Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

След призива на МЗ кръводарителите в РЦТХ в Стара Загора се увеличиха

Д-р Петя Матеева:Благодаря ви хора с големи сърцa

78  са доброволните кръводарители в Регионалния център по трансфузионна хематология  в Стара Загора за месец март.

„Статистиката е радваща, като основните кръводарители се отзоваха на призива на Министерството на здравеопазването след като стана ясно, че в извънредната ситуация заради разпространението на ковид-19  има спад на желаещите да дарят кръв“, съобщи за Радио Стара Загора д-р Петя Матеева, директор на РЦТХ- Стара Загора.

Д-р Матеева каза още, че вече броят кръводарителите за месец април и че вярва и се надява на още по-обнадеждаващи данни в края на месеца.

През тази седмица се провежда и едно извънредно предизвикателство – кръводарителска акция, организирана заедно със "Самаряни"  и  Сдружение Моята еОбщина, "Да бъдеш герой е в твоята кръв".

„Спецификата при провеждането й е свързана и със засилените мерки за сигурност за реципиентите, за кръводарителите и за служителите ни, които сме взели. Удължено е и работното време на центъра“, допълни още д-р Матеевa. Тя обясни, че в  РЦТХ е засилен контрола на входа на сградата и е променен пропускателния режим. С дигитални термометри се измерва температурата на всеки един кандидат-дарител, прави се дезинфекция на ръце, обувки, раздават се гамаши.

Д-р Матеева не пропусна да  изрази благодарност към кмета Живко Тодоров и неговия екип, които са се включили в кръводарителската акция през тази седмица и  отправи   своята благодарност към всички, които са съпричастни с каузата да даряват кръв безвъзмездно, като призова “Дарете кръв, спасете нечий живот!“, защото, казва тя, “ в този момент някой разчита точно на Вас“.


Още от категорията

70% от хората, които не лекуват алергичните ритини развиват бронхиална астма

Радостта от възможността вече да бъдем навън и често сред природата сега противопоставя, или поне една част от хората, на алергените на външната среда, каквито са полените. Те пречиняват и сезонните алергии. 15% от населението на България страда от..

публикувано на 05.06.20 в 11:42

Криза в изкуството: Музиканти и театрали работят в строителството

Нещатните артисти са сред най-потърпевшите от разпространението на Ковид-19 и въведените противоепидемични мерки в страната. Това каза пред Радио Стара Загора/БНР Весела Кондакова, изпълнителен директор на Българска музикална асоциация (БМА). Тя цитира..

публикувано на 04.06.20 в 13:30

Три четвърти от служителите са засегнати от извънредните мерки заради коронавируса

Повече от половината работещи българи – 55% считат, че работата им е застрашена, заради извънредната ситуация, породена от Ковид-19. Жените са се почувствали по-обезпокоени за заетостта си, отколкото мъжете. Най-засегнатите сектори от..

публикувано на 02.06.20 в 16:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Механизмът за възстановяване противоречи на основните принципи на Европейския съюз

Нетната стойност на предложението на Европейската комисия е България да получи шест милиарда евро от Механизма за възстановяване и устойчивост, който е нов инструмент, създаден с цел да се противодейства на икономическите и социални въздействия на..

публикувано на 02.06.20 в 14:22

Зала Байер е домакин на „Изкуството в условията на социална изолация“

70 творби на 30 автори, членове на СБХ- Стара Загора, вече са наредени в зала „Байер“. Изложбата на старозагорските творци представя „Изкуството в условията на социална изолация“. Концепцията на експозицията е да представи естетическите търсения..

публикувано на 29.05.20 в 12:52

Част от частните занимални няма да могат да отворят врати

Част от частните занимални няма да могат да заработят отново от първи юни, каквато възможност дава заповедта на министъра на здравеопазването от 26-ти май, коментира Елена Господинова, съосновател на частен образователен център в Стара Загора. За..

публикувано на 28.05.20 в 12:15
проф. Пламен Павлов

Проф. Пламен Павлов: "България трябва да се противопостави категорично на поредните руски провокации"

24 май бе поредният български празник, който стана причина за сериозни полемики в обществото. Руският културно-информационен център в София представи изложба, според която светите братя Кирил и Методий са руски просветители. Това бе поредното..

публикувано на 27.05.20 в 14:23

Старозагорските общински търговски дружества са на загуба

Годишните финансови отчети за 2019 година на старозагорските общински търговски дружества със 100% общинско участие в капитала и разпределение на печалбата ще бъдат представени и разгледани утре на редовната майска сесия на общинския съвет, който е..

публикувано на 27.05.20 в 11:19
Росен Плевнелиев

Росен Плевнелиев: Богатите да плащат повече, плоският данък извървя своя път

Намаляването на ДДС за ресторантьорския бизнес е погрешна стъпка. Браншът е един от най-силните генератори на сивата икономика в страната. Това заяви пред Радио Стара Загора и БНР Росен Плевнелиев, президент на България в периода 2012-2017 година. Той..

публикувано на 26.05.20 в 15:34

Издател: ДДС върху книгите трябва да бъде трайно намален, дори да бъде премахнат

Мярката за намаляване на косвения данък върху книгите е краткосрочна и крайно недостатъчна. Така потреблението няма да се увеличи. Това каза за Радио Стара Загора книгоиздателят Виктория Бисерова. Тази помощ към бранша е фиксирана от 31 юли 2020г...

публикувано на 24.05.20 в 13:55