Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не е вярно, че Столичната община е отменила честванията за 176-ата годишнина от рождението на Христо Ботев

Снимка: Столична община

Широк отзвук получи през последните дни темата за честването на 176-ата годишнина от рождението на Христо Ботев в София. В множество публикации в социалните медии, както и в онлайн изданията на всекидневници, бяха публикувани статии, в които се твърди, че Столичната община е отменила официалните чествания за Деня на Христо Ботев.

Първоизточникът на информацията са постове във Фейсбук, публикувани от столични общински съветници.

В профила си общинският съветник Антон Хекимян от ГЕРБ-СДС пише на 6 януари: "Спасителите" на София забравиха Деня на Христо Ботев. За първи път Столична община не почита рождението на един от най-великите българи с официална церемония. Има само венец от кмета. Може би е по-добре, че са пропуснали да организират тържеството - току-виж са се появили розовите еднорози от софийската Коледа. Базпаметността явно е на мода. Ако някой ден е модерно да си българин - същите тези хора ще са първи на паметника, ще се хванат и на хорото в Калофер. Този нов вид модерни хора се срамуват да изрекат думите българин и български! Нас не ни е срам - Да живее България!".

Ден по-рано - на 5 януари, друг общински съветник – Карлос Контрера от ВМРО, също коментира темата на личната си страница в социалната мрежа:

"С тревога и огорчение разбирам, че тази година Столична община няма да организира официално честване за годишнината от рождението на Христо Ботев...Не се предвижда официална програма, нито мероприятие. На 6-ти януари отбелязваме 176 години от рождението на Ботев. Срам и позор за София, Столична община и градската "управа", че няма да има официално честване. Прави ми впечатление, че откакто безродниците дойдоха на власт в София, градът спря, а паметни дати, събития, личности рязко изчезнаха от Културния календар на столицата. Нямаше чествания за освобождението на София, няма да почетем рождението на Христо Ботев, кой и какво ще почитаме тогава?".

Публикациите и сходни твърдения са публикувани в няколко онлайн издания (виж тук, тук, тук и тук).

По същото време в социалните медии се появиха стотици публикации, в които се повтаря твърдението, че Столичната община е отменила официалните чествания, по повод 176 години от рождението на Христо Ботев, а кметът на София Васил Терзиев не е почел паметта на поета-революционер. Ето част от тях:

Твърдение: Столичната община е отменила официалното честване по повод 176-ата годишнина от рождението на Христо Ботев

Потърсихме за коментар Столичната община, откъдето категорично отрекоха честванията за Деня на Христо Ботев да са били отменени. Оттам уточняват, че "Денят на Ботев традиционно е част от "Културния календар" на Столичната община. Тази година, на 6 януари, общината е разширила инициативите, чрез които се отдава почит и преклонение към делото на големия революционер и гениален поет на България".

176-ата годишнина от рождението на Христо Ботев е била чествана на площад "Славейков" на 6 януари, където е бил организиран поетично-музикален рецитал по стихове на поета, с участието на творци и интелектуалци.

От общината допълват, че на площад "Славейков", актьорът Христо Чешмеджиев и вокална формация „Светоглас“ са представили музикално-поетичен рецитал по стихове на Христо Ботев.

Информация за честването на пл. “Славейков“ е била публикувана на сайта на Столичната община и са информирани медии.

Снимка: Столична библиотека

В същия ден, в сградата на Столичната библиотека, е била открита и документалната изложба "Жив е той, жив е!", с ценни екземпляри и редки първи издания от фонд "Книжовно наследство", фонд на сектор "Изкуство". 

Експозицията включва и оригинални вестници и списания от съхранявания в библиотеката архив на детския периодичен печат преди 1944 г. Могат да се видят и първите биографии на Христо Ботев от Захари Стоянов, както и първите събрани съчинения на поета под редакцията на дъщеря му Иванка Ботева и на Иван Клинчаров. 

Акцент в изложбата са факсимиле на последното писмо на Ботев от парахода "Радецки", публикувано в първото издание на съчиненията му под редакцията на Захари Стоянов от 1888 г., превод на Христо Ботев на драмата "Кремуций корд" от Костомаров от 1893 г., юбилейните Ботеви листове и др.

