Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обастният управител на София иска пари за реставрация и консервация на ПСА

Областната управителка на София Вяра Тодева
Снимка: БГНЕС

Областният управител на София Вяра Тодева поиска да бъдат осигурени средства за реставрация и консервация на фигурите и барелефите от Паметника на Съветската армия, съобщиха от областната управа.

Вяра Тодева е изпратила писмо до служебния премиер Димитър Главчев, в което е поискала увеличение на максималния размер на ангажиментите за разходи, които могат да бъдат поети от областната администрация на област София през 2024 година. Причината – провелата се пазарна консултация за определяне на прогнозната стойност на обществената поръчка за реставрация на фигурите от монумент „Паметник на Съветската армия”, разположен в „Княжеската градина“.

Съгласно полученото индикативно ценово предложение, необходимата сума за предстоящите дейности възлиза на 2,548 млн. лв., в т.ч. с включени 10% непредвидени разходи, става известно от съобщението на областния управител.

От писмото до служебния премиер става известно, че за 2024 година областната управа се надява да бъдат осигурени допълнително 509 520 лева, а през 2025 година - 2 038 480 лева. 

Вяра Тодева е внесла и идеен проект в Министерство на културата за разположението на фигурите и барелефите от паметника в Музея на социалистическото изкуство. Внасянето на проекта е последваща стъпка в изпълнение на решението на Столичния общински съвет от 9 март 2023 година. В идейния проект е предоставен план за позиционирането на фигурите, с който можете да се запознаете тук.

На 6 март кабинетът в оставка одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2024 г. за финансово осигуряване на необходимите дейности по демонтаж, транспортиране до площадката за съхранение и опазване на бронзовите фигури и барелефи от мемориален комплекс „Паметник на Съветската армия“ до възлагане на дейностите по тяхната реставрация, извършвани от областния управител на област София, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Процесът по демонтиране на Паметника на Съветската армия в София започна на 12 декември 2023 година, след решение на областния управител на София Вяра Тодева. Самата Тодева уточни, че демонтажът е разчетен за 59 дни. Решението ѝ предизвика разнопосочни реакции в парламента и сред представителите на политическите сили в Столичния общински съвет. 

По-рано Върховният административен съд отмени разпореждането на Административния съд София-град по жалба на партия „Възраждане“,  с което беше спрян процесът на демонтажа на фигурите на Паметника на Съветската армия.

Вчера върховните магистрати отмениха и друго решение на Административния съд по същия казус – този път на „Изправи се.БГ и физически лица.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жълт код за валежи в събота, на Великден слънцето изгрява

Жълт код за значителни валежи е обявен за осем области в страната на 4 май. Ще има валежи от дъжд с гръмотевици, значителни на места, главно в планинските райони, а около Дунав ще са слаби, съобщиха от НИМХ.  Вятърът отново ще се обърне от североизток, ще бъде слаб до умерен. Минималните температури ще са между 8° и 13°, в София - около 9°;..

публикувано на 03.05.24 в 16:52

НСО въвежда мерки за сигурност за Светата литургия в храм "Св. Александър Невски"

Националната служба за охрана въвежда мерки за сигурност за Светата литургия за Възкресение Христово в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" на 4 май, съобщиха от пресцентъра на НСО. Гражданите, които желаят да присъстват ще имат достъп след 21:30 часа. При северния и при южния вход на храм-паметника ще бъдат разположени пунктове за..

публикувано на 03.05.24 в 15:32

Носорозите тръбачи са сред последните птици, настанени в Софийския зоопарк

В Софийския зоопарк можете да наблюдавате една много атрактивна двойка птици - носорозите тръбачи . В българската столица са дошли от румънския зоопарк в Букурещ. Птиците са африкански вид с характерен шлемообразен придатък на горната част на клюна, който им помага в откриването на храна. Той е кух и доста лек. Интересно е поведението..

публикувано на 03.05.24 в 14:29
Снимки: Иван Шишиев

Украсяват София с Великденски символи

Служители на Столичната община започна монтирани на украса за предстоящите Великденски празници. Тя се състои от един от традиционните символи на празника. Декоративни яйца, украсени с естествени цветя и зеленина, се разполагат на няколко площадни пространства. Първите три декоративни яйца вече могат да се видят в парка на НДК...

публикувано на 02.05.24 в 14:02
Подпорна стена се срути на магистрала

Възстановиха движението при 16-и км на АМ "Струма"

Движението при 16-ти км на АМ „Струма“ в посока София е възстановено, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.  И двете ленти вече са отворени за движение, за да могат шофьорите да пътуват без ограничения за предстоящите почивни дни за Великден и Гергьовден. Изкопани са земните маси до стабилна основа, направени са отводнителни окопи над..

публикувано на 02.05.24 в 09:01
Снимки: БГНЕС

По реорганизацията на движението около НДК се работи на пълни обороти

Въпреки оживените спорове и протестите, решението за реорганизация на столичните булеварди "Патриарх Евтимий" и част от "Витоша" се изпълнява дори и в днешния празничен ден. Работници очертаха пешеходна и веломаркировка, както и паркоместа по част от платното. Общински съветници призоваха кмета Терзиев да спре новата организация на..

публикувано на 01.05.24 в 18:20

Двуетажни автобуси ще возят пътници до софийски забележителности

Четири двуетажни автобуси, доставени от Берлин, ще возят гости и столичани от  площад „Свети Александър Невски“ до парка "Врана", село Долни Пасарел и Банкя. "Целта е да покрием изцяло линии №43, №50, а в делнични дни да стартира и линия по направление Долни Пасарел", обяснява Марио Евстатиев, ръководител на направление пътническа информация и..

публикувано на 01.05.24 в 17:35