Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори ножарски събор ще се проведе в гр. Шипка

| обновено на 09.07.22 в 09:51

За втора година ще се проведе събор на ножари  в гр. Шикпа - от 11:00 часа на 8, 9 и 10 юли. Организатори са местното народно читалище „Светлина – 1861" и  Етнографски музей „Чирпанлиевата къща“. 

На събитието ще присъстват ножари, ковачи и сарачи от различни краища на България.  Заявилите желание са над 20 майстори, а 17 от тях ще извършат демонстрация на различните етапи от изработката на ножа, уточни Деница Стефанова, секретар на читалището.

"Нашата главна цел е да покажем какво стои зад един готов предмет. А зад един готов нож стоят много познания, много любов към занаята, много умения, които постоянно се надграждат от страна на занаятчиите. Тази среща е много полезна не само за зрителите, но най-вече за майсторите, които могат да обменят опит помежду си", допълни г-жа Стефанова.

Гостите на събора ще могат да видят отблизо тънкостите на занаята ножарство, както и да закупят готови ножове или материали за  тяхната изработка. 

Това е втората ножарска среща в  гр.Шипка през тази година, и организаторите регистрират все по-голям интерес към занаята ножарство.

Ножарството е било един от основните занаяти в Шипка още преди Освобождението. Имало е над 30 ножарски работилници, в които майсторите са изработвали саби, ножове, ножици, кръклъзи, сгъваеми джобни ножчета и различни кухненски и занаятчийски пособия. Днес в гр. Шипка занаятът не е запазен, но ножарския съборът е възможност да се  възродят забравените ножарски технологии.

Повече за събитието и  програмата на ножарския събор, може да чуете в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Проект помага на тийнеджърите да разпознават фалшиви новини

Във века на информационните  технологии е изключително важно да различаваме достоверната от невярната информация. Медийната грамотност обаче се възпитава от  детска възраст, а с това се е захванала "Тийн мрежа  за проверка на факти".  Инициативата..

публикувано на 28.05.24 в 13:58

Яхия от Сирия, който прави живота на бежанците по-лек чрез спорта

30-годишният Яхия Хомси от Халаб, Сирия дава надежда на стотици бежанци от лагера в Харманли чрез спорта. Яхия е нещо като треньор и мениджър на футболен отбор, в който играчите са хора, принудени да избягат от родината си.  „Фокусираме се в..

публикувано на 28.05.24 в 12:27

Светите братя Кирил и Методий са изрисувани в едноименния храм в Пловдив от Георги Данчов

  Георги Радулов е от Троян. Съдбата му го отвежда с жената на неговия живот за десетина години в Испания и след като голямата му дъщеря става на 6 години, се връщат в България, в Пловдив. За да учи детето му в българско училище, на български език. Той..

публикувано на 27.05.24 в 14:49

Правилното дишане променя съдбата

"Изкуството да живееш" е международна хуманитарна и благотворителна организация . Работата й започва преди повече от 45 години с отварянето на безплатно училище за малки деца в Индия. Днес броят на подобни училища, разположени в бедни райони, по света е..

публикувано на 27.05.24 в 12:45

Хрониките на Стефан Цанев са най-скъпият подарък за пълния отличник на гимназията по строителство

   Живко Желязков завърши Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия с пълно отличие и бе изпратен от своите съученици на крака с бурни ръкопляскания.  В семейството му никой, освен единият му дядо не се занимава със..

обновено на 24.05.24 в 09:57

24 май- празникът, който се е чествал в Стара Загора винаги, независимо от трудното време

Войните, нито бедността и недоимъкът или купонната система не са станали повод в Стара Загора да не бъдат провеждани тържества за Деня на буквите век назад.  Афиш на празничните прояви, подготвени от Общината за 24 май 1917 година се пази в архивите на..

публикувано на 24.05.24 в 09:10

С богата празнична програма Българското училище във Флоренция празнува 24 май

Един от най-красивите градове на Италия – Флоренция от две години си има и българско училище, което е филиал на неделното училище "Асен и Илия Пейкови" в Рим. Повече от месец учениците се подготвят  24 май  -  Ден на светите братя Кирил и Методий, на..

публикувано на 24.05.24 в 10:00

Дигитална изложба, книга с разкази и анимационна работилница съпътстват „Златната липа“ 2024

Три културни събития ще бележат съпътстващата програма на филмовия фестивал „Златната липа“ 2024 в Стара Загора, който ще се състои от 1 до 5 юни, съобщават организаторите. Първото от тях е изложба с картини на известния актьор и директор на Сатиричния..

публикувано на 23.05.24 в 13:03
На снимката от ляво надясно: Илиана Искърова, Валентин Глушков - Млад омбудсман на Стара Загора, и Яна Янева

Гласът на младите: Вярваме повече на политиците в Брюксел

В навечерието на избори "две в едно" се обърнахме към активни млади хора от Стара Загора. Те ще гласуват за първи път. Ентусиазирани са, че могат да упражнят избирателни права и следят отблизо обществено-политическия живот у нас и в страните от ЕС...

публикувано на 23.05.24 в 11:55

Как мечтите се сбъдват с мотивация и труд - приказка за абитуриенти

В навечерието на 24 май, когато младите хора завършват средното си образование, често въпросът за академичното и професионалното им бъдеще буди любопитство у околните. Самите абитуриенти имат отправна точка и яснота как ще продължат напред, но не е изключен..

публикувано на 22.05.24 в 17:44