Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Социалната подкрепа на центровете за деца в София - практика, нужди, перспективи

Мобилните екипи са спечели доверие в общностните групи
Снимка: concordia.bg

Две нови социални услуги ще бъдат открити на територията на Столичната община - Център за обществена подкрепа и Център за работа с деца на улицата, стана ясно на заседание на Постоянната комисия по здравеопазване и социална политика към Столичния общински съвет (СОС).

Целта е да се подркепят семействата в риск, повиши родителският папацитет. Не бива да оставяме децата без грижи, да бъдат на улицата – обясни пред Радио София и Боян Бочев Минка Йовчева - ръководител на дирекция ''Социални услуги за деца и възрастни'' към Столичната община.

Дейността предвижда оценка на рисковете и работа със специалисти – психолози, созциални работници.

Йовчева припомни, че преди 9 години Столичната община се е фокусирала върху проблема с децата на улицата. Бил е сформиран мобилен екип към Дирекция „Социално подпомагане“ в район „Оборище“. Екипът още работи, и то той е денонощно на разположение, приема сигнали, прави обходи.

След решението на СОС предстои да бъде обявен конкурс за извършване на услугите от изпълнители, които разполагат със специалисти, сграден фонд и оборудване.

Как на практика работи един център за работа с деца?

Пред Радио София това разказаха Иво Ванчев - ръководител на Център за работа с деца на улицата „Посока“ , и Стела Гачевска - изпълнителен директор на фондация Конкордия България,  която администрира центъра.

Той е открит през 2009 г. Тогава по улиците е имало много деца, срад които и болни.

Вече присъстваме осезаемо в самите общности, правим всекидневни обходи – посочи Стела Гачевска. Предстои да бъде разкрит нов център в сърцето на общността – между „Орландовци“ и „Малашевци“, където има и сегрегирани училища.

Мобилните ни екипи пряко се сблъскват с нуждите на родители и деца – допълва Иво Ванчев. – Така че можем да окажем подкрепа в посока превенция от отпадане от образователната система.

Помощта може да бъде и социално-битова, в зависимост от случая.

Сигналите могат да постъпят от близки на семейството, от учителя, от социалните медиатори.

Целта на Стела Гачевска и Иво Ванчев е да подпомагат не само ромските общности, а всички уязвими. Според тях, за да бъдат ефективни усилията в тази област, те трябва да са дългосрочни, комплексни и координирани между институциите. От подкрепа имат нужда и структури, които оказват грижи за други.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нарисувайте любим герой - предизвикват от младежкия Червен кръст

Българският младежки Червен кръст  организира конкурс за рисунка и онлайн обучение за деца по първа помощ по програма "Хелфи", съобщиха от БЧК. В конкурса за рисунка на тема "Моят любим герой" може да участват деца на възраст до 11 години . Името и годините на детето трябва да бъдат написани на гърба на рисунката. Снимката на рисунката трябва да се..

публикувано на 01.06.20 в 17:12

Кристо - "тотално ирационален и напълно свободен"

Роденият в България световноизвестен художник и авангардист Христо Явашев-Кристо не можа да навърши 85 години. Ако можехме да го питаме, за него по-важното е, че не е успял лично да довърши проекта си, по който работи от месеци, свързан с Триумфалната арка в Париж. За повече от 60 години Кристо и Жан-Клод - обичана съпруга, сътрудник и съветник,..

публикувано на 01.06.20 в 16:28

Болницата в Самоков получи дарение от пет инхалатора за Деня на детето

Детското отделение на болницата в Самоков получи пет инхалатора за 1 юни - Денят на детето. Дарението е от организацията “Капачки за бъдеще”, които помагат за борбата с проблемите на дихателната система при най-малките. Екипът на заведението беше приятно изненадан да научи новината в края на миналата седмица, а днес вече получиха и апаратурата. “МБАЛ..

публикувано на 01.06.20 в 16:05

Столичният градски транспорт преминава към обичайния си график

Възстановява се обичайното работно време на градския транспорт, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова в профила си във Фейсбук. Последните курсове от днес ще са в интервала 23,30 - 23,45 ч. Автобусни линии №103 и №505 също се възстановяват и се пускат допълнителни курсове в обедните часове за линиите до Витоша - №63 и №66. През..

публикувано на 01.06.20 в 14:51

Джоан Роулинг с интересна нова книга, посветена на истината

Британската писателка Джоан Роулинг, създала прочутата сага за Хари Потър, от 26 май до 10 юли ще публикува новата си книга "The Ickabog" на части, безплатно в уебсайта си . Това е един дълго планиран проект, който Дж.К.Роулинг е обявила преди време, но отлагала във времето.Новата ѝ книга ще бъде издадена по-късно тази година, но Роулинг реши първо..

публикувано на 01.06.20 в 12:50

История, разказана с цигулка, напомня за съдбата на морските обитатели

“Музикална приказка за рибите и хората” ще разкажат от WWF България днес от 18.30 часа. Събитието е онлайн. Изпълнението ще бъде на цигуларката Бояна Желязкова, която е автор на музиката и текста.  Историята ще ни запознае с приказните морски герои, които имат какво да ни споделят за опазването на своя дом - океана, и неговите обитатели, както и с..

публикувано на 01.06.20 в 12:05

Родители протестират пред общината за повече места в детските градини

Протест, чиято кауза е за всички деца да има място в общински детски градини и ясли, организираха пред сградата на Столичната община граждани, родители и членове на фейсбук групата “Граждански протест против липсата на общински детски ясли и градини”. „Проблемът съществува от десетилетия и причините са ясни – идват да живеят хора от други..

публикувано на 01.06.20 в 10:22