Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водосвет на бойните знамена в Деня на храбростта

Снимка: БТА

С водосвет на бойните знамена на Българската армия и знамената светини в София започнаха честванията по случай Гергьовден - Деня на храбростта.

Президентът Румен Радев, служебният премиер Димитър Главчев, министърът на отбраната Атанас Запрянов, зам.-председателят на парламента Росица Кирова, депутати, дипломати и военни се включиха в тържествения ритуал.

В 12.00 часа пред президентството имаше и тържествена смяна на караула.

Водосветът премина при голяма тържественост. 

Президентът, след като поздрави строя и всички, които отбелязват професионалния си празник, настоя да има повече пари за отбрана и за българската армия, като според него минимумът е 2% от брутния вътрешен продукт: 

"Някак си, започнахме да свикваме с честата смяна на правителства, на парламенти, но точно в днешното време на кризи, войни и несигурност не можем да си позволим да свикнем с неглижирането на българската армия, където процесите по модернизация и грижа за личния състав все още се движат твърде мудно".

Премиерът Димитър Главчев допълни, че много малко държави, които са в НАТО, са изпълнили лимита от 2% разходи за армията си от техния брутен вътрешен продукт, но настоя, че Българската армия продължава да се реформира и има необходимост от това.

"Наваксваме изоставането, защото всички казват, че има изоставане във въоръжаването на Българската армия, но основната ни задача са все пак честни и прозрачни избори".

Генерал Атанас Запрянов, министър на отбраната в служебния кабинет, припомни, че стратегията за развитието на армията ни има два сценария и те са представени пред парламента:

"Даже програмата за инвестиции, която представихме в Народното събрание, която беше приета, има два разчета. Какво може да се направи като модернизация и социален пакет с 2% бюджет и какво може да се направи за 2,5%". 

Подробности чуйте в звуковия файл.

Снимка: БТА

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 40 празнични покани за децата в София на 1 юни

Над 40 културно-образователни събития за деца включва тазгодишното издание на "Детски панаир" на 1 юни. То отново ще се проведе на площада пред Народния театър „Иван Вазов”, в Градската градина и в близките музеи и галерии, съобщават от Столичната община. Основна тема на празника е културно-историческото наследство и опазването на околната..

публикувано на 27.05.24 в 19:04

Виктор е 51-вото бебе по "Инвитро" програмата на Столичната община

51 са вече децата, родени след инвитро процедури с донорски яйцеклетки, финансирани по Програмата  "Инвитро" на Столичната община и с помощта на Фондация "Майки за донорството". Общинската програмата за финансово подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми, е създадена в края на 2015 г. Тя се финансира от бюджета на..

публикувано на 27.05.24 в 11:56

Национално външно оценяване по БЕЛ за около 55 000 четвъртокласници

Около 55 хиляди четвъртокласници се явяват на национално външно оценяване по български език и литература днес. Изпитът ще започне в 10 часа и ще продължи 60 минути, а за учениците със специални образователни потребности - 90. Матурата се провежда в близо 1400 училища в страната. Тестът по български език съдържа 21 задачи,..

публикувано на 27.05.24 в 08:07

Вдъхват нов живот на НДК

Ръководството на Националния дворец на културата започва кампания за обновяване, модернизиране и обживяване на комплекса. Промените ще бъдат, както отвътре, така и отвън, споделят от НДК и ще засягат, изчистване и освежаване на фасадата, дигитализиране на сградата, богата културна програма, нов живот за емблематични пространства и т.н...

публикувано на 24.05.24 в 18:50

До 26 май затварят за движение участък от столичния бул. "Цар Борис III"

От 6.30 ч. на 24 май 2024 г. до 14.00 ч. на 26 май 2024 г. се затваря за движение на пътни превозни средства участъкът от бул. "Цар Борис III" между бул. "Тодор Каблешков" и Софийски околовръстен път, включително и локалните платна на бул. "Цар Борис III", съобщиха от Столичната община. За движение по тях ще се допускат само автомобили в специален..

публикувано на 24.05.24 в 13:52
Георги Илиев

"Приключение с букви" очаква децата в парк "Гео Милев"

В парк "Гео Милев" започна празникът "Приключение с букви" . Пред БНР кметът на район "Слатина" Георги Илиев посочи, че организират събитието за трета поредна година.  "Отпечатали сме буквите - главни и малки, и сме ги скрили из целия парк на различни места. Имаме карта, в която показваме схематично къде са буквите. Даваме на децата тези..

публикувано на 24.05.24 в 12:34

БДЖ пуска ретро мотриса от София до Банкя

БДЖ организира празнични пътувания със специална ретро мотриса по повод отбелязването на Деня на българската просвета и култура. Мотрисата е произведена през 1960 година в Австрия и е част от музейното наследство на железницата. Планирани са общо шест пътувания през трите дни или по две пътувания на ден от Централна гара София до Банкя..

публикувано на 24.05.24 в 08:52