Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикална радиопамет

Златка Ставрева: Днес имаме нужда да отпием от мъдростта на фолклора ни

Отбелязваме 30 години от първите звукозаписи на певицата в Радио Стара Загора

| обновено на 31.12.21 в 16:26
5
Златка Ставрева
Снимка: Личен архив

Вече 85 години народната музика оглася ефира на първата държавна извънстолична радиостанция - Радио Стара Загора. Фолклорната музика (традиционна и обработена) звучи още от зората на радиоизлъчването - чрез грамофонни плочи или "на живо" от студиото. И въпреки превратностите на времето Радио Стара Загора е сред най-продуктивните информационни и културни институции с грижа за музикалната памет. Няколкостотин са изпълнителите, застанали пред микрофона на медията, стотици хиляди са звукозаписите в музикалния фонд.

Странджанската певица Златка Ставрева осъществява първите си записи в Радио Стара Загора през 1991 г. За този вълнуващ момент, 30 години по-късно, певицата разказа в предаването "Песен слънце буди": "Радио Стара Загора е моето любимо радио, защото тук направих най-много записи с оркестър "Загоре" под диригентството на маестро Димитър Колев, дългогодишния главен диригент на ансамбъл "Загоре". Тези записи се направиха преди 30 години в това прекрасно радио и с този невероятен оркестър от изключителни професионалисти. Творчеството е най-доброто средство за пълноценно общуване и аз с удоволствие идвам в Радио Стара Загора".

Златка Ставрева отбеляза любопитен факт - старозагорските записи се издават на дългосвиреща грамофонна плоча от Ташкентския завод за грамофонни плочи в Узбекистан (Ташкентский завод грампластинок им. М. Т. Ташмухамедова) в тираж 15 000 броя. Текстът на обложката е на български език и в него се подчертава: Записите са осъществени през месец март 1991 г. в Радио Стара Загора (Всесоюзная студиа грамзаписи. Запись Радио г. Стара Загора, 1991 г.).

Плочата на Златка Ставрева, издадена в Узбекистан.

"Медната плоча е направена в Москва от фирма "Мелодия", а тиражът - в Ташкентския завод в Узбекистан. Тогава от "Балкантон" искаха много средства, за да издадат плочата и мои приятели от Русия казаха, че ще се издаде там. Няколко пъти съм пътувала за Узбекистан и Москва и съм безкрайно признателна, че се издаде тази плоча", допълва Златка Ставрева.

Винилът "Мале ле, греховнице ле" носи заглавието на една от 12-те странджански песни, включени в албума. Аранжиментите са дело на Димитър Колев и Константин Филипов, водещ на предаването "Да посвирим, да попеем" по Радио Стара Загора в периода 1987 - 1994 г. Съпроводът на песните е съставен от два типа оркестри (от народни и класически инструменти) - оркестър "Загоре" с диригент Димитър Колев и оркестър "Детелини" с ръководител Тодор Здравков.

Детска фолклорна формация - Китен

"Бялата лястовица на Странджа", както наричат Златка Ставрева, активно се занимава с педагогическа и организаторска дейност. Обучава млади таланти в Китен, Царево и други селища из Странджа и Черноморието, а най-добрите от тях участват в радиоконкурса "Славейче" на Радио Стара Загора.

В навечерието на коледните и новогодишните празници Златка Ставрева се обърна към слушателите на любимото Радио Стара Загора: "Днес, повече от всякога, имаме нужда да отпием от мъдростта на фолклора ни. Да си припомним българските корени, да се изпълним с вяра и надежда за здраве и щастлив живот". 

Интервюто със Златка Ставрева и песни от грамофонната й плоча можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Музей "Чудомир" посреща гости с богата програма в Европейската нощ на музеите

Литературно-художествен музей “Чудомир”, Казанлък, отново се включва в най-значимата общоевропейска музейна изява - "Европейска нощ на музеите". Тази година програмата, подготвена от културната институция   включва изложба, базар, филмов маратон и..

публикувано на 17.05.24 в 12:32
Музей

"Избори" - Представителна експозиция на Художествена галерия - Казанлък

Тази вечер от 18.00 часа в Художествена галерия, гр. Казанлък ще бъде открита постоянна експозиция – „Избори“. Тя презентира повече от 120 автори с почти 250 творби от богатата колекция на културната институция и е своеобразно пътешествие, чийто..

публикувано на 17.05.24 в 12:12

Мира Нико представя тази вечер „Отвъд честта и чувствата"

Писателката Мира Нико ще представи тази вечер в Стара Загора романа си за съвременна Япония „Отвъд честта и чувствата". Събитието ще се проведе от 18:30 ч. в Регионална библиотека „Захарий Княжески“.   Сюжетът представя семейна сага, обещание между..

публикувано на 16.05.24 в 16:36

Старозагорският куклен театър се завърна със специална награда от Нови Сад

Старозагорският куклен театър се връща от Нови Сад със специална награда за многостранна актьорска изява на Любомир Желев за спектакъла „ХОТЕЛ“ на Международния театрален фестивал за деца и младежи. „Тази уникална награда отбелязва..

обновено на 16.05.24 в 12:20
Ямбол

Ямбол с богата програма в Европейската нощ на музеите

На 18 май, събота, Община Ямбол се присъединява към Европейската нощ на музеите с нощна програма във всичките си музеи и галерии. Безистенът, Музеят на бойната слава, Регионалният исторически музей, Етнографската къща и Художествена галерия..

публикувано на 16.05.24 в 08:40

Приключенците на франкофонския театър с поредна изява на международна сцена

Театралната франкофонска трупа от ученици се завърна от поредния фестивал във Франция . Участниците бяха в Сан-Мало, Франция и в Пардубице, Чехия. - международни театрални ученически франкофонски фестивали. Групата ентусиасти се състои от седем ученици от..

публикувано на 15.05.24 в 15:10

Операта "Норма" на Винченцо Белини с премиера на Старозагорската опера

Операта „Норма“ от Винченцо Белини е новата премиера, която Старозагорската опера ще представи на своите почитатели на 16 и 17 май.  „Норма” ще блесне в пищна постановка в класическата традиция, заяви на пресконференция директорът на операта Огнян..

публикувано на 15.05.24 в 14:53

Книга за създаването на Третата Българска държава представят утре вечер в Казанлък

Монографията на един от най-големите български историци професор Милко Палангурски „Съграждането на модерна България. Нотабилите, Констутицията и князът“, ще бъде представена утре вечер от 17.30 часа в Литературно-художествен музей "Чудомир" в..

публикувано на 15.05.24 в 13:30

Връчиха наградите на националния конкурс за поезия „Дамян Дамянов“

Кръстьо Раленков е носител на голямата награда от Десетия национален конкурс за поезия „Дамян Дамянов“, организиран от община Сливен. На церемония снощи кметът на общината Стефан Радев връчи на поета плакет, диплом и парична премия в размер на 1500..

публикувано на 15.05.24 в 13:18

Златни успехи донесе ансамбъл "Зорница" в Стара Загора

С четири златни медала и грамоти се завърна старозагорският Ансамбъл за народни песни и танци „Зорница“ при Народно читалище „Св. Климент Охридски 1858“.  Отличията бяха извоювани на един от най-дългогодишните конкурси в страната, на името на гъдуларя..

публикувано на 15.05.24 в 11:25