Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Гери Аргирова: В света на музиката всички хора са еднакво приети

Гергана Аргирова е пианистка от България, създател на музикална школа в Лондон, където деца и младежи с аутизъм откриват света на музиката. Всъщност, в  London Music Box всякакви хора от всички възрасти се учат да свирят на някакъв музикален инструмент и това е идеята на училището, основано през 2012 година. Както много хубави неща, то е създадено случайно, без предварително измислен план.

Гергана е израснала в пловдивското село Катуница, завършила е Музикалното училище в Пловдив, а след това заминава да учи пиано в частен университет в Денвър, Колорадо, САЩ. Там я приемат в програма за студенти със специален талант и отличен успех. След дипломирането  университетът ѝ предлага пълна стипендия за магистър по пиано и музикално образование, като междувременно е асистент на студентите-бакалаври. Гергана завършва успешно и заминава за Англия, където й предлагат докторантско място в престижния университет Кеймбридж. Там обаче нещата не се подреждат по най-добрия начин и тя решава да си потърси работа.

Започва да дава уроци по пиано и постепенно събира достатъчно ученици, за да основе школа. Докато един ден с нея не се свързва майката на дете с аутизъм, която пита дали ще искат да работят с него, защото никъде другаде не желаят. Гери разказва как в този момент е почувствала, че цялото й образование е придобило истинския си смисъл. Тя започва работа с детето, а след това и с други деца с различни форми на аутизъм, тръгва на обучения, за да изучава това състояние и да може да бъде пълноценен преподавател.

Гери разказва, че детето, дошло в школата първо, все още я посещава. А хората с аутизъм успяват да направят живота си много по-пълен, социално значим и интересен с помощта на музиката. Разбира се, школата продължават да посещават и деца без специални потребности, както и възрастни. Имат две студиа, 12 преподаватели по различни инструменти и около 70 курсисти.

Сега, в условията на страх и изолация заради опасността от коронавирус, Гери и колегите й преподават онлайн. Наложило се е да отменят Великденския си концерт.

Как музиката променя живота на хората към добро и как може да помогне по време на криза.

За всичко това Ина Николова разговаря с Гергана Аргирова, основател на London Music Box. Чуйте в звуковите файлове.

Галерия

Още от категорията

Никой няма да те подсети, че имаш права, трябва да си ги потърсиш сам

Нишан Джингозян е роден във Варна. Завършил е Техническия университет в родния си град. Повече от 20 години живее във Великобритания, където се е дипломирал като магистър по мениджмънт на околната среда, има и дипломи по социална и здравна дейност...

публикувано на 08.03.20 в 11:50

Да правиш музика в Лондон е свобода

Десислава Димитрова е флейтистка, родена в Русе и живееща в Лондон. Завършила е музикално училище в България, Музикалната Академия в София и магистратура в Белгия. Тя е международен артист, свирила е като солист и в симфонични и оперни оркестри в Русе,..

публикувано на 01.03.20 в 11:50

Надежда, която побеждава страха от неизвестното

Надежда Давидова е финансист, майка, студент и пътешественик. Родена в София, а от близо четири години живее в Лондон със семейството си – съпруга си Александър и 8-годишната им дъщеря. „ Искахме да поживеем в чужбина и избрахме Англия, тъй като..

публикувано на 23.02.20 в 11:50
Пунта Кана, лято 2019

Димитър Ходжев - от силата на мускулите до физичните сили

Димитър Ходжев в България познаваме като Митьо Крика - културист и участник в шоу програми и тв риалити формати. Във Великобритания обаче вече 10 години е учител: по физическо възпитание на малките ученици, а по физика и математика на ученици от 7..

публикувано на 09.02.20 в 11:50

Росен Зелев, един космополитен родопчанин в Бейзингстоук

Росен Зелев е на 27 години, родом от Доспат, живял е в София, 6 години във Виена, а от година е в английското градче Бейсингстоук – на 1 час югозападно от Лондон. По образование е ландшафтен инженер, но е работил като таксиметров шофьор, занимавал..

публикувано на 02.02.20 в 11:50
Веселин Диманов

Да тръгнеш по стъпките на Толкин

По стъпките на Толкин - така можем да наречем проекта на двама млади български журналисти, почитатели на творбите на JRR Tolkien, писателят, смятан за баща на жанра фентъзи в литературата. По стечение на обстоятелствата Веселин Диманов и Биана..

публикувано на 26.01.20 в 11:50

Зорница Рангелова, една Алиса в Страната на новите технологии

Докато сте гледали изборните студия на големите телевизии, замисляли ли сте се колко инженерна работа стои зад тях? Виждате и чувате един водещ, но идва ли ви наум, че няколко стотици специалисти са се оркестрирали в един и същи миг, за да..

публикувано на 19.01.20 в 11:50

Да живееш в чужда страна като на екскурзия

Нели Станчева е учителка от Стара Загора. Преподавала е в началния курс в няколко училища, най-дълго в СОУ “Железник“. Пристига в Англия преди няколко години, след като синът й решава да заживее тук, в графство Кент, на изток от Лондон. За нея страната..

обновено на 12.01.20 в 12:10
Бойко Боев по време на Фестивала на българската култура, организиран от групата през май миналата година

Бойко Боев: Искаме да направим българите във Великобритания видими

Първият ни гост за 2020 е Бойко Боев, създател на  Групата за разходки из Лондон – общност от българи, които опознават английската столица като заедно посещават различни места из нея, научават историята им, разговарят и се опознават помежду си. Досега..

публикувано на 05.01.20 в 11:50

Парите опорочават всяко изкуство, смята клоунът от Варна, който стана шеф готвач в Лондон

Живко Веселинов Драгостинов – това е истинското име на следващия ни гост, който в продължение на 15 години е бил професионален клоун в родната Варна. Разсмивал е деца по време на партита и е бил отдаден професионален забавлявач, най-търсеният гост на..

публикувано на 22.12.19 в 11:50