Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на "Триадица" Димитър Божилов в колата на Радио София

Около 1000 деца годишно остават извън детските градини в столичния район "Триадица"

„Триадица“ е един от столичните районите с най-много чакащи за детските градини. Около 1000 деца годишно не успяват да се класират в детско заведение. Анализ, направен от районната администрация на „Триадица“ показва, че в рамките на следващите 3-4 години най-вероятно проблемът ще се прехвърли и в училищното образование. Тогава няма да достигат и места за учениците в началните класове, каза в колата на Радио София кметът на „Триадица“ Димитър Божилов.

„Започнахме изграждане на нова детска градина за 8 групи. Районът е 90 000 души, като демографският му профил се изменя в годините. От 2014 г. сме в бейби бум и имаме все повече млади семейства. Затова е и този недостиг на места в детските заведения…От близо година и половина функционира новата детска градина в „Манастирски ливади““, обясни Божилов.

Той добави, че приоритет на районната администрация е подобряване на образователната инфраструктура, а основното предизвикателство е осигуряване на свободни общински терени, на които да бъдат построени нови детски градини и училища.

В момента тече предпроектно проучване за изграждане на ново училище с пет паралелки в кв. „Манастирски Ливади“.

На дневен ред е и въпросът с паркирането. Южният парк е емблемата на район „Триадица“, но жителите кв. „Стрелбище“ страдат, заради многото паркиращи около парка, особено през уикенда. Поредица от обществени обсъждания обаче показва, че жителите на район „Триадица“ са против въвеждането на платена зона за паркиране.

Димитър Божилов каза още, че в момента текат ремонтни работи по бул. „Тодор Каблешков“. Ремонтът е трябвало да бъде съгласуван с район „Триадица“, отбеляза той. Така е можело да бъдат избегнати проблеми, които в момента са факт. С разширението се въвежда нова организация на движението, която предвижда оставяне без вход и изход на една от малките улички, която се намира в близост до кръстовището на бул. „Тодор Каблешков“ и ул. „Луи Айер“, добави Божилов.

Децентрализацията в Столичната община е необходима стъпка, според кмета на „Триадица“, защото разчетите показват, че ако се връщат 20% от местните данъци и такси, районните администрации ще могат да отговорят на всички нужди на жителите.

Подробности можете да видите и чуете във видеото.


По публикацията работи: Полина Начева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Никола Фурнаджиев

Адресите на любовта - Никола Фурнаджиев

Поетът Никола Фурнаджиев и съпругата му са бохеми цял живот За поета Никола Фурнаджиев, Христо Радевски казва: “С него можеш да вървиш през цветя и тръни, да си сигурен и спокоен, да ловиш риба, да пиеш вино и да разделиш последната цигара. От близостта с такъв човек ти винаги се чувстваш виновен за това, че вземаш, а не можеш да дадеш“. Със..

публикувано на 27.04.24 в 14:00
Надя Розева

Как изкуството може да гради мостове

Надя Розева – за медалната скулптура и голямата си експозиция в Скопие: Надя Розева е художник, но твори основно в една много специфична ниша – медалната скулптура. В момента в 4 от залите на Националната художествена галерия в Скопие е подредена нейна изложба, която се радва на голяма посещаемост, медийно внимание и сериозен интерес в..

публикувано на 27.04.24 в 13:00
Божана Славкова

Поезията е откровение

Стереотипи и очаквания към жените в литературата – продължаваме дискусията, която започна Литературна агенция София на срещата им на 25.04 с дами от българската литературна сцена. С нас е  Божана Славкова – първият български автор спечелил най-големия международен конкурс за поезия Mili Dueli със стихотворението „Дървото с некролозите“: Ето и..

публикувано на 27.04.24 в 11:56

Изчезват ли врабците

Броим врабчетата на 27.04  – интервю с Димитър Градинаров , експерт природозащита към „Българско дружество за защита на птиците“: "Идеята на кампанията е да привлечем вниманието към изчезването на врабчетата. Освен домашните са испанските, които гнездят в гнезда на щъркели и евентуално полските. Навремето имаше струпвания в крайните квартали,..

публикувано на 27.04.24 в 10:30
Андрей Илиев

Какво търси поколение зет

Конференцията Gen Z rEvolution e мястото, на което се срещат бизнсът и Gen Z – интервю с организатора, Андрей Илиев: "Mного е удовлетворяващо. Резултатите и разчупиха стигмата, и потвърдиха някои очаквания. Ако преди години младите не са имали толкова възможности, сега те са много. По-важното е работодателите да дадат възможност да бъдат..

публикувано на 27.04.24 в 09:48

Младите и ЕС

Трябва ли ЕС да включи младите хора при вземане на решения – интервюта с  Никол Делчева – председател на студентски Клуб „Европеистика“ към СУ ; ·   Виктор Михайлов и Искра Лазарова – членове на студентския Клуб „Европеистика“ към СУ : "В училище тези теми не се повдигаха. Влизането ми в специалност "Европеистика" ми помогна..

публикувано на 27.04.24 в 11:00

"Форум", 26.04.24: Негативни отражения на предсрочните избори върху икономиката

Завършваме поредицата от коментарни предавания с мненията на политолога Христо Панчугов и икономиста Георги Вулджев по актуалните теми: Отношенията в сглобката победиха нежеланието от предсрочни парламентарни избори. Загуба на доверие в някои партии, заради отпадане на гражданското участие в политически процес. Съучастието в..

публикувано на 26.04.24 в 19:10