Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Култивиране на бял риган - възможност за опазване на този защитен вид и алтернатива за сигурен поминък

Автор: Димитрина Николова
Белият риган, известен и като южен риган, е многогодишно тревисто лечебно растение. У нас в естествени находища са разпространени два вида – обикновен и бял риган. За разлика от обикновения, който има само лечебно действие, белият риган се използва масово като подправка в традиционната средиземноморска кухня и то до такава степен, че се е превърнал в неин символ. По тази причина у нас белият риган е известен още като гръцки.

За разлика от обикновения риган, който расте в планинските и предпланински райони в цялата страна, белият риган у нас е разпространен на ограничени места - само по скалистите склонове в най-южните части на страната - източните скалисти склонове на Родопите, Беласица, Струмската долина и Кресненското дефиле.

Поради ограниченото си разпространение, в България белият риган е защитен вид. От естествените си находища може да се събира само за лични нужди. За стопански цели  се добива само от култивирани площи.Освен това, култивираната форма, наречена орегон, притежава по-силно изразени ароматни свойства.

Той може да се култивирана различни места в България, включително и в Северна. Но поради непостоянния пазар и променливата цена, много от стопаните са се отказали да го отглеждат.

Един от земеделците, които дълги години са отглеждали бял риган в района на Източните Родопи, е Юнал Тасим. Той го е отглеждал  през 90-те, в продължение на повече от 10 години. От дистанцията на времето оценява този опит като „почти неуспешен“, защото по онова време е било много трудно да се намери постоянен пазар за билката.

От тази година обаче, Тасим ръководи проект, който има цел да наложи  отглеждането на 6000 декара бял риган в следващите 5 години именно в района на Източните Родопи – Момчилград, Крумовград, Кирково, Ивайловград. Проектът тръгва от сключен договор с партньори от Турция, който гарантира сигурен пазар.

...........................................

Култивирането на лечебните растения като белия риган, с ограничено разпространение и реална опасност от унищожаване на естествените им находища, е най-сигурният начин за тяхното опазване.  Събирането на защитени растения от природата е най-малкото неразумно, още повече когато те успешно се култивират. С отглеждането им същевременно се осигурява качествена, стандартизирана и голяма по обем суровина от билки, което е гаранция за реализацията им.

Култивирането на лечебни растения е една сериозна икономическа алтернатива за собствениците на земи в полупланински и планински райони, какъвто е този на Източните Родопи. Когато видовете са многогодишни, какъвто е примерът с белия риган, основните инвестиции са през първата година, от втората и следващите, разходите падат, а добивите се увеличават. Така, с постоянен труд и отговорност, икономическите резултати не закъсняват. За да бъдат те сигурни и постоянни , трябва да се  поддържа постоянно високо качество на отглежданата продукция. Това означава тя да бъде чиста от пестициди, с високо съдържание на всички важни биологично активни съставки, да са спазвани стриктно етапите на технологията на отглеждане, събиране, сушене и опаковане. Само така  билката може да запази качествата си и от там - висока цена. А това е единственият начин да се задържиш на международния пазар, чиито изисквания постоянно нарастват. Което е от много важно в един беден район с ограничени възможностите за сигурен поминък.

По този начин, извличайки ползи от лечебните растения, без да се налага да застрашават естествените им находища, местните хора се превръщат в най-ревностните пазители на този ценен природен ресурс.

За повече информация посетете сайта на Фондация "Информация и природозащита" www.susherbsbg.eu"




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Доц. Димо Димов

36 нови случая на коронавирус

36 са новите случаи на заразени с коронавирус в България за последното денонощие, съобщи секретарят на Националнвия оперативен щаб доцент Димо Димов. Излекуваните пациенти са 39, общо досега са 808. Извършените проби за денонощието са 1605...

публикувано на 23.05.20 в 09:32

Почти 24 млрд. лв. са постъпленията в НАП за 2019 г.

Общите постъпления от данъци и осигурителни вноски по сметките на Националната агенция за приходите за 2019 г. са 23 милиарда и 870 млн. лв., съобщиха от пресцентъра на приходното ведомство. Сумата е с рекордните 2,8 млрд. лв. повече спрямо постъпленията..

публикувано на 11.01.20 в 12:13
Бюро по труда Кърджали,

До 3,7 процента се е понижила безработицата през ноември 2019 г.

Безработицата в България през месец ноември 2019 г. се понижи до 3,7 процента. Това съобщи във фейсбук профила си министър-председателят Бойко Борисов, цитирайки данни на Eurostat.  По думите му това е най-ниското ниво от 2000 г., откогато Eurostat..

публикувано на 11.01.20 в 11:09

Гърция затваря границата с България за камиони заради лошото времето

Поради очакваното влошаване на метеорологичната обстановка /обилен снеговалеж/, по решение на гръцките власти нe се пропускат автомобили с товароносимост над 1,5 т през ГКПП "Кулата-Промахон", ГКПП "Илинден-Ексохи", ГКПП "Капитан Петко..

публикувано на 05.01.20 в 13:09

Ученици от средни и професионални училища могат да се включат в образователната програма на ЕП

Започна кампанията за учебната 2017 – 2018 г. за образователната програма на ЕП, насочена към ученици от средни и професионални училища. През учебната 2017 – 2018 година Европейският парламент продължава прилагането на своята образователна..

публикувано на 08.09.17 в 16:16

Филмът „Лековитото злато на България“

Хиляди семейства в България, в райони, богати на находища от лечебни растения разчитат на приходите от събиране, продаване и изкупуване на билки. Страната ни е най-големият износител на лечебни растения в Европа и един от първите в света. Между 17 и..

публикувано на 07.06.16 в 11:32

Златна пръчица

Kaто от приказен натюрморт, гледката на ширнало се пространство със златна пръчица спира дъха. Неслучайно народът ни я нарича с поетичните имена горски или  жълт енчец, златица, златовръх. Извлекът от златна пръчица се комбинира успешно с..

публикувано на 07.06.16 в 11:24

Култивиране на горски слез

Едва ли има човек, който да не познава това растение. Свикнали сме да го виждаме навсякъде около нас – по тротоари, край пътища и огради, буренясали места и градини из цялата страна . Със своите дълги мъхести стъбла, кръгло назъбени листа и..

публикувано на 07.06.16 в 11:21

Корени от глухарче: как е правилно да се събират, за да се опазят находищата в природата

Обикновеното на пръв поглед глухарче е с необикновени свойства. То е лечебно растение, от което се ползват и наземната част, и корените . В двете части се съдържат различни вещества с различно действие. Концентрирането на тези лечебни вещества не е..

публикувано на 07.06.16 в 11:09

От къде да черпим познания за лечебните растения

От всяко лечебно растение се събират различни части - листа, стръкове, цветове, корени. Всички те се берат по различно време от годината, в различна фаза от развитието на растенията и с различна цел. Всичко това прави събирането на билки сложна дейност,..

публикувано на 02.06.16 в 18:01