Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Димитрина Бачева за професионалните срещи на акушерката с живота

Снимка: pixabay.com

Световният календар отрежда 12 май като ден на медицинските сестри - чества се официално от 1974 г. по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри. На тази дата е родена основателката на модерното сестринство Флоранс Найтингейл /1820 - 1910/, която прави истинска революция в обслужването на ранените и болни войници по време на Кримската война. Тя ръководи група от медицински сестри, обучени от нея, която поема изцяло грижите за пациентите. Благодарение на установените от нея стандарти за обслужване на ранените и болни от холера и дизентерия войници, смъртността спада от 42% на 2,2%. Това постижение я превръща в национална героиня на Англия. 

Цялата 2020 година е определена от Световната здравна асамблея 2020 г. за Международна година на медицинската сестра и акушерката.Тези две професии играят жизненоважна роля, когато става дума за предоставяне на здравни услуги. Това са специалистите, които посвещават живота си на грижи за майките и децата, правят спасителните имунизации, дават съвети за здравето, помагат на възрастните хора. Световната здравна организация съобщава, че за да бъде постигната една от големите цели - до 2030 г. да има универсално здравно покритие - светът се нуждае от още 9 милиона сестри и акушерки, а те са на изчезване.

Нашият пример за милосърдието, което е ключовата дума в работата на специалистите по здравни грижи, е представяне на една дама, която вече 28 години е акушерка в столичната Втора САГБАЛ „Шейново“. Нейното име е Димитрина Бачева. От малка тя знае, че ще учи медицина, защото това са хората, които помагат на болни и създават нещо добро. В средния си образователен курс решава, че ще стане акушерка, защото това е професия, която дава радост на хората. Дипломира се пред 1993 година. В същата година започва работа в реанимацията на болница "Шейново". След най-тежкото отделение става старша акушерка на "Инвитро отделение", а след това работи в "Родилното отделение" на същото лечебно заведение. Опитът й през различния път в отделенията я обогатява.

"На всички места съм се чувствала удовлетворена". С годините се добива рутина в работата, но тя е рутина в начина на вършене на работа. В никакъв случай не се добива рутина в емоцията, защото всяка родилка и всяко бебе носят собствен емоционален заряд, който ние преживяваме с тях. В този смисъл с тази работа не се свиква, защото тя ни носи нещо различно всеки ден". Акушерката е важна, защото стои непрекъснато до нея и води раждането, а лекарят се намесва ако има необходимост. За това родилките трябва да правят и избор на акушерка.

Съвременните акушерки са подготвени жени, с много теоретични и практически знания. Те са изминали дълъг път в развитието си, който следва нивото на медицината. Разликата между бабите, които навремето са помагали на жените при раждане, и акушерките е много голяма. Доказателство за това е намалената смъртност при родилките", споделя акушерката.

На въпрос дали акушерската професия е за жени-лидери, Димитрина Бачева отговаря, че това е точен израз, защото като акушерка мислиш и вземаш решения самостоятелно. Качествата, които гради тази професия, са чувството на милосърдие, да помогнеш и да създадеш радост на друг човек. Тази професия учи да сме добри хора.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Концертите за бебоци" се завърнаха, за по-големите - скоро в парка

На сцената на Софийската опера и балет се завърнаха “Концертите за бебоци.” Музикалното събитие е за деца от 0 до 3 години, а целта е от най-ранна възраст те да се приобщават към класическата музика. Чрез емоционални подходи на въздействие върху сетивата се търси стимулиране на умственото и емоционалното им израстване. Юлия Кръстева е режисьор на..

публикувано на 05.06.20 в 14:29

Няколко временни линии за Задушница в столицата

В събота, 6 юни, Столичната община осигурява допълнителен транспорт във връзка с отбелязването на възпоменанието „Задушница“ Разкрива се временна трамвайна линия   № 7А  с маршрут ж.к. “Борово” – кв. “Орландовци”. Трамвайна линия № 3 и временната линия ще се движат с маршрут от ж.к. Борово до кв. Орландовци. Разкриват се временни автобусни линии:..

публикувано на 05.06.20 в 12:05

"Виртуални дни на кариерата" - онлайн срещи с работодатели

На 16 юни ще се проведе шестото издание на „Виртуални дни на кариерата“. Работодатели и търсещи нови кариерни перспективи ще имат възможност да провеждат онлайн събеседвания чрез чат сесии. Събитието позволява участниците да се включат от всяка точка на света, без да се налага да пътуват. Участието е безплатно. Необходима е единствено предварителна..

публикувано на 05.06.20 в 11:50

Май с абсолютен рекорд за най-топло време

Месец май 2020 година бележи абсолютен рекорд и е най-топлият, регистриран някога на планетата, установи Европейската служба за климатични промени "Коперник", предаде Франс прес. Учените отбелязват, че температурите са много по-високи от нормалните и това е особено забележимо в Арктика.  "Този месец май беше с 0,63 градуса по Целзий по-висок от..

публикувано на 05.06.20 в 11:25

Програма "Ирис” подпомага засегнатите от Covid-19 семейства

Програма "Ирис” подпомага засегнатите от Covid-19 семейства, като гарантира основните им потребности, както и намаляването на опасността от раздяла между деца и родители.  Проектът се управлява от фондация „Работилница за граждански инициативи“, а неин изпълнителен директор е Илияна Николова.  “Програмата "Ирис" ще финансира граждански организации с..

публикувано на 05.06.20 в 11:16

Рози за здраве, красота и снимки - на час път от София

Една нестандартна покана за потапяне в Магията на розобера  през съботния ден (6 юни) отправя Антония Чиликова - организатор на събития, популяризиращи българската култура и традиции. Фотосесия, рози, разкази и рецепти за здраве и красота - това са ключовите думи на цветното предизвикателство, а мястото е село Буново, община Мирково - само..

публикувано на 05.06.20 в 10:54

Covid-19 и бедността

Пандемията от коронавирус не е засегнала всички общности еднакво, като богатството се оказва основен фактор за различията. Икономисти от Оксфордския университет са доказали пряката връзка между доходите и опасността от заразяване и дори смърт от Covid-19, съобщават от Би Би Си, цитирани от БГНЕС.  Колкото по-високоплатена е работата, толкова по-малък..

публикувано на 05.06.20 в 10:15