Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Справочна редакция е енциклопедията на БНР

Снимка: Ани Петрова

Повече от половин век БНР събира в своите архиви огромен масив от документи и материали. Справочна редакция притежава повече от 150 000 архивни единици, еквивалентни на стотици хиляди страници. Началото поставят четирима души, които започват да събират публикации по конкретна молба на журналисти от радиото.

През 1953 г. вече е създадена самостоятелна редакция с цел събиране и предоставяне информация за нуждите на всички програми и предавания на Националното радио. Задачата на екипа е да подпомага журналистите при подготовката на предаванията - всекидневно се събира, обработва и предоставя разнообразна информация по всички въпроси, представляващи обществен и журналистически интерес.

Десетки хиляди досиета съдържат над 2 млн. публикации за държавите в света и за България, за местни и световни събития, за международните организации, за българи и чужденци, разпределени в три тематични раздела - “България”, “Светът”, “Личности”. Нейните хранилища на български и на чужди езици се събират и систематизират в тематични отдели, статии от вестници и списания по различни въпроси. 

Много можете да прочетете и да чуете за радиото, има обаче подробности, които можете да научите само и единствено от ефира на радиото.
На скритите образи е посветено предаването "Радиоприемница" по повод 85-ата годишнина на БНР. 

Справочна редакция е структура, която смело може да се определи като конкурент на “Уикипедия” и неин предшественик. Тя е създадена 22 години след официалния старт на тогавашното държавно радио. Тогава редакторите са събирали изрезки от вестници, за да съхраняват информация за събития.

“Радиото е магия за тези, които го слушат и за тези, които го правят. Звукът, който стига до най-затънтеното кътче е магията за мен”, споделя Катерина Трайкова - ръководител отдел “Справочна редакция” в БНР. Тя работи в медията 30 години, все на едно и също място. Емилия Александрова - редактор в отдел “Справочна редакция” в БНР казва, че радиото е магия, защото от него се научава много. "Магия е да видиш как нашия труд се превръща в предаване или включване", казва тя. 

Информацията, която се подготвя от Справочния отдел е актуална и официална, тя е конкурентна на тази от електронната енциклопедия, тъй като е проверена от няколко източника, които се селектират благодарение на редакторите. Те подготвят справочници със събития, годишнини, срокове, обществено значими процедури, преглед на печата, мониторинг на радиото, до които имат достъп всички журналисти.

Справочната редакция на БНР работи и с външни посетители, които имат достъп до архивните единици срещу абонамент или такса. Студенти, журналисти от други медии, автори на книги са най-честите потребители на "Справочна редакция", казва Емилия Александрова.

От 2007 година отделът работи с две електронни системи, въз основа на които съдържанието, което създават има дигитален вид. Между 50 и 100 справки е правило радиото на ден, преди навлизането на новите технологии. Към днешна дата справките се правят с парола през вътрешна система,.

Към редакцията за справки функционира и библиотеката на БНР, в която се съхраняват повече 25 000 единици, а над 350 книги са антикварни със специален статут. 28 са ценните книги на общественото радио, които са купувани или дарени през времето. Тези заглавия ги няма дори в Националната библиотека, коментира Катерина Трайкова

Любопитните факти са разработени в структура през годините откакто е създадена редакцията. Там се пазят и интересни факти от историята на БНР. През целия януари, по повод 85-ата годишнина, колегите споделят във фейсбук страницата си интересни данни. 

"Първото по рода си и най-модерно радиостудио на Балканите" - така са определяли преди 90-ина години сградата на радиото на „Драган Цанков“ 4. Строежът му завършва през 1941, но англо-американските бомбардировки през 1944 г. нанасят сериозни щети на красивата бяла сграда, построена според указания на германската фирма "Телефункен". От фронтона ѝ се откъсва първата буква на надписа и остава зловещото „..адио София”.

В основата на репертоара на младото Радио София са плочите, записани от дружество „Симонавия". Пионер на звукозаписната индустрия у нас и собственик на "Симонавия" е … първият български летец, летял над родна територия - Симеон Константинов Петров (1888-1950). Разгадано, наименованието на дружеството означава СИМеОН АВИАтора. Макар и с вносни материали, първата българска плоча е записана през 1934 година.

Петров е известен и с факта, че през Първата световна война конструира авиационните бомби тип „Чаталджа”. По-късно чертежите са предадени на Германия и бомбата е използвана от Централните сили до края на конфликта. Той е първият началник на аеропланното училище, основател е и на Летище "Божурище".
Чуйте повече в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На извънредно заседание СОС обсъжда промените в движението в центъра на София

Предизвикалата недоволство нова организация на движението по софийските булеварди "Патриарх Евтимий" и "Витоша" ще бъде тема на извънредно заседание на Столичния общински съвет, обяви неговият председател Цветомир Петров. На друго извънредно заседание общинските съветници ще обсъждат проблема с кабинковия лифт от Симеоново до хижа "Алеко" на..

публикувано на 20.05.24 в 13:27

Книгата и вдъхновението

Могат ли книгите да вдъхновяват и друг вид изкуства? Интерактивна инсталация Rayuela e вдъхновена от контраромана на Хулио Кортасар "Игра на дама" и следва неговия принцип за взаимодействие между посетителя и творбата. Пространството има за цел да насочи вниманието на зрителя-участник върху въпроса как комуникираме в ежедневието си и колко важни..

публикувано на 20.05.24 в 13:03

"Да поЧетем" на 24 май на пл. "Славейков"

За четвърта поредна година, на 24 май, на столичния пл. „Славейков“ ще се проведе фестивала „Да поЧетем“. Присъстващите ще могат да четат, да слушат, да говорят и да опознаят литературата, книгите, площада и творците, свързани с него. Пред Радио София Яна Стефанова, която е част от организаторите на събитието сподели, че пл. „Славейков“ е..

публикувано на 20.05.24 в 12:14

Размяна на книги по случай 24 май

По случай 24 май, Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост предстоят редица инициативи. Една от тях е "Размяна на книги" в Банската градина в кв. Лозенец. По темата говори Иван Начев от НЧ "Мечталище 2024". Той призова всеки, който желае да донесе нова, или добре запазена книга и да си избере съответно друго заглавие...

публикувано на 20.05.24 в 12:14

Нов метод за избора в кариерното ориентиране – чрез игра

Един от най-важните компоненти на образованието в 21 век е как да се ориентираме кариерно. През годините се появяват много възможности, които да улеснят учениците, а и не само тях, в по-лесния избор за бъдеща професия. Елица Костова е създател на първата българска авторска игра за кариерно ориентиране и умения за успех. Пред Радио София тя..

публикувано на 20.05.24 в 10:09

Топло, но дъждовно начало на седмицата

Днес облачността ще остане предимно значителна и на места в западната половина от страната ще превалява дъжд, в отделни райони и ще прегърми. До вечерта валежите ще спират, съобщиха от НИМХ. Почти без валежи и с повече слънчеви часове ще е на изток. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, в София - около 23°. В планините облачността ще е..

публикувано на 20.05.24 в 07:35

Всички деца трябва да играят заедно

Ваня Тодорова за новото пространство на конна база "Ахил", която работи с деца със специални образователни потребности: "Мечтата ми е била да бъдем максимално полезни. Сега няма да е само конната база, аз съм ерготерапевт и сме планирали площадка, включително за деца в инвалидна количка. Има рампа да се качи да играе в съоръжение "замък"...

публикувано на 19.05.24 в 11:30