Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският външен министър: Заставаме зад българското членство в Шенген

Снимка: Христо Христов

Българският служебен министър на вътрешните работи Калин Стоянов и германският федерален министър на вътрешните работи Нанси Фезер посетиха днес граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево".

Двамата разговаряха за присъедниняването на България към Шенген, като министър Фезер беше запозната как работят граничните служби на Капитан Андреево. Тя е останала с добри впечатления от работата и е заявила, че Германия не е противник на България за присъединяване към Шенген, обясни вътрешният министър Калин Стоянов.

"За федералното правителство беше от решаващо значение България да покрие критериите за влизане в шенгенското пространство. Според нас тези критерии са напълно покрити и изпълнени от България още миналата година. Затова ние единодушно заставаме зад това членство", обясни федералният министър на вътрешните работи на Германия Нанси Фезер.

"Това е индикатор, който ни показва, че сме на прав път. Темите, които коментирахме, бяха отличното двустранно сътрудничество в областта на вътрешните работи, граничното управление, моментното състояние по линия на миграцията", каза още Калин Стоянов.

Той добави, че ситуацията с мигрантския натиск по българо-турската граница е продължава да бъде относително спокойна. От началото на годината незаконно с опитали да преминат границата малко над 7 хил. граждани на трети страни при 27 хил. за същия период на миналата година.

Калин Стоянов обяви, че скандалите в МВР и митниците от последните дни са нанесли тежка репутационна щета.

Министър Калин Стоянов и германският федерален министър посетиха инспектираха и съоръженията по т.нар „зелена граница“ на страната ни с Турция.

По публикацията работи: Иван Славов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Искра Михайлова

Искра Михайлова води листата на "Възраждане" в Стара Загора

ПП "Възраждане" регистрира листа с 22 кандидати за народни представители в 27 МИР-Стара Загора. В одач на листата е Искра Михайлова. Тя е народен представител в 47, 48, и 49-ото Народно събрание. На втората позиция е настоящият народен представител на..

публикувано на 29.04.24 в 20:11
Община Стара Загора

Довършват ремонтите в "Три чучура-юг" и "Самара" в Стара Загора

Четири старозагорски квартала – „Три чучура-юг“, „Самара 1“, „Градински“ и „Зора“, са част от инвестиционната програма на Община Стара Загора през тази година. Подобрения са предвиждат и за парковете „Алана“ и „Пети октомври“, където предстои да се..

публикувано на 29.04.24 в 17:01
проф.Георги Рачев

Очаква ни динамично майско време

Времето в началото на май ще е типично за това време на годината. Това прогнозира в ефира на Радио Стара Загора климатологът проф. Георги Раче в. Той отбеляза, че над по-голямата част от страната именно през този месец падат най-много валежи от..

публикувано на 29.04.24 в 17:00

Ще ремонтират Спортното училище в Стара Загора

Цялостен ремонт на основната сграда на Спортно училище „Тодор Каблешков“ подготвят община Стара Загора. Работата се очаква да стартира през следващата година. Това стана ясно на пресконференцията на кмета на общината Живко Тодоров и заместниците му...

публикувано на 29.04.24 в 16:45
Снимка: Христо Христов

В Хасково направиха първа копка на Център високи постижения

Първа копка на Център за високи постижения бе направена днес в Професионалната гимназия по дървообработване "Цар Иван Асен II"в Хасково. Това е първият подобен такъм център в Хасковска област. В него ще се обучават и ученици от Кърджали, Стара Загора и..

публикувано на 29.04.24 в 16:26

Засилени проверки на Агенцията по храните за празниците

Служители на Агенцията по безопасност на храните извършват засилени проверки във връзка с предстоящите празници. Фокусът е върху традиционните за трапезата храни – агнешко месо, козунаци, яйца, бои за яйца.  Инспектират се обектите за производство и..

публикувано на 29.04.24 в 16:19
Снимка: Радио Стара Загора

Ганчо Илиев: Броят на заразените с коклюш в кв.„Лозенец“ в Стара Загора е много нисък

Броят на заразените с коклюш в кв. „Лозенец“ в Стара Загора е много нисък, установени са и контактните лица, както и родните на болните. Това каза за Радио Стара Загора Ганчо Илиев, управител на „Свят без граници“ и уточни, че през тази седмица..

публикувано на 29.04.24 в 16:03
Община Стара Загора

Община Стара Загора е изискала от ВКС присъдата на Янко Янков

Община Стара Загора е изискала присъдата на общинския съветник Янко Янков от Върховния касационен съд. Това стана ясно от днешната пресконференция на общинското ръководство. Кметът Живко Тодоров обяви, че е разбрал от медиите за решението на съда,..

публикувано на 29.04.24 в 15:57
Мини Марица Изток

Не се предвиждат съкращения в Мини Марица изток

Новият изпълнителен директор на Мини Марица изток Тодор Тодоров съобщи, че рекултивацията на терените , засегнати от минната дейност, за които държавата отпусна 1 милиард лева, ще се изпълнява с наличните хора и техника: Те са абсолютно необходими..

публикувано на 29.04.24 в 15:28

Продължава контрола по пътна безопасност на територията на ОДМВР-Стара Загора

За времето от 22.04.2024г. до 28.04.2024г. на територията на ОДМВР-Стара Загора в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата са проверени 3824 МПС и 6760 лица. Съставени са 941 фиша и 229..

публикувано на 29.04.24 в 13:35