Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалната подкрепа на центровете за деца в София - практика, нужди, перспективи

Мобилните екипи са спечели доверие в общностните групи
Снимка: concordia.bg

Две нови социални услуги ще бъдат открити на територията на Столичната община - Център за обществена подкрепа и Център за работа с деца на улицата, стана ясно на заседание на Постоянната комисия по здравеопазване и социална политика към Столичния общински съвет (СОС).

Целта е да се подркепят семействата в риск, повиши родителският папацитет. Не бива да оставяме децата без грижи, да бъдат на улицата – обясни пред Радио София и Боян Бочев Минка Йовчева - ръководител на дирекция ''Социални услуги за деца и възрастни'' към Столичната община.

Дейността предвижда оценка на рисковете и работа със специалисти – психолози, созциални работници.

Йовчева припомни, че преди 9 години Столичната община се е фокусирала върху проблема с децата на улицата. Бил е сформиран мобилен екип към Дирекция „Социално подпомагане“ в район „Оборище“. Екипът още работи, и то той е денонощно на разположение, приема сигнали, прави обходи.

След решението на СОС предстои да бъде обявен конкурс за извършване на услугите от изпълнители, които разполагат със специалисти, сграден фонд и оборудване.

Как на практика работи един център за работа с деца?

Пред Радио София това разказаха Иво Ванчев - ръководител на Център за работа с деца на улицата „Посока“ , и Стела Гачевска - изпълнителен директор на фондация Конкордия България,  която администрира центъра.

Той е открит през 2009 г. Тогава по улиците е имало много деца, срад които и болни.

Вече присъстваме осезаемо в самите общности, правим всекидневни обходи – посочи Стела Гачевска. Предстои да бъде разкрит нов център в сърцето на общността – между „Орландовци“ и „Малашевци“, където има и сегрегирани училища.

Мобилните ни екипи пряко се сблъскват с нуждите на родители и деца – допълва Иво Ванчев. – Така че можем да окажем подкрепа в посока превенция от отпадане от образователната система.

Помощта може да бъде и социално-битова, в зависимост от случая.

Сигналите могат да постъпят от близки на семейството, от учителя, от социалните медиатори.

Целта на Стела Гачевска и Иво Ванчев е да подпомагат не само ромските общности, а всички уязвими. Според тях, за да бъдат ефективни усилията в тази област, те трябва да са дългосрочни, комплексни и координирани между институциите. От подкрепа имат нужда и структури, които оказват грижи за други.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 26.04.24: Негативни отражения на предсрочните избори върху икономиката

Завършваме поредицата от коментарни предавания с мненията на политолога Христо Панчугов и икономиста Георги Вулджев по актуалните теми: Отношенията в сглобката победиха нежеланието от предсрочни парламентарни избори. Загуба на доверие в някои партии, заради отпадане на гражданското участие в политически процес. Съучастието в..

публикувано на 26.04.24 в 19:10

Д-р Аспарух Илиев: Коклюшът е най-опасен за живота при новородените

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична обстановка - такава, каквато помним преди години. Нека не забравяме, че паниката никога не е била добър съветник. Повече разум и осъзнатост в това, как да предпазим себе си и другите,..

публикувано на 26.04.24 в 17:25
Божидар Лалов (вляво) и Ивайло Симеонов

Коментарите на Божидар Лалов и Ивайло Симеонов

БНР-Радио София продължава "да отглежда" своите коментатори Божидар Лалов и Ивайло Симеонов вече и като тийнейджъри. В края и на този месец те изреждат какво ги е впечатлило. Божидар Лалов малко съжалява за провалената ротация в правителството. Смята, че предсрочните парламентарни избори са ненужни, защото трудно е да се надяваме на много по-различен..

публикувано на 26.04.24 в 16:52

Юрий Вълковски: Читалищата в малките и в големите населени места имат различни функции

Юрий Вълковски е директор на фондация „Народни читалища“, която е създадена през октомври 2023 г. Целта е подкрепа за възраждането на българските читалища. Пред Радио София той заяви, че днес знаем много малко за читалищата у нас. „Читалищата в София са едно, читалищата в малките села са друго, читалищата в средни като големина градове, са..

публикувано на 26.04.24 в 16:19
Може да се събуди активността на тийнейджърите за промяна на средата

Tърсят се млади разбивачи на градски митове, на които им пука къде живеят

Над 15-годишните младежи не са включени достатъчно активно в живота на града , в това да взаимодействат с институциите , за да могат да го променят към по-добро. Независимо от множеството доброволчески акции и по-скоро инцидентни инициативи на общините за тяхното включване в местното самоуправление , това все още не се случва достатъчно..

публикувано на 26.04.24 в 15:58

Седмицата в САЩ: Протести в университети, делото срещу Тръмп, ще забранят ли ТикТок

Про-палестинските протести в университети бяха водеща тема в Съединените щати тази седмица, предаде от Вашингтон Младен Петков. Протести имаше в учебни заведения в градове като Бостън, Ню Йорк, Остин (щата Тексас), Лос Анджелис, столицата Вашингтон. На места полицията арестува демонстранти. Стигна се и до отмяна на церемонии по завършване...

публикувано на 26.04.24 в 15:15

Еврозоната – поредната тема, която разделя експертите и обществото

Преди няколко дни в изданието "Политико" описват целта на България да влезе в еврозоната през 2025 г. като малко вероятна. Според техния анализ целевата дата няма да бъде постигната - заради политическата бъркотия, упоритата инфлация и неубедителната обществена подкрепа, пишат от изданието. Темата за еврото е поредната, която разделя..

публикувано на 26.04.24 в 14:55