Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Василев, икономист

Стабилен бюджет и овладяна инфлация се постигат с по-малко разходи и намаляване на ДДС

| обновено на 17.03.23 в 09:05

Стабилизирането на бюджета и овладяването на инфлацията минават през две мерки - свиване на държавните харчове и намаляване на данък добавена стойност, особено за млякото, млечните продукти и яйцата, където поскъпването е най-голямо. Това заяви в интервю за Радио Стара Загора икономистът Даниел Василев. 

Според експерта, мярката за таван на надценките за търговските вериги е по-скоро политическо говорене, отколкото възможна реалност. Защото, за да се случи, ще е необходимо съгласието на търговците, а и размерът на надценката с която всяка  верига предлага съответния артикул, е търговска тайна. "Необходимо е да се отчита, че през последната година-година и половина две, себестойността на продукцията, която предлагат тези магазини, също се увеличи. Нагоре са и останалите разходи - ток, наеми, заплати", посочи икономистът. 

"Всяка форма на ограничение в икономиката не постига позитивен ефект" - така Василев коментира предложението на негови колеги, които залагат на "таван върху цените" като мярка за овладяване на инфлацията. Подобна мярка със сигурност ще доведе до "потъмняване" на икономиката и до дефицити, предупреди експертът. И допълни, че цената на подобни мерки, обикновено се плаща именно от тези, които би трябвало те да защитават - потребителите. 

"Пътят на премахването на регулации е много добър вариант за овладяването на инфлацията" - така икономистът коментира идеята за намаляване на ставката на данък добавена стойност поне при храните . "Яйцата, например, са сред стоките, които са се увеличили в пъти, сходно е положението и с млякото и млечните продукти", посочи Василев. "Когато говорим за цените, трябва да имаме предвид, че не стоките поскъпват, а парите ни се оБезценяват", подчерта икономистът. 

Ако обаче данък добавена стойност бъде намален, как ще се генерират  постъпления в бюджета на държавата? 

Според икономиста,  през последните 10 години хазната харчи много пари и непрестанно се  намираме се в хронични дефицити. Затова е по-добре да мислим в обратна перспектива - как да ограничим разходите. 

"Не е нормално в условията на работеща индустрия държавата да генерира още и още бюджетни дефицити. Ако това се случва в условията на относително спокойна икономическа среда, какво ни чака, ако се стигне до рецесия и започне покачване на икономиката? Това са непредвидени разходи, които гарантирано ще доведат до дупка в бюджета", подчерта икономистът. 

Интервюто с Даниел Василев можете да чуете в прикачения звуков файл.   




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Община Стара Загора започва авариен ремонт на път

Аварийно ще бъдат отстранени всички нарушения в асфалта на пътя между паметника „Бранителите на Стара Загора“ и Околовръстното в посока на Гробищния парк. Това съобщи днес арх. Мартин Паскалев, зам.-кмет на Община Стара Загора с ресор „Устройство на..

публикувано на 17.05.24 в 13:40

Над 100 курсисти от ЦСПП в Казанлък положиха клетва

Над 100 курсисти, преминали успешно подготовка в Центъра за специализация и професионална подготовка в Казанлък, положиха клетва като служители на Министерството на вътрешните работи. Официалната церемония, провела се в парк „Розариум“ в Града на..

публикувано на 17.05.24 в 13:39

По своя светъл път пое журналистът и общественик Росица Въльовска

Напусна ни едно от най-талантливите и остри пера на старозагорската журналистика - Росица Въльовска. Трудно е да пишеш в минало време за човек, който остава завинаги сред нас със скъпите спомени, откровените разговори и журналистически..

публикувано на 17.05.24 в 13:35

Янко Янков моли ОИК да го освободи предсрочно като общински съветник, става журналист

Условно осъденият за купуване на гласове общински съветник от Стара Загора Янко Янков сам ще подаде оставката си като заседател в местния парламент ако Общинската избирателна комисия не прекрати предсрочно пълномощията му. „Аз моля ОИК днес в..

публикувано на 17.05.24 в 11:37

Калин Стоянов: Било е отнето предимството на автомобила на НСО

До момента е установено по безспорен начин, че другият автомобил, а не този на НСО, в който е пътувал Кирил Петков е отнел предимство. Това коментира в Казанлък  министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Министър Стоянов отказа да коментира..

публикувано на 17.05.24 в 11:30

52-ма зрелостници не са се явили на матурата по БЕЛ в Старозагорско

52-ма зрелостници не са се явили на матурата по български език и литература в област Стара Загора. Това съобщи за Радио Стара Загора началникът на Регионалното управление на образованието Милена Йолдова. Общо 2248 бяха подадените заявления за..

публикувано на 17.05.24 в 09:46

Таван 15% надценка на хляба не може да се отрази на крайната цена

И тази седмица няма промяна в тенденцията потребителската кошница в абсолютен размер да е на стойност 97лв, уточни за Радио Стара Загора Владимир Иванов – председател на ДКСБТ. Той допълни, че се поддържа разлика спрямо цените от миналата година с..

публикувано на 17.05.24 в 09:15

По изпитен вариант 15 по БЕЛ пишат зрелостници

Общо 2248 са учениците от област Стара Загора, заявили желание да се явят на държавни зрелостни изпити, съобщи началникът на регионалното управление на образованието Милена Йолдова. Днес се провежда първата задължителната матура - по български..

публикувано на 17.05.24 в 08:56

Ямболското село Бояджик отбелязва 148 години от Бояджишкия бунт

В ямболското село Бояджик днес ще отбележат 148 години от Бояджишкото клане. При потушаването на Априлското въстание на 17.05.1876 г. по заповед на Шевкет паша селото е разграбено и опожарено... Останала  да стърчи само черната кула на местната църква,..

публикувано на 17.05.24 в 08:05

В Тракийския университет ще бъде официално открит Международния форум SIMUL+

В 9,00 часа в заседателната зала на ректората на Тракийски университет ще бъде открит официално Международния форум SIMUL+, организиран съвместно от Тракийски университет – Стара Загора и Министерство на регионалното развитие на Саксония с подкрепата..

публикувано на 17.05.24 в 07:52