарязва на малки парченца и се раздава на миряни, които искат да отнесат частица от нея. 

Днес островът е притегателно място за туристи и поклонници от скандинавските страни, англичани, германци, руснаци...

В центъра на т.нар. столица – Корфу Таун, е площад "Спианада". Казват, че е най-големият на Балканите (но аз бих го оспорил, защото голяма част от него де факто е парк). Някога е бил стрелбище, а след това англичаните са го ползвали за игра на крикет. 

Иначе островът се слави с разнообразния си релеф и красиви заливи с прозрачни морски води. Може да звучи изненадващо, но до там освен с ферибот може да се стигне и със самолет. Мeждунaрoднοтo летище е сред най-фотографираните забележителности, каквито са и т.нар. Миши остров, дворецът Ахилион, построен прeз 1890 г. oт aвcтрийcкaтa импeрaтрицa Сиcи или манастирът Палеокастрица. Местните хора се изхранват главно от туризъм и земеделие – отглеждат маслини, разбира се, и произвеждат мед. 

Чуйте разговора на Георги Нейков с опитния екскурзовод Искрен Иванов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Илиев

Какво търси поколение зет

Конференцията Gen Z rEvolution e мястото, на което се срещат бизнсът и Gen Z – интервю с организатора, Андрей Илиев: "Mного е удовлетворяващо. Резултатите и разчупиха стигмата, и потвърдиха някои очаквания. Ако преди години младите не са имали толкова възможности, сега те са много. По-важното е работодателите да дадат възможност да бъдат..

публикувано на 27.04.24 в 09:48

"Форум", 26.04.24: Негативни отражения на предсрочните избори върху икономиката

Завършваме поредицата от коментарни предавания с мненията на политолога Христо Панчугов и икономиста Георги Вулджев по актуалните теми: Отношенията в сглобката победиха нежеланието от предсрочни парламентарни избори. Загуба на доверие в някои партии, заради отпадане на гражданското участие в политически процес. Съучастието в..

публикувано на 26.04.24 в 19:10

Д-р Аспарух Илиев: Коклюшът е най-опасен за живота при новородените

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична обстановка - такава, каквато помним преди години. Нека не забравяме, че паниката никога не е била добър съветник. Повече разум и осъзнатост в това, как да предпазим себе си и другите,..

публикувано на 26.04.24 в 17:25
Божидар Лалов (вляво) и Ивайло Симеонов

Коментарите на Божидар Лалов и Ивайло Симеонов

БНР-Радио София продължава "да отглежда" своите коментатори Божидар Лалов и Ивайло Симеонов вече и като тийнейджъри. В края и на този месец те изреждат какво ги е впечатлило. Божидар Лалов малко съжалява за провалената ротация в правителството. Смята, че предсрочните парламентарни избори са ненужни, защото трудно е да се надяваме на много по-различен..

публикувано на 26.04.24 в 16:52

Юрий Вълковски: Читалищата в малките и в големите населени места имат различни функции

Юрий Вълковски е директор на фондация „Народни читалища“, която е създадена през октомври 2023 г. Целта е подкрепа за възраждането на българските читалища. Пред Радио София той заяви, че днес знаем много малко за читалищата у нас. „Читалищата в София са едно, читалищата в малките села са друго, читалищата в средни като големина градове, са..

публикувано на 26.04.24 в 16:19
Може да се събуди активността на тийнейджърите за промяна на средата

Tърсят се млади разбивачи на градски митове, на които им пука къде живеят

Над 15-годишните младежи не са включени достатъчно активно в живота на града , в това да взаимодействат с институциите , за да могат да го променят към по-добро. Независимо от множеството доброволчески акции и по-скоро инцидентни инициативи на общините за тяхното включване в местното самоуправление , това все още не се случва достатъчно..

публикувано на 26.04.24 в 15:58

Седмицата в САЩ: Протести в университети, делото срещу Тръмп, ще забранят ли ТикТок

Про-палестинските протести в университети бяха водеща тема в Съединените щати тази седмица, предаде от Вашингтон Младен Петков. Протести имаше в учебни заведения в градове като Бостън, Ню Йорк, Остин (щата Тексас), Лос Анджелис, столицата Вашингтон. На места полицията арестува демонстранти. Стигна се и до отмяна на церемонии по завършване...

публикувано на 26.04.24 в 15:15