Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мая Костадинова или гроздовете на гнева

Мая Костадинова или гроздовете на гнева
Снимка: БНР

Тази среща беше натоварена с много емоции и горест. Емоции, заради факта, че нашата гостенка вече четири десетилетия отдава своите усилия, грижи, топлота и човещина в детското и училищното здравеопазване.

Днес голямото семейство на Мая Костадинова брои 300 малчугани – питомци на детска градина в столичния район Младост и техните семейства. А колко е цялото семейство на гостенката ни, можете да си представите като умножите броя на децата с десетилетията на професионалната ѝ кариера.

Като водеща сестра грижите за децата започват с техния прием, за да преминат през имунизационния статус на всяко дете, и продължат с несекващите ангажименти – много често и след изтичането на работното време. Като се премине през ненадейните ситуации и заболявания на едно или друго детенце и се влезе в хранителния режим, всекидневното меню, контролът върху продуктите… И се стигне до личните впечатления за семействата, където израстват питомците на детската градина.

И тук някъде започва горестта… Защото ние българите, докато се занимаваме с глупостите как норвежците щели да ни отнемат рожбите, докарахме детското здравеопазване и здравните грижи за децата до плачевно състояние. Което състояние не е от последните години или десетилетия, а според Моя Костадинова е със повече от седемдесет годишна давност…

И тук някъде горестта става дълбока… Защото социалното положение на специалистите по здравни грижи за децата ни, за идните поколения е толкова незавидно, че между 65 и 70 процента от сестрите, които се грижат за подрастващите в столицата София са на възраст над 70 години. И това Мая Костадинова го казва съвсем отговорно, тъй като е в Управителния съвет на Регионалната колегия на БАПЗГ в София. Отговорно и горестно… Защото трудовите възнаграждения на тези специалисти, в чиито ръце е здравето на децата ни са обидно близки до минималната работна заплата…

Ето къде и как назряват гроздовете на гнева, обхванали през последните години цялото съсловие на специалистите по здравни грижи.

И все пак личното мнение на Мая Костадинова е категорично – не са необходими ексцесии като окупация на парламентарни помещения.

Какво адмирира и какво не адмирира нашата гостенка – чуйте предаването!

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Костинброд

Костинброд въвежда вечерен час

Четири нови случая на заразени с коронавирус са били потвърдени в Костинброд, сочат данните на Районната здравна инспекция - София област. Областният управител Илиан Тодоров призовава гражданите на града да спазват мерките, предприети от правителството, и най-вече социалната изолация. Кметът на Костинброд Трайко Младенов  уточни пред Радио София,..

публикувано на 02.04.20 в 16:51

Музеят на Брезник с онлайн експозиции от Граово

Общинският исторически музей в Брезник е достъпен за посетители чрез виртуални обиколки на експозиции и исторически артефакти от Граово . Това се случва във фейсбук страницата на културната институция, както и в специално създадената "Магията на Граово". “С тази инициатива искаме да покажем красотата, историята и културата на Брезнишко. Регионът има..

публикувано на 02.04.20 в 16:42

Лиза Шопова: Книгата е най-подходящият начин Наум Шопов да бъде почетен

„Наум Шопов. Бележки от един живот“ е биографичната книга с изповеди, спомени и размисли, показващи богатата душевност и разноликата същност на един от най-успешните артисти в историята на българското кино и театър. Книгата с автор Георги Тошев излиза по повод 90-годишнината от рождението на актьора. Част от събитията, свързани с..

обновено на 02.04.20 в 16:38

Live сесии по дигитален маркетинг във време на ограничения

Десислава Черкезова и Анелия Мъглева  работят в областта на дигиталния маркетинг. В периода на извънредното положение всеки ден, от 14 до 15 часа, те предлагат безплатен онлайн курс за всеки, който се интересува. Вече втора седмица двете млади жени събират стотици пред екраните на телефоните и лаптопите, за да предадат своя опит опит и знания..

публикувано на 02.04.20 в 16:07

Засилени проверки на БАБХ в магазините за хранителни стоки

До края на обявеното в страната извънредно положение във връзка с пандемията от Covid-19, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) продължава да извършва засилени проверки в обектите за производство и търговия с храни и заведения за обществено хранене, които приготвят и доставят храна до краен потребител.  Съблюдава се също изпълнението на..

публикувано на 02.04.20 в 15:17

Прекомерната работа в офиса крие риск за щитовидната жлеза

Може ли продължителната работа в офиса да е свързана с риск от недостатъчна активност на щитовидната жлеза? Отговорът е "да", сочат резултатите от изследване, публикувани в Journal of the Endocrine Society. Учени установили, че известната като хипотиреоидизъм недостатъчна активност на щитовидната жлеза е над 2 пъти по-често срещана сред възрастни хора,..

публикувано на 02.04.20 в 14:42

"КоронаКаст" - поглед от различен ъгъл на студенти по журналистика

Група студенти по журналистика от трети курс създадоха проекта "КоронаКаст" - подкаст в,който млади хора говорят на различни теми свързани, с коронавируса. Първото издание вече привлече вниманието на младите слушатели.  В инициативата са се включили 15 души, като всеки подготвя материалите си от вкъщи. Студентите вярват, че сега е времето да работим..

публикувано на 02.04.20 в 12:26