Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изследвайте бъбреците си поне веднъж годишно

Хроничното бъбречно заболяване засяга около 10% от възрастните хора по света

Христина Николова и д-р Диляна Николова (от ляво на дясно)
Снимка: Maya Kovacheva

Пациентите, диагностицирани с хронично бъбречно заболяване (ХБЗ), са изложени на до 14 пъти по-голям риск от смърт от сърдечносъдов инцидент. Опасността да получат инсулт или инфаркт е 6 пъти по-голяма от това да развият бъбречна недостатъчност, стана ясно по време на дискусия - "Болен бъбрек – болно сърце" по повод предстоящия Световен ден за борба с бъбречните заболявания

"ХБЗ е тясно свързано със сърдечносъдовите заболявания и със захарния диабет. 63% от пациентите с ХБЗ страдат от сърдечносъдово заболяване. Ако човек развие диабет, опасността от увреда на бъбреците и сърцето е много голяма. И обратното – в много от случаите пациентите с увредени бъбреци имат висока кръвна захар и сърдечни проблеми. Това е порочен кръг, от който трудно се излиза. Едното заболяване много често влошава другото", обясни д-р Диляна Николова, началник на отделение по нефрология към Клиника по вътрешни болести  на болница Токуда. 

Ето защо пациентите с диабет, високо кръвно, сърдечносъдови заболявания трябва да проследяват редовно здравето на бъбреците си. Това се прави с две достъпни изследвания – серумен креатинин (и изчисляване на скорост на гломерулна филтрация – eGFR) и албумин в урината. Препоръката е пациентите да ги правят поне един път в годината и при стойности извън референтните задължително да се консултират с нефролог. Нефрологът може да изпише съвременно лечение, което да забави прогресията на ХБЗ, да отложи диализата с години и да намали значително риска от смърт.


"Според сега действащите здравни норми, българите могат безплатно да изследват креатинин и албумин веднъж на 5 години, което е крайно недостатъчно. Изследванията за бъбречно здраве трябва да се правят поне 1 път в годината. Особено важно е да се промени регулацията, така че хората с диабет, сърдечносъдови заболявания, високо кръвно налягане да получават редовно изследване на серумен креатинин и албумин в урината. Когато тези показатели не са в норма, наложителна е консултация с нефролог“, разказа Христина Николова, председател на Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания (АПБЗ).

Христина Николова сподели, че предстои стартирането на Национална образователна програма за ХБЗ, която АПБЗ ще разгърне в българските болници. „Обезпокоително е, че всеки 5-ти хоспитализиран пациент у нас има данни за намалена бъбречна функция. Важно е да образоваме пациентите за бъбречното им здраве, да ги мотивираме редовно да изследват бъбречните си показатели и да се консултират с нефролог. Това може да спаси живота им“, допълни тя.

Хроничното бъбречно заболяване засяга около 10% от възрастните хора по света, но според експерти в България този процент е по-висок.

Хроничното бъбречно заболяване преминава през 5 стадия. Нелекувано то може да доведе до развитие на бъбречна недостатъчност или състояние, при което бъбреците работят под 15% от капацитета си. В този случай единственият изход за болния е диализа или трансплантация. Ако заболяването е открито рано и е назначено подходящо лечение и хранителен режим ранните етапи могат да бъдат обратими.

Симптомите на ХБЗ могат да бъдат суха и сърбяща кожа, по-често уриниране, оток около очите, подути крака и глезени, мускулни крампи, проблеми със съня и концентрацията, липса на апетит и умора.

Основните рискови фактори, които могат да провокират появата на ХБЗ, са диабет, високо кръвно налягане, фамилна обремененост. С напредване на възрастта опасността от появата на бъбречни проблеми се увеличава.

"Най-добрият начин да запазим бъбреците си здрави е като поддържаме кръвното си налягане и холестерола в норма, спазваме подходящ хранителен режим и спортуваме достатъчно, не пушим. Хората с диабет трябва внимателно да следят нивата на своята кръвна захар и да я поддържат в норма, а тези, които вече са диагностицирани с ХБЗ, да спазват стриктно терапията си", допълни д-р Николова. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчево над София, с температура около 20°

Днес над Западна България ще бъде слънчево. Над източните райони от страната ще има значителна облачност с валежи от дъжд. В следобедните часове над Централна България ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места там също ще превали, съобщиха от НИМХ. Вятърът от изток, в източната половина от страната от север-североизток ще се..

публикувано на 29.04.24 в 07:35
Даян Русинов и Илона Стоянова

Да си приятел с учениците е въпрос на баланс

След няколко дни ще се честват 145 години от създаването на 117 средно училище „Свети Свети Кирил и Методий“ в град Бухово.  Гости в студиото са Даян Русинов – магистър по музика, преподавател и Илона Стоянова – преподавател по история, цивилизация и философия. Включваме по телефона и директора, г-жа Янка Цекова: "Когато човек има желание за..

публикувано на 28.04.24 в 11:59
Лили Големинова

На Цветница с Лили Големинова

Лили Големинова е една от емблемите на Радио София. На имения ѝ ден е само музикален редактор, но и следващата неделя е автори и водещ на неделното Радиокафе: "Много се радвам, че празнувам на този ден. И аз съм кръстена на баба си, една изключителна жена. Много е направила за кариерата на дядо ми, имала е музикални амбиции, но я е оставила заради..

публикувано на 28.04.24 в 10:53
Д-р Иглика Мишкова

На Цветница с Иглика Мишкова

Вторият именик на Цветница, който ни гостува в Радиокафе е етнологът д-р Иглика Мишкова: "Кръстена съм на баба си. Игликата е едно от първите цветя, разбира се - и билка. Ползва се при венци, за лечение, има значението си в културата ни. Първото на Цветница е донасяне на върбовите клонки пред домашната икона и събиране на най-близките хора. На..

публикувано на 28.04.24 в 10:07
Цветанка Йотина

На Цветница с Цветанка Йотина

Цветанка Йотина – Кмет на Община Мирково на имения си ден е първият гост на Радиокафе навръх Цветница: "Обичам си Мирково, всичко, каквото е по силите ми го правя. Кръстена съм на мойта баба, вече имам и внуче, най-малкото, много е хубаво да се въпроизвежда името. Всеки българин трябва да носи вярата в себе си. Вчера в Мирково имаше лазарки. Вчера..

публикувано на 28.04.24 в 09:53

Историята оживява - Музей на българския спорт

Разговорът е с Катя Иванова - уредник на Музея на спорта в София. Дама, която заедно с нейния екип, носи вдъхновение и увереност в бъдните спортни успехи на нашата страна! Снимки от Музея на спорта може да откриете в описанието на епизода. С уговорката, че най-добре да го посетите лично. Припомням - намира се в сградата на Сектор А на..

публикувано на 27.04.24 в 16:00
Никола Фурнаджиев

Адресите на любовта - Никола Фурнаджиев

Поетът Никола Фурнаджиев и съпругата му са бохеми цял живот За поета Никола Фурнаджиев, Христо Радевски казва: “С него можеш да вървиш през цветя и тръни, да си сигурен и спокоен, да ловиш риба, да пиеш вино и да разделиш последната цигара. От близостта с такъв човек ти винаги се чувстваш виновен за това, че вземаш, а не можеш да дадеш“. Със..

публикувано на 27.04.24 в 14:00