Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори ден продължава съборът "Китна Тракия пее и танцува" в Хасково

Детски танцови състави, ансамбъл "Чинари", етно базар и кът за спомени очакват гостите в парк "Кенана"

3
Снимка: Дора Атанасова

Над 60 фолклорни групи и 40 индивидуални изпълнители, представители на 26 общини от 47 населени места участваха в първия ден на националния събор "Китна Тракия пее и танцува" в Хасково. Програмата продължава и днес с интересни събития в парк "Кенана".   

"Традиционно към събора има голям интерес и ние се радваме на тези пъстри участници от цялата страна", коментира за Радио Стара Загора зам.-кметът на Община Хасково Мария Вълчева. - Днес започваме с детски танцови ансамбли от областта, които ще създадат едно прекрасно настроение на гостите. Кулминацията е в 12.00 часа, когато ще бъде концерта на специалните ни гости от ансамбъл "Чинари" със спектакъла "Ние, българите". От 13.30 часа ще се извие голямо тракийско хоро под звуците на нашия народен оркестър към Община Хасково". 

"За първа година ни гостува етнобазар "Наше село", за да се потопим в българския бит - занаяти, кулинария, демонстрации на дърворезба, плъстене на вълна, тъкане на килими и др. За първи път правим и "Кът за спомени" - една обособена част, която сме декорирали с автентични предмети от тракийкия бит, така че всеки може да си направи снимка за спомен от събора "Китна Тракия пее и танцува". Стремим се не само да съхраняваме традицията, но и да я развиваме", подчерта в "Песен слънце буди" Мария Вълчева.

Знаете ли, че?

Съборът на народното творчество "Китна Тракия" води началото си от 1961 г. и се нарежда сред първите организирани събори-надпявания в страната - всенародно движение, което възниква по инициатива на редакция "Народна музика" към Радио София. Първият събор в Хасково се провежда на 23 и 24 септември 1961 г. Организиран като Окръжен празник на тракийската народна песен, на него се представят 215 индивидуални изпълнители пред жури с председател акад. Петко Стайнов. През годините с "Китна Тракия" са свързани имената на авторитетни фолклористи, музиколози, композитори - Тодор Джиджев, акад. Николай Кауфман, проф. Рачко Попов, Петър Льондев, д-р Михаил Букурещлиев, Манол Тодоров, Вергилий Атанасов, Филип Кутев, Тодор Иванов Живков, Георг Краев, Тодор Тодоров и др. Именити народни певци и певици са започнали своята изпълнителска дейност от сцените на „Китна Тракия“. Сред тях са Груйчо Дочев, Вълчо Иванов, Анка Делчева, Енчо Манев, Сирма Шиварова, Тодор Кожухаров и много други. 

Музикалните фондове на БНР и Радио Стара Загора съхраняват звукозаписи от първите издания на събора-надпяване, а Регионалната библиотека "Христо Смирненски" в Хасково разполага с дигитален архив от афиши на "Китна Тракия пее и танцува".

Интервюто с Мария Вълчева, зам.-кмет на Община Хасково и записи на участници в събора можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Берое" с трета поредна победа в плейофите

"Берое" записа трети пореден успех в плейаутната група на българския футболен елит. Възпитаниците на Хосе Луис Ачиари се наложиха с 1:0 като гост на "Хебър" в Пазарджик и сложиха край на серията неубедителни резултати срещу този съперник. Въпреки че мачът..

публикувано на 17.05.24 в 23:53

С ремонт за 7 млн. лева реновират ОУ „Самара“

Двама от заместник-кметовете на Община Стара Загора, чиито ресори са свързани със строителството и образованието – арх. Мартин Паскалев и Надежда Чакърова, посетиха Основно училище „Самара“. Посещението им бе инициирано от желанието им да се уверят..

публикувано на 17.05.24 в 18:56

Казанлъшкият параатлет Ружди Ружди отново е световен шампион

Ружди Ружди донесе първи успех за България от Световното първенство по лека атлетика за хора с увреждания в японския град Кобе. Казанлъшкият състезател отново е световен шампион. Ружди, който се състезава в клас F55 за спортисти с двигателни..

публикувано на 17.05.24 в 16:57

Белоглаво лешоядче на 12 дни от днес в Зоопарк Стара Загора

Белоглаво лешоядче на 12 дни бе прието този следобед в Зоопарк Стара Загора. То е излюпено в инкубаторите на Спасителния център за диви животни на сдружение "Зелени Балкани", и е второ яйце на едната двойка лешояди, обитаващи зооградината.  Малкото..

публикувано на 17.05.24 в 16:45

Фестивалът "В подножието на Асара" ще се проведе за първи път в Николаево

  Първи фолклорен фестивал "В подножието на Асара" организират НЧ "Зорница" с. Нова махала и община Николаево. Фестивалът е своеборзно продължение на инициатива, реализирана преди няколко години със същото име от малката община, за да популярзира..

публикувано на 17.05.24 в 16:35

19 са жертвите на трудови злополуки от началото на годината

В следствие на трудов травматизъм от началото на годината 19  души са загубили живота си.  Сериозен ръст на трудовите злополуки се отчита и за цялата 2023 година , съобщи директорът на агенция „Главна инспекция по труда" Екатерина Асенова на..

публикувано на 17.05.24 в 16:31
Янко Янков

Прекратиха правомощията на Янко Янков като общински съветник

Без дебати и с единодушие членовете на Общинската избирателна комисия в Стара Загора предсрочно прекратиха правомощията на Янко Янков като общински съветник. Причината е влязла в сила присъда на последна инстанция. Документите от Върховния..

публикувано на 17.05.24 в 16:23

Радио Стара Загора се включва в програмата на Европейската нощ на музеите

Радио Стара Загора се включва в програмата на Европейската нощ на музеите с прожекция на филма за Мара Шопова в музей „Литературна Стара Загора“. Кратката документална лента ще бъде показана от 18 часа на 18 май в сградата на музея, след което е..

публикувано на 17.05.24 в 15:57

Над 10 000 са издадените разрешителни за оръжия в област Стара Загора

Броят на издадените разрешителни за притежаване на оръжие са 10 445 . Разрешителният режим се изразява в притежавание, носене и съхранение на огнестрелни оръжия и боеприпаси. Това съобщи за Радио Стара Загора комисар Антон Иванов- началник Сектор..

публикувано на 17.05.24 в 15:44

Полицай на годината за 2023 г. стана зам.-директор на МВР в Сливен

Носителят на приза „Полицай на годината - 2023" Марио Климентов застава на поста заместник-директор в ОДМВР-Сливен и началник отдел „Криминална полиция". Той е назначен на 15 май със заповед на министъра на вътрешните работи.  Комисар Климентов..

публикувано на 17.05.24 в 15:10