Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. д-р Лилия Пекова: Инфекциозните заболявания винаги ще са актуални

Изборът ми да бъда лекар е съвсем съзнателен избор, винаги съм искала да работя с пациенти, заяви в интервю за предаването „Моята неделя“ на Радио Стара Загора началникът на клиниката по „Инфекциозни болести“ към УМБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович“ проф. Лилия Пекова. Дори и сега, въпреки че съм хабилитирано лице аз съм в графика на екипа на клиниката и преглеждам пациенти, провеждам визитации, защото ми е приятно да бъда в контакт с живия човек да чуя неговата болка и тревоги. Това  общуване ми дава много, особено, когато усилията на лекаря и лечението носят успех, удовлетворението е невероятно!

Проф. Пекова сподели, че когато е започва нейният професионален път специалността „Инфекциозни болести“ е ценна и престижна специалност. Важна, колкото други специалности,  като кардиология, ендокринология,  акушерство и гинекология неврология и др. В тази специалност участват като конгломерат много други специалности. Тя е широкообхватна специалност и човек има голям простор за размисъл, защото граничи с всички тези специалности и има много емоция в инфекциозната патология.

Например приемаме пациент в тежка състояние, разказва проф. Пекова. Състоянието му е толкова драматично и тежко и се питаме дали ще оцелее?

С годините съм се научила да отсявам тези съмнения и преценявам до какво степен имам реални основания за безпокойство. И до каква степен  влияние оказват близките, които са в много лабилно емоционално състояние. Но след престоя в болницата, след нашата намеса и лечение виждаш, че след ден- два, може и повече зависи от инфекциозното заболяване, пациентът постъпил в много тежко състояние възвръща първоначалното си стабилно състояние и си тръгва оздравял. Това носи  огромно удовлетворение. Именно за това избрах тази специалност „Инфекциозни болести“. А и тази специалност винаги ще бъде актуална, защото и в миналото човечеството се е сблъсквало с редица тежки инфекциозни болести. Имало е и чума и петнист тиф и вариола, които вече не се срещат , а вариолата изобщо я няма. Но това, че сме се преборили с тези заболявания не означава, че няма да дойдат други болести, както и се случи с коронавирусната инфекция. Има и заболявания, като морбили например, които благодарение на ваксиналната политика вече се срещат много рядко.

За съжаление в настоящия момент няма интерес към специалността „Инфекциозни болести“. Студентите с интерес посещават лекционния курс по време на следването, проявяват интерес, но след завършване не избират това да специализират. Причината е повече от ясна. В тези трудни времена материалния стимул в нашата специалност не дава достатъчно аргументи на младите хора да изберат инфекциозните болести за свой професионален път за развитие. Пандемията „Ковид19“ трябва да подскаже на отговорните институции, че неглижирането на коя да е от специалностите в здравната ни система ще създава проблеми в кадровото обезпечаване и ефективността на лечението. А специалността“ Инфекциозни болести“ е много ценна и настоящата ситуация го потвърждава. Хората на предна линия, които трябва да се справят с лечението на хилядите болни от „КОВИД 19“ са именно специалистите по инфекциозни болести.

Антиваксерските движения много пречат на идеята да бъдат изкоренени редица инфекциозни заболявания , а други да бъдат ограничени и контролирани. Превенцията на „КОВИД 19“ е въпрос на възможности и желание на хората които трябва да приемат ваксината. Всеки нормален човек би трябвало да приемат това като необходимост, за да бъда е защитен.

 Проф. Лилия Пекова получи голямата награда на Сдружение „Самаряни“ за 2020 година –Добрият Самарянин. По този повод тя заяви в интервюто: „Приятно съм изненадана от тази награда и ми е драго че ми е присъден този приз. Но я приемам не точно ерсонално към мен, тя е към всички нас, които работим в инфекциозна клиника. И според мен наградата е напълно заслужена, защото целият екип полага неимоверни усилия и грижи за пациентите, колко допълнителен часови график поемат лекарите и медицинските сестри в клиниката. И е очудващо, че все още има хора, които мислят, че вирусът не съществува, че е измислица или политическа игра. „

Пожеланията на проф. Пекова в началото на 2021 година към слушателите на Радио Стара Загора: „Тази пандемия, независимо че е негативна ни научи на някои изконни човешки ценности, които бяхме позабравили. А именно да се интересуваме един от друг, да намерим в  директното човешко общуване оная топлота, която сме заменили с телефоните, с таблетите, с компютрите, да се интересуваме от състоянието на ближния и да проявяваме милосърдие и съчувствие към него. Това са много важни неща, които бяха пренебрегнати с течение на времето  и с модернизацията на обществото.

