Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикати и юристи уточняват подписката за ефективна стачка на миньори и енергетици

Все още не е започнало събирането на подписи за ефективни стачни действия в „Мини Марица изток“ и ТЕЦ „Марица Изток 2“. 

За да се пристъпи към такива, желание трябва да заявят повече от 50% от работниците и служителите, уточни Янчо Петров, председател на КНСБ в рудник Трояново Север. 

В момента документът за подписката се консултира с юристи. Ефективните стачни действия в държавните дружества се провеждат на работното място, но за дните, в които не се работи, не се получават и трудови възнаграждения. 

Междувременно блокадите на автомагистрала „Тракия“ и на прохода на Републиката край Гурково продължават вече единайсети ден. Основното искане на недоволните остава изтеглянето на Териториалните планове за справедлив преход от европейските институции. Те призоваха към национален протест на 12 октомври в 18.00 часа.

Повече по темата чуйте от Бисер Бинев, председател на синдикалната организация на КТ "Подкрепа" в "Мини Марица - изток", който отговори на въпросите на Радио Стара Загора:


По публикацията работи: Анна Турлакова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Плувен басейн, Стара Загора

Плувният басейн в Стара Загора няма да работи по Великден

Във връзка с предстоящите Великденски празници, Общинският плувен басейн няма да работи в дните 3, 4, 5 и 6-и май включително. Това съобщиха от пресцентъра на община Стара Загора. На 1 май /сряда/ и 24 май /петък/, басейнът ще отвори в часовете от..

публикувано на 29.04.24 в 10:02

Благотворителна кампания на старозагорци цели Великден да е във всеки дом

Великден да влезе и в домовете на хора, които не могат и да си представят, че е празник, просто защото оцеляват трудно и не могат да си го позволят.  В края на миналата седмица пост с тази идея в една от старозагорските групи в социалната мрежа провокира..

публикувано на 29.04.24 в 09:45

Областният лидер на БСП ще бъде втори в старозагорската листа за предстоящия вот

„Приветствам решението на Националния съвет на БСП Драгомир Стойнев да бъде водач на листата в старозагорски избирателен район на предстоящите на 9 юни предсрочни парламентарни избори. Той е доказал експертизата си в сферата на енергетиката,..

публикувано на 29.04.24 в 09:19

Пред служебния премиер теглят номерата на машините за изборите

В Министерството на електронното управление ще бъдат изтеглени номерата на машините за гласуване, които ще бъдат удостоверявани за съответствие за изборите на 9 юни. Публичното теглене ще се извърши в присъствието на служебния премиер и министър на..

публикувано на 29.04.24 в 08:13

Велики понеделник е

Днес е Велики понеделник, първият ден от последната седмица от земния живот на Господ Исус Христос.   На Велики понеделник Исус Христос, влизайки в Йерусалимския храм, се разгневил на събралата се тълпа. Храмът за молитви бил превърнат в тържище и..

публикувано на 29.04.24 в 06:05

Социалната кухня към храма в кв. "Зора" раздаде на нуждаещи се порции риба за Цветница

За Цветница близо 80 порции риба бяха приготвени и раздадени от работниците и доброволците в социалната кухня към храма “Свети Паисий Хилендарски“ в старозагорския квартал „Зора“. Осветена порция получиха и хората, които се черкуваха в храма,..

публикувано на 28.04.24 в 11:52

Мъглиж празнува на Цветница

Православният свят отбелязва един от големите християнски празници - Вход Господен в Ерусалим. Дни преди своята Кръстна смърт Исус Христос бил посрещнат тържествено в свещения град. Многолюдното множество го приветствало с палмови клони. Така е установена..

публикувано на 28.04.24 в 09:29

Всички храмове в Ямболско ще са отворени за Цветница

Всички православни храмове в Ямболската духовна околия ще бъдат отворени на „Цветница", но само в част от тях ще има празнични служби, заради липсата на достатъчно свещеници. В най- старата ямболска църква Св. Троица се организира благотворителен..

публикувано на 28.04.24 в 09:13

Кирил Петков: Гласуваните пари за мините са предизборна пиратка от ГЕРБ и ДПС

Подпомагането с 250 млн. лв. годишно на държавните „Мини Марица-изток“ с решение на Народното събрание вероятно няма да бъде одобрено от Европейската комисия, тъй като ще се приеме като непозволена държавна помощ. Това коментираха лидерът на..

публикувано на 27.04.24 в 17:58
Радослав Рибарски

Радослав Рибарски ще е водач на листата на ПП-ДБ в Стара Загора

Радослав Рибарски ще е водач на листата на ПП-ДБ в Стара Загора на предстоящите парламентарни избори на 9 юни. Това обявиха лидерите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев преди срещата си с граждани в Стара Загора. Рибарски беше..

публикувано на 27.04.24 в 17:13