Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фините прахови частици увеличават риска от рак на белия дроб с 30%

Снимка: БГНЕС

Излагането на въздействие на висока концентрация от фини прахови частици може да увеличи риска от рак на белия дроб с 30%, в рамките само на три години. Това съобщават от "Science Alert". Мръсният въздух крие рискове за белодробната тъкан като предизвиква генетични промени в нея. Това от своя страна може да превърне клетките й в ракови.

Според проучване, обхващащо 33 хил. души с рак на белия дроб, високите нива на фини частици са свързани с повишен риск от ракови образувания на белия дроб. Това е обусловено от рецептора на епидермалния растежен фактор (EGFR), засягащ предимно непушачи или хора, които не пушат интензивно.

Изследователят на рак Чарлз Суонтън от института "Франсис Крик" във Великобритания споделя:

"Клетките с мутации, причиняващи рак, се натрупват естествено с напредването на възрастта, но обикновено те са неактивни".

"Доказахме, че замърсяването на въздуха събужда тези клетки в белите дробове, като ги насърчава да растат и потенциално да образуват тумори", допълва той.

Според изследователите резултатите потвърждават, че замърсяването на въздуха е основната причина за злокачествени образувания на белия дроб и е необходимо да се вземат мерки за намаляване на замърсяването и подобряване на общественото здраве.

Фините прахови частици годишно причиняват смъртта на 8 милиона души по цял свят. Те са по-малки от 2.5 микрометра, като по този начин могат да навлязат в белите дробове и да предизвикат множество здравословни проблеми, като сърдечни заболявания и рак.

Авторите на изследването заявяват в публикувания документ:

"Традиционно се смята, че канцерогените причиняват тумори чрез директно предизвикване на увреждане на ДНК".

Суонтън пише в Туитър: "Тези нови доказателства подкрепят 76 годишната идея, че ракът започва на два етапа: придобиване на водещ ген (индикация) и след това втори етап, при който рисков фактор за рак действа върху тези латентни клетки, за да предизвика заболяване (промоция)".

Установено е, че при мишките подобни модели на замърсяване на въздуха предизвикват промени в белодробните клетки, които могат да доведат до развитие на рак, а фините частици засилват втория етап в процеса.

Уилям Хил от Института "Франсис Крик", който е един от първите автори и биолози занимаващ се с ракови клетки заключава:

"Намирането на начини за блокиране или намаляване на възпалението, причинено замърсяването на въздуха, би допринесло за намаляване на риска от рак на белия дроб при хора, които дори никога не са пушили".

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Деца измислят лого на Националната телефонна линия 116 111

15 години след отварянето на Националната телефонна линия за деца 116 111 ,  Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) обяви национален детски конкурс за изработване на лого на линията и чат приложението към нея. Участие в него може да вземе всяко дете (само с 1 предложение) на възраст от 11 до 16 години , като авторите имат пълна..

публикувано на 14.05.24 в 17:34

NewBlog 4U е медия за студенти - поколение Z

Своя нова медия създадоха студенти в Нов български университет. Казва се NewBlog 4U и в нея се публикува изцяло авторско съдържание, създадено от студентски редакционен екип по теми, които интересуват младите хора в България. Мотото е „Гласът на студента“. Репортери, оператори, монтажисти, рекламисти, дигитални маркетинг специалисти на..

публикувано на 14.05.24 в 16:39

Поредица от лекции "Бележки от германската фотография" ще представи Гьоте-институт

В края на април в Гьоте-институт стартира серия от лекции с доцент Катерина Гаджева, посветени на фотографията от началото на ХХ век , Историята на фотографията е низ от технически нововъведения, целенасочени търсения и случайности, които остават скрити зад привличащи любопитството образи. Голяма част от тези образи са дело..

публикувано на 14.05.24 в 15:48

Владислав Венев: Потребителите сами дават нужните данни на кибер измамниците

От кибер заплахите и измами може да пострадат и крайните потребители, но и организации, компании. Не можем да говорим само за отделни сектори или сфери. Абсолютно всеки е засегнат или застрашен от несигурността, която внесоха във всекидневието ни цифровите технологии. Това коментира БНР-Радио София експертът по киберсигурност Владислав..

публикувано на 14.05.24 в 15:13

Експерти ще вземат решение за новата организация на движение в центъра на София

Кметът на София Васил Терзиев ще се съобрази с мнението на експерти, за да вземе решение дали да се въвежда новата организация на движение на столичните булеварди "Патриарх Евтимий“ и "Фритьоф Нансен“. Това коментира днес председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров. От 29-и април жители на района протестират срещу проекта за..

публикувано на 14.05.24 в 13:31
Методи Савов (вдясно) и Христо Проданов

Предстои презентация на 40 години от изкачването на Еверест в Дом на киното

Навършиха се 40 години от изкачването на Българската експедиция на връх Еверест, най-високият в света. Това се случи през 1984 година. Заедно с първия българин, който успя да покори върха, още четирима българи се качват на Еверест на 9 май 1984 година – това са Иван Вълчев, Методи Савов, Кирил Досков и най-младият тогава в Експедицията, Николай..

публикувано на 14.05.24 в 13:28

Киноцентър "Ню Бояна" отваря врати за първото по рода си събитие Family Fantasy Land

Киноцентър "Ню Бояна" отваря врати за първото по рода си Family Fantasy Land събитие, организирано от Fest Team, за да отпразнува Деня на детето по наистина вълшебен начин. Цялото семейство е поканено да изследва три пъти по-голямата парти зона, изпълнена с атракции и забавления на този 1 юни. Добре познатите декори New York Street и London ще..

публикувано на 14.05.24 в 13:10