Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старозагорски ученици отиват в европейски градове по проекти

Две групи от старозагорски училища ще се включат в проекти, изпълнявани от Центъра за европейски инициативи. Това съобщи за Радио Стара Загора Красимира Каменова, управител на Центъра.

В събота 10 ученици от ПМГ „Гео Милев“, заедно с две преподавателки заминават за Барселона. Темата на проекта е „Хармонията между компютърните и природните науки“ и те ще имат възможност да дискутират със свои връстници. Ще има спортни инициативи, както и дебати за младежкото участие за бъдещето на Европа.

Втората група заминава в неделя за Виена. Това са ученици от НУМСИ „Христина Морфова“. Те ще работят по темата „Културен мениджмънт и дигитализиране на културния продукт“, каза още Красимира Каменова. В австрийската столица старозагорските ученици ще изнесат концерт по случай 50-ата годишнина от създаването на учебното заведение. Събитието ще се състои на 24 април, когато се отбелязва патронния празник на училището. 

Концертът е по идея на директора на училището Красимир Къшев и е с начален час 19.00 ч. в зала "Ференц Лист" на Университета по музикално и сценично изкуство във Виена.

Реализира се в рамките на проекта "Арт професионалисти в действие", който се изпълнява в партньорство с Център за европейски инициативи, уточни управителят му Красимира Каменова.



По публикацията работи: Николета Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Подменят водопроводите в николаевското село Едрево

Два проекта на стойност над 3 млн. и 77 хил. лв. ще се реализират в едно от селата на община Николаево - Едрево, по Инвестиционната програма, одобрена със Закона за държавния бюджет. Проектите са за реконструкция на външен водопровод и на вътрешна..

публикувано на 30.04.24 в 09:29

Изграждат асансьор за хора с увреждания в сградата на Община Павел баня

Асансьор за хора с увреждания ще бъде изграден към сградата на Общинска администрация – Павел баня. Това съобщи кметът Иса Бесоолу. Съоръжението ще се реализира по проект „Красива България”, по който Общината кандидатства преди време. Ще бъдат..

публикувано на 30.04.24 в 09:25

Старозагорче е първо в поетичен конкурс на българското училище в Париж

12-годишната Мария-Роза Мирчева от VI „д“ клас на Шесто основно училище „Свети Никола“ спечели първо място в Международния литературен конкурс "Вълшебното перо" за 2024 г. на българското училище "Иван Вазов" в Париж.  Стиховете на Мария-Роза са..

публикувано на 30.04.24 в 06:47

Безплатна "Зелена зона" в Стара Загора за празниците

Паркирането в границите на „Зелена зона“ в Стара Загора ще бъде без заплащане от 1 май /сряда/ до 6 май /понеделник/ включително. От 7 май (вторник) работното време на зоната ще бъде обичайното – от 8.00 до 18.00 часа .

публикувано на 30.04.24 в 05:50
Искра Михайлова

Искра Михайлова води листата на "Възраждане" в Стара Загора

ПП "Възраждане" регистрира листа с 22 кандидати за народни представители в 27 МИР-Стара Загора. В одач на листата е Искра Михайлова. Тя е народен представител в 47, 48, и 49-ото Народно събрание. На втората позиция е настоящият народен представител на..

публикувано на 29.04.24 в 20:11
Община Стара Загора

Довършват ремонтите в "Три чучура-юг" и "Самара" в Стара Загора

Четири старозагорски квартала – „Три чучура-юг“, „Самара 1“, „Градински“ и „Зора“, са част от инвестиционната програма на Община Стара Загора през тази година. Подобрения са предвиждат и за парковете „Алана“ и „Пети октомври“, където предстои да се..

публикувано на 29.04.24 в 17:01
проф.Георги Рачев

Очаква ни динамично майско време

Времето в началото на май ще е типично за това време на годината. Това прогнозира в ефира на Радио Стара Загора климатологът проф. Георги Раче в. Той отбеляза, че над по-голямата част от страната именно през този месец падат най-много валежи от..

публикувано на 29.04.24 в 17:00

Ще ремонтират Спортното училище в Стара Загора

Цялостен ремонт на основната сграда на Спортно училище „Тодор Каблешков“ подготвят община Стара Загора. Работата се очаква да стартира през следващата година. Това стана ясно на пресконференцията на кмета на общината Живко Тодоров и заместниците му...

публикувано на 29.04.24 в 16:45
Снимка: Христо Христов

В Хасково направиха първа копка на Център високи постижения

Първа копка на Център за високи постижения бе направена днес в Професионалната гимназия по дървообработване "Цар Иван Асен II"в Хасково. Това е първият подобен такъм център в Хасковска област. В него ще се обучават и ученици от Кърджали, Стара Загора и..

публикувано на 29.04.24 в 16:26

Засилени проверки на Агенцията по храните за празниците

Служители на Агенцията по безопасност на храните извършват засилени проверки във връзка с предстоящите празници. Фокусът е върху традиционните за трапезата храни – агнешко месо, козунаци, яйца, бои за яйца.  Инспектират се обектите за производство и..

публикувано на 29.04.24 в 16:19