Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Явор Гърдев: Изкуството – имунитет срещу житейските страхове

| обновено на 02.04.20 в 15:45

Втори спектакъл на режисьора Явор Гърдев ще бъде транслиран в тази вечер. В Международния ден на театъра – 27 март, бе излъчен неговият „Калигула“ – съвместна постановка с Варненския драматичен театър, а тази вечер от 19ч. предстои среща с постановката „Квартет“ от Хайнер Мюлер, на която Явор Гърдев прави и литературната адаптация, и сценичната версия, заедно с театралната работилница „Сфумато“. Записът е от 1999г. и е от личния архив на режисьора. В ролите са Владимир Пенев, Жорета Николова, Светлана Янчева, Ани Пападополу, Надя Конакчиева и Даниел Рашев. Включено е изпълнение и на Мариус Куркински.

Спектакълът е по епистоларния роман „Опасни връзки“ на Шодерло дьо Лакло с фрагменти от текстове на Бернар-Мари Колтес, Жан д’Ормесон, Кристофър Хамптън и Кирил Мерджански и не се препоръчва за лица под 18 години.

Представлението ще бъде достъпно в канала на ТР "Сфумато" в YouTube от 19:00 до 00:00 часа.

В „Квартет“ режисьорът поставя темата за страха от смъртта, от изчезването и какво остава от нас на този свят – неща, които са свързани с днешните ни страхове, каза в интервю за Радио Стара Загора Явор Гърдев.

Спектакъл за отегчението на либертините от естетическия стадий на живота, болезненото им преминаване в етическия стадий и тревожните им предчувствия, че няма да достигнат религиозния стадий.

За него е обясним взривът от транслации онлайн на спектакли по целия свят и у нас, това е утешително, защото изкуството е имунитет срещу страховете, казва режисьорът. И макар, особено за театъра, да не е най-добрия начин, заради липсата на живия контакт, тази форма на представяне вече се използва по целия свят и у нас.

„Човек има възможности за просветление и ако това се случи, то после не може да бъде забравено. Връщаш се като критерий към него, спомняш си и това дава гарантирана връзка с реалността, която за съжаление, сме склонни да губим“, допълва той.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.Галерия

Още от категорията

Издател: ДДС върху книгите трябва да бъде трайно намален, дори да бъде премахнат

Мярката за намаляване на косвения данък върху книгите е краткосрочна и крайно недостатъчна. Така потреблението няма да се увеличи. Това каза за Радио Стара Загора книгоиздателят Виктория Бисерова. Тази помощ към бранша е фиксирана от 31 юли 2020г...

публикувано на 24.05.20 в 13:55

Изчезне ли българското училище, ще изчезне и българската нация

24 май е паметен ден за всеки българин, където и да се намира по света. На този ден България чества българската просвета, култура и създаването на славянската азбука от Кирил и Методий.  За силата и значението на българския език и писменост, за ролята..

публикувано на 24.05.20 в 11:15

М. Йорданов, фирма "Кремък": Професионални съвети по сигурността ще получи всеки, който се обърне към нас за подкрепа.

Пандемията от коронавирус влоши социалното положение на много хора в България. Доста наши сънародници се завърнаха от чужбина и също са без работа. Очаква се и увеличение на престъпността. Такава е ситуацията и в цяла Европа.Данни от Франция,..

публикувано на 22.05.20 в 13:17
Димитър Ганев

Политологът Димитър Ганев: Предстоят трудни месеци за властимащите за справяне с последиците от икономическата криза, предизвикана от КОВИД 19

Над 60 % от българите одобряват навременните мерки на държавата за справяне с кризата, предизвикана от коронавируса , коментира данни от социологически изследвания на изследователски център „Тренд“ политологът Димитър Ганев. В рамките на два месеца..

обновено на 22.05.20 в 09:11
Владимир Иванов

Цените на плодовете и зеленчуците на българския пазар падат още

Запазва се тенденцията за спад в цените на плодовете и зеленчуците на българския пазар. Това каза за радио Стара Загора Владимир Иванов - председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища като поясни, че темпото на намаляване е по-бавно тази..

публикувано на 22.05.20 в 09:05

Изложба по повод 100-годишнината от рождението на Петър Русков представя Художествената галерия в Стара Загора

В западната зала на Художествена галерия Стара Загора е представена юбилейна ретроспективна   изложба „Петър Русков /1920-1999/“ . Тя е посветена на 100-годишнината от рождението на художника. В експозицията са включени 50..

публикувано на 21.05.20 в 13:07

Грижата за очното здраве преди и по време на Ковид 19

С поставянето на Ковид 19 като приоритетен проблем, извън фокуса остана борбата с други важни социално значими заболявания, в това число хронични очни заболявания. Каква е грижата за очното здраве по време на пандемията, какви са последствията от кризата..

публикувано на 21.05.20 в 12:08
пчелен мед

Българска асоциация настоява за нови правила при етикетирането на пчелния мед в рамките на ЕС

Очаква се да влезе в сила промяна в Наредбата за етикетиране на пчелния мед в рамките на Евросъюза. Мярката е предложена от Асоциацията на преработвателите на  био пчелни продукти в България. Целта е да се възвърне интересът на европейските фирми към..

публикувано на 20.05.20 в 15:37

Маестро Красимир Къшев: Музиката е призвание и радост! Благодарен съм, че ме избра!

Известният старозагорски диригент Красимир Къшев чества през тази седмица 60 годишен юбилей! Красимир Къшев е роден на 19.05.1960 г. в гр. Димитровград. Израсъл в семейство на музикант, заниманията му с музика започват  на петгодишна възраст с..

публикувано на 20.05.20 в 13:06

Отбелязваме Световния ден на пчелите

Днес отбелязваме Световния ден на пчелите. Празникът е през месеца с най-голямата активност в растежа на пчелните семейства. В този период броят им се увеличава до такава степен, че колониите се роят, което е естественият им начин на репродукция...

публикувано на 20.05.20 в 11:24