Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнес и община си подадоха ръка, за да е чисто и сигурно в парк "Аязмото"

5
Снимка: Дарина Колева

Акция по почистване на паднали и наклонени дървета в парк "Аязмото" обедини усилията на бизнес и община в Стара Загора.  Началото бе дадено днес сутринта. 

Над 400 паднали и близо 80 наклонени дървета биха могли да застрашат здравето и живота на посетителите на любимия парк, показва обследване на специалисти и експерти от Държавното горско стопанство. И за да може "Аязмото" да е и зелено, и безопасно и чисто – бизнес и община си подадоха ръка.  Фирмата на Валентин Михов  се занимава с поддръжка на автомобили. Сега за този бранш е най-натовареното време – а за да участват в акцията днес  14-те служители, от дружеството са наели външна фирма, която да поеме тяхната работа докато те отсъстват. 

Славин Янакиев е мениджър на една от най-големите фирми в областта на машиностроенето в България. Днес, заедно със солидна група работници от фирмата му, е на "терен" – почиства "Малкото Аязмо" от падналите и наклонени дървета. Казва, че това не е първата такава акция, в която участва. Не скрива задоволството си, че на призива на общината са се отзовали над 10 фирми. Но си пожелава следващия път, когато има подобна инициатива, дружествата, които ще откликнат на нея, да са повече. 


Освен общината, в основата на инициативата за днешната акция за премахването на падналите и наклонени дървета от територията на "Аязмото", е и едно от обединенията на граждани и на бизнес в Стара Загора - Граждански клуб "Липа".  Тони Куцаров е един от представителите му, който също участва в акцията. Заедно с останалите доброволци той помага в събирането на отпадналата дървесина на пункт, от който тя ще бъде извозена. 


 Споделя, че каузата зелено и чисто е в основата на дейностите на Граждански клуб "Липа". И допълва, че когато има обединение на усилията, нещата се случват и по-бързо, и по-лесно. 


Изнесената от парка дървесина ще бъде използвана според общинската наредба, в която е описано как и на каква цена може да бъде закупена. А повече чуйте в репортажа 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Подменят водопроводите в николаевското село Едрево

Два проекта на стойност над 3 млн. и 77 хил. лв. ще се реализират в едно от селата на община Николаево - Едрево, по Инвестиционната програма, одобрена със Закона за държавния бюджет. Проектите са за реконструкция на външен водопровод и на вътрешна..

публикувано на 30.04.24 в 09:29

Изграждат асансьор за хора с увреждания в сградата на Община Павел баня

Асансьор за хора с увреждания ще бъде изграден към сградата на Общинска администрация – Павел баня. Това съобщи кметът Иса Бесоолу. Съоръжението ще се реализира по проект „Красива България”, по който Общината кандидатства преди време. Ще бъдат..

публикувано на 30.04.24 в 09:25

Старозагорче е първо в поетичен конкурс на българското училище в Париж

12-годишната Мария-Роза Мирчева от VI „д“ клас на Шесто основно училище „Свети Никола“ спечели първо място в Международния литературен конкурс "Вълшебното перо" за 2024 г. на българското училище "Иван Вазов" в Париж.  Стиховете на Мария-Роза са..

публикувано на 30.04.24 в 06:47

Безплатна "Зелена зона" в Стара Загора за празниците

Паркирането в границите на „Зелена зона“ в Стара Загора ще бъде без заплащане от 1 май /сряда/ до 6 май /понеделник/ включително. От 7 май (вторник) работното време на зоната ще бъде обичайното – от 8.00 до 18.00 часа .

публикувано на 30.04.24 в 05:50
Искра Михайлова

Искра Михайлова води листата на "Възраждане" в Стара Загора

ПП "Възраждане" регистрира листа с 22 кандидати за народни представители в 27 МИР-Стара Загора. В одач на листата е Искра Михайлова. Тя е народен представител в 47, 48, и 49-ото Народно събрание. На втората позиция е настоящият народен представител на..

публикувано на 29.04.24 в 20:11
Община Стара Загора

Довършват ремонтите в "Три чучура-юг" и "Самара" в Стара Загора

Четири старозагорски квартала – „Три чучура-юг“, „Самара 1“, „Градински“ и „Зора“, са част от инвестиционната програма на Община Стара Загора през тази година. Подобрения са предвиждат и за парковете „Алана“ и „Пети октомври“, където предстои да се..

публикувано на 29.04.24 в 17:01
проф.Георги Рачев

Очаква ни динамично майско време

Времето в началото на май ще е типично за това време на годината. Това прогнозира в ефира на Радио Стара Загора климатологът проф. Георги Раче в. Той отбеляза, че над по-голямата част от страната именно през този месец падат най-много валежи от..

публикувано на 29.04.24 в 17:00

Ще ремонтират Спортното училище в Стара Загора

Цялостен ремонт на основната сграда на Спортно училище „Тодор Каблешков“ подготвят община Стара Загора. Работата се очаква да стартира през следващата година. Това стана ясно на пресконференцията на кмета на общината Живко Тодоров и заместниците му...

публикувано на 29.04.24 в 16:45
Снимка: Христо Христов

В Хасково направиха първа копка на Център високи постижения

Първа копка на Център за високи постижения бе направена днес в Професионалната гимназия по дървообработване "Цар Иван Асен II"в Хасково. Това е първият подобен такъм център в Хасковска област. В него ще се обучават и ученици от Кърджали, Стара Загора и..

публикувано на 29.04.24 в 16:26

Засилени проверки на Агенцията по храните за празниците

Служители на Агенцията по безопасност на храните извършват засилени проверки във връзка с предстоящите празници. Фокусът е върху традиционните за трапезата храни – агнешко месо, козунаци, яйца, бои за яйца.  Инспектират се обектите за производство и..

публикувано на 29.04.24 в 16:19