Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Читалището в с. Ичера чества 150 години

Радио Стара Загора съхранява звукозаписи на ичеренски певици от 1961 г.

5
Читалището в с. Ичера, Сливенско.
Снимка: Мирослав Василев

Сливенското село Ичера притежава богато културно-историческо наследство. В килийното училище, създадено през 1820 г., се е преподавало по оригиналния "Рибен буквар" на д-р Петър Берон, а църквата „Св. Димитър Солунски“ е построена през 1842 г. Населението в Ичера е изцяло българско. Земеделието и животновъдството са били основен поминък в миналото, местните жители се славят като добри занаятчии - килимари, калайджии, дърводелци, кундурджии, абаджии и други. 

Днес най-голямата гордост на малкото старопланинско село са старите народни песни, талантливите ичеренски певици и местното читалище "Зора", което навършва 150 години. Читалищната годишнина ще бъде отбелязана с голям празник на 13 август (събота). Подробности разказа за Радио Стара Загора кметът на Ичера - Иванка Кортезова:

"Читалището ни е основано през 1872 г. от будни просветители - ичерени и няколко сдружения - земеделско, животновъдно, учителско. Всички решават, че Ичера трябва да поеме към будния просветителски, духовен и културен живот. Празникът ни тази година е двоен. Той е съчетан с традиционния събор, който се провеждаше в местността "Ямата", на 5 км. от Ичера. Ще ни гостува кметът на Сливен, областният управител, общински съветници, които ни помагат, за да продължим тази благородна кауза. Програмата наистина е много богата. Ще участват солисти от симфоничния оркестър в Сливен, ансамбъл "Сливен", фолклорната група "Здравец", която ще изпее автентичните ичеренски песни. Програмата започва в 18:30 часа и ще спазим традицията на прочутите в цял свят ичеренски хорá, които се играят всяка година до полунощ с котленската музика".

Старинни къщи в с. Ичера.

Музикалният диалект на с. Ичера спада към традиционната култура на Котленския край - един интересен музикалнофолклорен регион в Източното Старопланиние. Песенни образци в Котленско са записани от музикалните ни фолклористи Райна Кацарова, Елена Стоин, Тодор Джиджев, Тодор Тодоров, Ружа Нейкова, от музиканти и композитори, учители, местни краеведи. 

В музикалния фонд на Радио Стара Загора се съхраняват едни от най-ранните звукозаписи на обработени песни от Котленско, записани по време на събора-надпяване в Котел през 1961 г. Автори на обработките са композиторите Коста Колев и Пенчо Стоянов. Сред отличените изпълнители са ичеренските певици Стефанка Андреева (втора награда), Марийка Йорданова, Марийка Попова и др., а най-известната професионална певица от Ичера е Мария Лешкова, изтъкнат хоров диригент и педагог.

Женската певческа група по време на запис в музикалното училище в Котел.

Специално за 150-годишнината на читалището със съдействието на директора на музикалното училище в Котел - Мария Градешлиева, певческата група на Ичера осъществи звукозаписи на стари ичеренски песни в концертната зала на училището. Записите ще прозвучат за първи път по Радио Стара Загора.

Разговора с кмета Иванка Кортезова и песни на две поколения ичеренски певици можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Поредният випуск ветеринарни лекари на Тракийския университет получи дипломите си днес

Ветеринарно-медицинският факултет на Тракийския университет в Стара Загора изпрати 116 абсолвенти в специалността магистър по ветеринарна медицина. На церемонията по връчването на дипломите присъстваха заместник-министърът на земеделието и храните д-р..

публикувано на 17.05.24 в 14:26

Старозагорци провериха грамотността си по български език

Десетки старозагорци свериха своите познания по българска граматика и правопис в рамките на националната кампания „Бъди грамотен“ на Образователен портал Академика БГ. Кампанията има за цел да поощри доброто владеене на българския книжовен език...

публикувано на 16.05.24 в 15:48

Медицинските сестри в България са под 30 000

Продължава недостигът на медицинските сестри в България. Техният брой е под 30 000. Това съобщи за РСЗ в Световния ден на сестринството  Мая Илиева, председател на Синдиката  на българските медицински сестри.   По думите й: „ Единственото, което се..

публикувано на 12.05.24 в 10:45

Клисура чества 148 години от Априлската епопея

В Клисура започват проявите, посветени на 148 години от избухването на Априлското въстание. Кулминацията на честванията ще бъде на   30 април със заупокойна литургия в храма "Св. Никола" и литийно шествие до пл. "20-ти април", където ще започне..

публикувано на 21.04.24 в 10:55

Розоберът в страната подранява заради топлата пролет

Кампанията по прибиране на розовия цвят в страната тази година ще подрани и се очаква да стартира още в първите дни на май. Това разкри за Радио Стара Загора Зара Клисурова от Националния клонов съюз на розопроизводителите. Сухата и топла пролет е..

публикувано на 17.04.24 в 11:12

Първи пролетен празник "Ромбана" организират в Генерал Инзово

За първи път в ямболското село Генерал Инзово, община Тунджа, се организира пролетно надиграване и надпяване "Ромбана" . Празникът ще се проведе на 21 април от 10.00 часа в парка на селото.  "Ромбана" е обичаят с пролетните момински игри по Лазаровден в..

публикувано на 16.04.24 в 16:43

Събират се средства за специализирана люлка за децата в инвалидни колички в Казанлък

Тази вечер от 18:00 часа в Народно читалище "Искра", гр. Казанлък ще се състои благотворителен концерт „Да играем заедно“. Входът за събитието ще струва 10 лв. Събраните средства ще бъдат използвани за закупуването на специализирана люлка за децата..

публикувано на 16.04.24 в 12:49

Благотворителен поход в подкрепа на Ксения Шопова

Боен Клуб „Атила” , сдружение „Брат За Брата“ Туристическо дружество „Сърнена Гора” гр. Стара Загора се обединяват в обща кауза в подкрепа на Ксения Шопова. Благотворителен поход ще се състои на 13-и април, събота. Сборният пункт е 9.00 часа под..

публикувано на 12.04.24 в 13:15

Тракийският университет и Българският ветеринарен съюз подписаха договор за сътрудничество

Ректорът на Тракийски университет – Стара Загора проф. Добри Ярков и председателят на Български ветеринарен съюз д-р Димитър Цанков подписаха безсрочен договор за сътрудничество. Двете институции ще обединят трайно усилията си за осъществяване на..

публикувано на 11.04.24 в 15:08

Срокът на проект „Грижа в дома“ в община Тунджа е удължен до 12 юли тази година

Здравно-социална подкрепа по проекта „Грижа в дома“ получават 300 самотни възрастни и хора с увреждания в селата на община Тунджа. Това каза за радио Стара Загора Силва Иванова, началник на отдел „Социални услуги“ в Общината, която допълни още, че е..

публикувано на 04.04.24 в 14:05