Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Етнологът Светослав Петров представя монография за сокайното забраждане

5
Възстановка на сокайно забраждане.
Снимка: Светослав Петров

„Сокаи“ е най-новото монографично изследване, посветено на женското невестинско забраждане „сокай“, носено в Търновско, Габровско и Ловешко до средата на XIX век.

Автор на монографията е етнологът Светослав Петров, главен уредник в Музей на Възраждането – гр. Елена. Неговите професионални интереси са насочени в областта на материалната култура на българите и по-конкретно към българското народно облекло.

„Моята изследователска работа започна преди повече от 10 години. Изследвайки облеклото в родния ми град Елена, попаднах на статията на Евгения Лепавцова „Българският сокай и сокайни шевици“. Прочитайки я разбрах, че това забраждане е носено и в Еленско, което за мен беше доста интересно, абсолютно непознато, защото в нашия музей няма запазени елементи от местната носия и забраждането. Това ме провокира да издирвам повече информация по темата“, разказа за Радио Стара Загора авторът Светослав Петров.

„Употребата на сокайното забраждане се свързва с етнографската група на балканджиите, населяващи северните склонове на Централна Стара Планина и Предбалкана, и е в пряка връзка с местообитанието и народната им носия. Елемент от нея е невестинското забраждане сокай, което има три разновидности – търновски (килифаревски), носен в планинските селища южно от Велико Търново; габровски – разпространен около Габрово, Трявна и Дряново и ловешки сокай, който е разновидност на габровския и се появява в някои населени места вследствие от миграцията на населението, което е бягало от чумна епидемия в началото на XIX век“, уточни етнологът Светослав Петров.

„Още след Освобождението сокаите винаги са били в полезрението на изследователите, тъй като толкова разкошен накит за глава няма как да остане незабелязан. Съществуват няколко теории за произхода на сокаите като една от тях е свързана с някогашния болярски костюм. След падането на Търново под османска власт болярите се укрили в непристъпния Балкан. Смята се, че вследствие от преобразувания в костюма през вековете, се достига до вида на сокайното забраждане, което познаваме днес. Други автори смятат, че забраждането е повлияно от Изтока и там би следвало да се търсят неговите корени“, допълни изследователят.

„Сокаи“ събира в себе си всички изследвания, направени до момента. В монографията са разгледани архивни материали, някои от които се публикуват за пръв път – снимки, картини, стенописи. Ценни са и спомените на носители на забраждането, записани от изследователи в началото на XX в.

Важна част от книгата е практическата, в която авторът дава насоки за правилното и точно реконструиране на сокаите. Той изработва възстановки на старинни забраждания по модели на запазени образци.

Последното публикувано изследване за сокаите датира от 1976 г. и от тогава до днес са достъпни нови материали (снимки, архивни колекции). Използването им прави изследването пълно, изчерпателно и изключително ценно за българската етнографска наука.

Книгата „Сокаи“ ще бъде представена както следва:

15 март, 18.00 ч, Художествена галерия – гр. Елена

21 март, 17.00 ч., Старото школо – Трявна

26 март, 18.30 ч., Национален етнографски музей – София

Цялото интервю със Светослав Петров можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Мирослав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пролетният литературен салон в Стара Загора е в памет на Таньо Клисуров

В трепетен, разчувстващ спомен за поета Таньо Клисуров, на когото не достигнаха само 2 месеца, за да отбележи 80-ия си рожден ден, ще се превърне тазгодишният пролетен литературен салон. Организатори на събитието са Община Стара Загора и Дружеството на..

публикувано на 02.05.24 в 14:58
Община Стара Загора

Културните събития в Стара Загора през следващата седмица

Културен афиш 7 май – 12 май 2024 г. на Община Стара Загора Тревненска школа. Интериорен дизайн, дърворезба, иконопис. Представителна изложба на Национална гимназия за приложни изкуства. 07.05.2024 г.,18.00 ч., камерна зала, Художествена галерия..

публикувано на 02.05.24 в 14:13

В училище "Веселин Ханчев" сбъдват детски мечти

Днес, в 18.00 часа, в Културен център - Стара Загора започва благотворителен концерт-спектакъл на възпитаници от Девето основно училище „Веселин Ханчев“. Мотото на събитието е „Сбъдваме заедно“ . По време на проявата ще бъде представен проект на стая..

публикувано на 30.04.24 в 16:20

Посоки или за техническата страна на рисунките със светлина

Днес , от 17.30 часа, в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства , в Казанлък, 30 студенти от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев"- Пловдив представят изложбата "Посоки". В интервю за..

публикувано на 30.04.24 в 14:25

Откриват изложба посветена на казанлъшката гробница

Изложбата "Пазители на паметта" откриват във фоайето на Исторически музей "Искра". Тя е посветена на 80-ата годишнина от откриването на казанлъшката тракийска гробница. В експозицията са включени 12 табла, представящи историята на проучването и..

публикувано на 30.04.24 в 13:18

Актьорското майсторство върши работа и в живота

Фрида Димитрова е на 11 години, от Стара Загора. И  само преди дни спечели специална награда в XXIX Национален конкурс за изпълнение на унгарска и българска поезия. Фрида впечатли журито с изпълнението на "Криеница в сряда" от Атила Яс ( което ще чуете..

публикувано на 29.04.24 в 15:43

Археологическите находки в Стара Загора се множат

Археологическите  работи на ул. „Цар Иван Асен II“ № 91 продължават, потвърди за Радио Стара Загора Петър Калчев, директор на Регионален исторически музей.  Обектът е извън крепостните стени на античния град Августа Траяна и е с интересна..

публикувано на 29.04.24 в 14:15
Радослава Лазарова

Дизайнерката Радослава Лазарова: От седмицата на модата в Милано почерпих нови вдъхновения

Радослава Лазарова е второ поколение дизайнер. Наследява таланта и от двамата си родители. Вече има свой бранд, а най-голямото предизвикателство ѝ се случва в началото на тази година. Участие като единствен български дизайнер на официални тоалети в..

публикувано на 28.04.24 в 16:03

"Неизбежно е - устата говори това, което е в сърцето"

Група „Молец“ само преди дни завършиха своето европейско турне за 2024 –та година. Но Юлиян Славчев и Кристиян Макаров нямат време за почивка и продължават да работят. Подготвят се за най – амбициозния си проект досега. „Пропускаме Стара Загора..

публикувано на 28.04.24 в 15:39

Откриват изложба посветена на казанлъшката гробница

Изложбата "Пазители на паметта" ще бъде открита на 30 април във фоайето на Исторически музей "Искра", информират от община Казанлък. Тя е посветена на 80-ата годишнина от откриването на казанлъшката тракийска гробница. В експозицията са включени..

публикувано на 28.04.24 в 11:03