Снимка: Столична библиотека
Пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина е бил поставен почетен гвардейски караул по искане на Столичната община от 12.00 ч. до 14.00 ч. Венци и цветя на паметника са поднесли както кметът на София Васил Терзиев и неговия екип, така и граждани.
Снимка: Столична община

Снимка: Столична община

Заключение

Твърдението, че Столичната община е отменила официалното честване по повод 176-тата годишнина от рождението на Христо Ботев, е НЕВЯРНО. Паметта на големия поет-революционер е почетена пред сградата на Столичната библиотека с музикално-поетичен рецитал по Ботеви стихове. Открита е и документалната изложба "Жив е той, жив е!". Пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина е бил поставен почетен гвардейски караул за времето от 12.00 ч. до 14.00 ч., а венци и цветя са поднесени от столичния кмет и жители на София.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жълт код за валежи в събота, на Великден слънцето изгрява

Жълт код за значителни валежи е обявен за осем области в страната на 4 май. Ще има валежи от дъжд с гръмотевици, значителни на места, главно в планинските райони, а около Дунав ще са слаби, съобщиха от НИМХ.  Вятърът отново ще се обърне от североизток, ще бъде слаб до умерен. Минималните температури ще са между 8° и 13°, в София - около 9°;..

публикувано на 03.05.24 в 16:52

НСО въвежда мерки за сигурност за Светата литургия в храм "Св. Александър Невски"

Националната служба за охрана въвежда мерки за сигурност за Светата литургия за Възкресение Христово в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" на 4 май, съобщиха от пресцентъра на НСО. Гражданите, които желаят да присъстват ще имат достъп след 21:30 часа. При северния и при южния вход на храм-паметника ще бъдат разположени пунктове за..

публикувано на 03.05.24 в 15:32

Носорозите тръбачи са сред последните птици, настанени в Софийския зоопарк

В Софийския зоопарк можете да наблюдавате една много атрактивна двойка птици - носорозите тръбачи . В българската столица са дошли от румънския зоопарк в Букурещ. Птиците са африкански вид с характерен шлемообразен придатък на горната част на клюна, който им помага в откриването на храна. Той е кух и доста лек. Интересно е поведението..

публикувано на 03.05.24 в 14:29
Снимки: Иван Шишиев

Украсяват София с Великденски символи

Служители на Столичната община започна монтирани на украса за предстоящите Великденски празници. Тя се състои от един от традиционните символи на празника. Декоративни яйца, украсени с естествени цветя и зеленина, се разполагат на няколко площадни пространства. Първите три декоративни яйца вече могат да се видят в парка на НДК...

публикувано на 02.05.24 в 14:02
Подпорна стена се срути на магистрала

Възстановиха движението при 16-и км на АМ "Струма"

Движението при 16-ти км на АМ „Струма“ в посока София е възстановено, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.  И двете ленти вече са отворени за движение, за да могат шофьорите да пътуват без ограничения за предстоящите почивни дни за Великден и Гергьовден. Изкопани са земните маси до стабилна основа, направени са отводнителни окопи над..

публикувано на 02.05.24 в 09:01
Снимки: БГНЕС

По реорганизацията на движението около НДК се работи на пълни обороти

Въпреки оживените спорове и протестите, решението за реорганизация на столичните булеварди "Патриарх Евтимий" и част от "Витоша" се изпълнява дори и в днешния празничен ден. Работници очертаха пешеходна и веломаркировка, както и паркоместа по част от платното. Общински съветници призоваха кмета Терзиев да спре новата организация на..

публикувано на 01.05.24 в 18:20

Двуетажни автобуси ще возят пътници до софийски забележителности

Четири двуетажни автобуси, доставени от Берлин, ще возят гости и столичани от  площад „Свети Александър Невски“ до парка "Врана", село Долни Пасарел и Банкя. "Целта е да покрием изцяло линии №43, №50, а в делнични дни да стартира и линия по направление Долни Пасарел", обяснява Марио Евстатиев, ръководител на направление пътническа информация и..

публикувано на 01.05.24 в 17:35