Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родителите на над 3800 неприети в ясли и градини деца в София са получили компенсации

Снимка: Pixabay

До 12.00 часа днес могат да бъдат актуализирани желанията за кандидатстване в столичните ясли и детски градини. След този час системата ще бъде заключена.

Обявените свободни места за прием през следващата учебна година са 13 102, припомни пред Радио София Нели Манчева – и.д. директор „Образование“ в Столичната община.

„6670 са местата в яслени групи и 4315 за първа градинска група. Над 2000 са свободните места за втора, трета и четвърта градинска група, предвид задължителното предучилищно образование на 4, 5 и 6-годишните деца“, обясни Манчева.

Тя добави, че към момента тече строителството на 17 нови сгради и разширения. До края на година се очаква да са завършени 13 от тях.

По отношение на компенсациите за неприети деца в столичните ясли и детски градини, Нели Манчева уточни, че последният изплатен период е за януари и февруари 2024 г.

"Компенсирани са разходите на родителите на над 3800 деца. Размерът на компенсациите е 1 938 000 лева. Кандидатстването се извършва изцяло през Информационната система (ИСОДЗ). Разбира се, районните администрация са на линия за съдействие. Когато родителят среща затруднения може да се обърне към съответния район или Дирекция „Образование“ на Столичната община", каза Нели Манчева.

Първото класиране за детските градини и яслите в София, за следващата учебна година, ще се извърши утре – 10 май.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

Още по темата:

По публикацията работи: Полина Начева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стартира записването за новото издание на Националната кампания "Започни млад"

Записването за новото издание на Националната кампания „Започни млад“ стартира. Това е най-голямото състезание за предприемачески идеи и кариерна реализация. Социално-образователната инициатива се реализира под формата на предприемачески състезания. За първи път тази година Националната кампания „Започни млад“ добавя към формата си и..

публикувано на 30.05.24 в 18:55
Александър Кашъмов

В Прага обсъждат свободата на информация в Централна и Източна Европа

Свободата на информация в Централна и Източна Европа е темата на кръгла маса, която се провежда в чешката столица Прага. Събитието е част от сътрудничеството между института CEELI и гражданското общество в Централна и Източна Европа. В него са включени представители на различни европейски организации от Чехия, Словакия, Полша, Украйна,..

публикувано на 30.05.24 в 17:44

Организират лятно училище за ученици "Защо ни е да помним" в Белене и о. Персин

Фондация "Софийска платформа" организира лятно училище "Защо ни е да помним?“ в гр. Белене и остров Персин, което ще се проведе между 1-ви и 6-ти юли.  На него подрастващите и младите хора ще могат да научат повече за комунистическия режим в България. Белене и островите около града са едно от най-красивите, но и най-страшни места в..

публикувано на 30.05.24 в 17:19

Включват български ученици в европейската инициатива "Тийн мрежа проверка на факти"

Европейската инициатива "Тийн мрежа за проверка на факти" се провежда за първи в България. Тя е част от международния проект "Media Wise" и е насочена към ученици от 8-и до 12-и клас. Целта е да се обърне статистиката, според която България има един от най-ниските индекси на медийна грамотност в Европейския съюз (ЕС), посочват от..

публикувано на 30.05.24 в 17:15

България е държавата в Европа с най-нисък процент застраховани домове

България е държавата в Европа с най-нисък процент застраховани домове, сочи проучване на Асоциацията на българските застрахователи. Въпреки това се забелязва ръст на застраховките на домовете, коментира пред Радио София Лили Стоянова – член на АБЗ. „Според това проучване на Асоциацията на българските застрахователи, делът на хората със..

публикувано на 30.05.24 в 16:23

Въвеждане на еврото – рискове и предизвикателства. Опитът на Хърватия

Във вторник се проведе конференцията „Въвеждане на еврото – рискове и предизвикателства. Опитът на Хърватия", организирана от Българската търговско-промишлена палата и Българо-Хърватски бизнес клуб. От 2023 година Хърватия официално въведе еврото за разплащателно средство в страната. На конференцията беше обсъден опита на държавата и..

публикувано на 30.05.24 в 15:06
Актьори от школата

В НАТФИЗ - курс за български актьори на института "Лий Страсбърг"

След изключително успешно първо издание през 2022 г. и огромен интерес от гилдията, най-известният институт по актьорско майсторство "Лий Страсбърг", който има бази в Лос Анджелис и Ню Йорк, се завръща в София, за да проведе двуседмичен курс за актьори. И тазгодишното издание на проекта се реализира с финансовата подкрепа на Столичната община –..

публикувано на 30.05.24 в 14:20