Искам да пожелая повече топлата в човешките отношения, повече разбиране, съпричастност и емпатия!“

Цялото интервю на Диана Абрашева с проф. Лилия Пекова може да чуете в прикачения звуков файл:







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Таньо Брайков: Решенията на ВКС са окончателни и влезли в сила с обявяваното им

Вчерашното заседание на Общински съвет Стара Загора не играе положителна роля за репутацията на институцията. Такова мнение изрази в студиото на Радио Стара Загора бившият председател местния парламент Таньо Брайков. По думите му дори това, което..

публикувано на 26.04.24 в 17:25

Първи за годината Изпълнителен Комитет (ИК) на Европейска асоциация на тютюнопроизводителите се провежда в столицата

Развитието на тютюнопроизводството в Европа, актуалната ситуация, проблемите и предизвикателствата пред сектора се обсъждат на първия за годината Изпълнителен комитет (ИК) на Европейската асоциация на тютюнопроизводителите (UNITAB), в София. С цел..

публикувано на 26.04.24 в 12:30
Станчо Ставрев, кмет на община Тунджа.

Населението на община Тунджа се увеличава с предимно млади хора

С тържествена сесия на общинския съвет започна Празника на община Тунджа, който се отбелязва на 22 април.  На нея сс званието "Почетен гражданин на Община Тунджа" беше удостоен Атанас Мерджанов- народен представител  от ямболския избирателен..

публикувано на 22.04.24 в 11:17

Тодор Гондов: Манастирът на Григорий Синаит се е намирал до някогашното село Дупница в днешна Турция

" Много са предположенията за древната област Парория и манастирът на Свети Григорий Синаит. Първият исихастки манастир, който по нищо не е отстъпвал на подобните в "Метеора". Синаитският манастир е бил средище на много известни български светци, като..

публикувано на 19.04.24 в 11:44
Ангел Джамбазки

Джамбазки: Курсове по икебана за миньори - това бъдеще осигуриха за енергийната ни система управляващите в България

 „Интересът на българската енергетика не се защитава от българските евродепутати в Брюксел. Само двама сме там, с Андрей Слабаков, които говорим от години, че Зелената сделка оставя България без енергетика и съкращава работни места. Българските..

публикувано на 17.04.24 в 17:35

Феноменът "Ел Ниньо" отслабва, настъпва "Ла Ниня"

Пренос на топъл въздух от Северна Африка към Европа е причина за необичайно горещото време през последните дни у нас, съобщи Симеон Матев, доктор по климатология и автор в платформата „Климатека“. Той алармира за глобално затопляне с бързи темпове,..

публикувано на 15.04.24 в 12:35

Проф. Марин Добрев: В автентичния си вид от 30-те години Халите се оказаха най-подходящата сграда за Градска художествена галерия

„Всяко едно поколение в Стара Загора формира свое отношение и принос към културните сгради на Стара Загора и много ревниво ги пази“. Това каза по Радио Стара Загора културологът проф. Марин Добрев. В Световния ден на културата и опазване на..

публикувано на 15.04.24 в 11:56
https://www.facebook.com/photo/?fbid=387099837400706&set=a.253387987438559

Задава се „Dr. Rock Fest 2024"

Мнозина го познават като очен хирург, но освен медицината д-р Станимир Трошев има и друга голяма страст – музиката. Той е басист на групата “Led 7” и в ефира на Радио Стара Загора разказа за първите си трепети по рок музиката. Връщайки се назад..

публикувано на 13.04.24 в 15:10
Георги Вулджев

Икономист: Проблемът с фискалния резерв е преувеличен

К ато цяло се преувеличава проблемът с фискалния резерв. Тези пари по всяка вероятност ще бъдат възстановени в по-голямата си част до края на текущия месец. През април много често има плащания по държавния дълг или други текущи разходи и  в тази ситуация..

публикувано на 11.04.24 в 14:21

Липсата на държава в ромските махали е заплаха за националната сигурност

Голяма част от проблемите в ромските квартали, включително на инфраструктурата може да бъдат решени тогава, когато в кварталите се сложи ред и законност. Това коментира за Радио Стара Загора Ганчо Илиев, управител на сдружение „Свят без..

публикувано на 08.04.24 в 17:10