Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С общоградски ритуал почетоха будителите в Стара Загора

Снимка: Община Стара Загора


Стара Загора отбеляза Деня на народните будители с тържествен ритуал пред паметника на Митрополит Методий Кусев в парк Аязмото.

Празникът започна в храм „Св. Теодор Тирон“, бе отслужена заупокойна света литургия в памет на Митрополит Методий Кусев. След края на службата, свещеници и граждани се поклониха пред паметта на дядо Методий и почетоха 101 години от кончината му.

Честванията продължиха пред паметника на Митрополит Методий Кусев в началото на едноименния парк. Там бе отслужен молебен за здраве и благоденствие, а старозагорският митрополит Киприан припомни ролята на православната вяра за духовното израстване и пробуждане на българското народно самосъзнание.

На честването присъстваха официални лица, началникът на Регионално управление на образованието Стара Загора Татяна Димитрова, омбудсманът Иванка Сотирова, учители ветерани, общински съветници, граждани, представители на културни и образователни институти.

В словото си към присъстващите временно изпълняващият длъжността кмет на Стара Загора, Радостин Танев каза, че младите хора имат нужда от добрия пример.

В тържественият общоградски ритуал участваха и учениците театрална група „Малки актьори“ с ръководител Величка Велчева при ОУ „Кирил Христов“.

В знак на признателност и преклонение пред делото на всички български будители, граждани и ученици положиха венци и цвета на паметника на Митрополит Методий Кусев.

От 16.00 часа, в залата на Културен център „Стара Загора" ще бъдат връчени наградите „Анастасия Тошева" за високи постижения в областта на науката и образованието в община Стара Загора, наградата „Митрополит Методий Кусев" на Регионално управление на образованието – Стара Загора и наградите на Съюза на учените. От 18.00 часа е откриването на Седма национална изложба „Графичен форум" в зала Байер. До края на седмицата, редица събития в Стара Загора са посветени на светлото будителско дело. 

Чуйте целия репортаж в прикачения звуков файл.

По публикацията работи: Иван Славов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На финала са дейностите по обновяването на пространството в центъра на Стара Загора

На финалната права е обновяването на пространството на мястото на стария съвет в Стара Загора. Това обявиха пред Радио Стара Загора от фейсбук групата „С любов за Стара Загора“.  До седмица трябва да приключат дейностите, които включват..

публикувано на 30.05.24 в 13:01

Спират предизборната агитация за Празника на розата в Казанлък

За кулминацията на 121-те Празници на розата в Казанлък от 31 май до 2 юни се очакват десетки хиляди гости от цял свят и за да не развалят настроението им тази година ще бъдат премахнати палатките на политически партии в центъра на града и..

публикувано на 30.05.24 в 12:45

„Ваканция, здравей! Да играем безопасно“ утре в Стара Загора

Във връзка с националната превантивна програма „Работа на полицията в училищата“ ОДМВР - Стара Загора организира заключително мероприятие под надслов „Ваканция, здравей! Да играем безопасно!“. То е насрочено за 31-ви май от 10.30 часа и ще се..

публикувано на 30.05.24 в 12:16

„Неразказани истории по правите улици“ се завръща през уикендите в Стара Загора

И тази година Туристическият информационен център, с подкрепата на Община Стара Загора, подновява своите летни безплатни разходки под мотото „Неразказани истории по правите улици“. Това съобщиха от общинския пресцентър. Първата инициатива ще бъде..

публикувано на 30.05.24 в 12:02

В Ямбол започва кампания за събиране на опасни битови отпадъци

Пролетна кампания за събиране на опасни битови отпадъци организира днес общината в Ямбол. В акцията няма да се приемат инфекциозна отпадъци и материали с неизвестен състав. Кампанията ще продължи от 10 до 16 часа на паркинга зад сградата на общинска..

публикувано на 30.05.24 в 08:39

Ученически благотворителен търг събра 2 000 лв за децата от центровете от семеен тип в Стара Загора

Първият благотворителен търг организиран от ученици от Профилираната природо-математическа гимназия "Гео Милев" в Стара Загора събра 2 000 лв от продажби на картини и дарения. Търгът се проведе в Градската художествена галерия под мотото "Картина за..

публикувано на 30.05.24 в 06:11

22 избирателни секции ще има в община Болярово

22 избирателни секции, от които една подвижна, ще бъдат разкрити на територията на община Болярово за предстоящите избори на 9 юни. Машинно ще се гласува в две от тях, съобщи кметът на Болярово Христо Христов.  По една избирателна секция ще има във..

публикувано на 29.05.24 в 16:46
Снимка : архив - община Стара Загора

Пето ОУ победи в пластмасовата надпревара със събрани 435 кг боклук в Стара Загора

Пето ОУ „Митьо Станев“ е победител от междуучилищната състезателна инициатива за събиране на отпадъци „Не цикли, а рециклирай! За по-чиста околна среда!“, която се проведе през целия май. Възпитаниците на основното училище са успели да..

публикувано на 29.05.24 в 16:08

За партиите представителството на ромите в структурите им е нежелано

В основата на проблемите пред ромската общност стоят образованието, инфраструктурата и безработицата.  Това заяви в студиото на Радио Стара Загора Ганчо Илиев, управител на „Свят без граници". В отговор на въпрос той каза, че не е срещнал партия или..

публикувано на 29.05.24 в 15:56

Ученици организират благотворителн търг за деца

Тази вечер в Градската художествена галерия  от 18 часа учениците от Природоматематическата гимназия „Гео Милев“  в Стара Загора организират благотворителен търг-изложба „Стара Загора в рамки“. Мотото на търга е "Картина за Вас, щастие за тях!". 12-те..

публикувано на 29.05.24 в 15:52