Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Завод“ по стихове на Никола Вапцаров ще се играе в Стара Загора на рождения ден на поета

Завладяващият спектакъл по стихове на Никола Вапцаров – „Завод", ще се играе на 7 декември 2023 от 19:30 часа в Държавен куклен театър – Стара Загора. Представлението е режисьорски дебют на Полина Христова, която познаваме от „Господари на ефира" в ролята на Пополина Вокс.

Датата не е избрана случайно – 7 декември е рожденият ден на поета, който в този спектакъл присъства със стиховете си, пресъздадени чрез вълнуващата игра на актьорите, иновативната хореография, сценография и въздействащо музикално оформление.

„Завод" е спектакъл за Вселената, скрита в душата на малкия човек. Малък не по възраст, а по значимост. Спектакъл за важността на всеки един човек – на мислите, мечтите и копнежите му. На онзи, който търси все още смисъл в присъствието си на Земята, но под саждите и маслата от машините е затулил дълбоко в себе си вярата, смелостта и надеждата" – споделя режисьорът Полина Христова. 

В това представление Вапцаров е показан без идеология, а чрез стремежа към свобода, който винаги остава вътрешно преживяване, независимо дали е част от историческия или съвременен контекст. Ще си припомните или видите за първи път какво прави вярата с човека и какво прави заводът с него и вярата му.

Не пропускайте да се насладите по свой начин на „Завод" на 07.12.2023  от 19:30 ч в Държавен куклен театър – Стара Загора.


По публикацията работи: Деян Денев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Старозагорският куклен театър се завърна със специална награда от Нови Сад

Старозагорският куклен театър се връща от Нови Сад със специална награда за многостранна актьорска изява на Любомир Желев за спектакъла „ХОТЕЛ“ на Международния театрален фестивал за деца и младежи. „Тази уникална награда отбелязва изключителна..

публикувано на 16.05.24 в 10:14

Естественият прираст в Стара Загора започва да се коригира

Естественият прираст в Старозагорски регион започва да се коригира до предпандемичните си рамки, въпреки че остава негативен. През 2023г. се наблюдава забавяне на намаляването на населението в региона, а община Стара Загора е с положителен..

публикувано на 16.05.24 в 09:55

Старозагорски спортни клубове подкрепят 34-годишен старозагорец в битката му за по-добър живот

Спортен клуб по културизъм и фитнес „Кобра“ и приятели се включват в дарителската кампания за Желязко Атанасов. Те ще проведат открита тренировка на 18 май от 10:00 часа на футболното игрище зад Пощата в Стара Загора. Т ова съобщи за Радио Стара..

публикувано на 16.05.24 в 08:53
Община Стара Загора

Отново търсят съдебни заседатели в Стара Загора

До 22 май тече удълженият срок за прием на документи на кандидати за съдебни заседатели към Районния съд в Стара Загора. Все още не са попълнени 13 места за попълване на списъка на съдебните заседатели при същия съд за предстоящия мандат..

публикувано на 16.05.24 в 08:48

Илияна Йотова открива помещения за непридружени деца в бежанския център в Харманли

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде гост на Регистрационно-приемателния център в Харманли по повод откриването на помещения, включени в инициативата "Сигурна зона за непридружени деца". Зоната е създадена съвместно с Държавната агенция за бежанците,..

публикувано на 16.05.24 в 08:13

Свлачище затруднява движението в Прохода на републиката

Временно движението в Прохода на републиката се осъществява двупосочно в една лента, поради почистване на пътното платно от паднали камъни, информират от Агенция „Пътна инфраструктура“. Свлякла се е земна маса в района преди „Предела“ от южната страна..

публикувано на 15.05.24 в 18:12

Стара Загора ще е домакин на "Фея под липите"

Три дни Стара Загора ще е домакин на 18-тото издание на традиционния международен турнир по художествена гимнастика „Фея под липите“ . Гимнастички от 20 клуба в страната ще премерят уменията си заедно с гости от Франция, Италия и Израел...

публикувано на 15.05.24 в 16:46

Бригаден генерал Мирослав Костадинов пое командването на 2-ра Тунджанска механизирана бригада

Във 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора, се проведе тържествен ритуал по сдаване и приемане на длъжността „Командир на 2-ра Механизирана бригада“. С указ на президента на Република България на длъжността командир бе назначен..

публикувано на 15.05.24 в 16:06

Върховните магистрати потвърдиха присъдата на Янко Янков, чака се решението на ОИК - Стара Загора

Състав на Върховния касационен съд (ВКС) се събра на тълкувателно заседание днес заради казуса с общинския съветник от Стара Загора Янко Янков. От ВКС заявиха за Радио Стара Загора, че  делото е обявено за решаване. Срокът, според НПК, за..

обновено на 15.05.24 в 16:04

Обилните дъждове от последните седмици увреждат зърнената реколта в Ямболско

Въпреки падналите през последните седмици валежи зърнената реколта в Ямболска област се очаква да е значително по- слаба от тази през миналата година. Състоянието на пролетниците към момента е добро.  Продължилото няколко месеца засушаване е попречило за..

публикувано на 15.05.24 в 15:47