Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Расте интересът на българските кандидат-студенти към Ирландия и Швеция

Висшето образование в Нидерландия привлича студенти от цял свят

Броят на българските кандидат-студенти, желаещи да учат висше образование в чужбина, се е увеличил с 60 процента спрямо миналата година, показват последните данни на изложение "Световно образование". В проведеното неотдавна в Пловдив 20-то издание на най-големия образователен форум в Югоизточна Европа участваха 70 институции за висше, средно образование и центрове за летни езикови програми от 17 държави.  

Според образователния консултант Николай Христанов продължава тенденцията младежите да кандидатстват паралелно в две или повече държави. "Учениците търсят алтернативи, най-добрата специалност и резервни варианти", допълни той. 
"Пандемията и Брекзит вече отминаха, а хората стават все по-заинтересовани и планират, за да се подготвят финансово и да покрият критериите за прием. Европа става и по-достъпна", отбеляза в разговора Христанов.
Нови дестинации привличат родните гимназисти. Двойно нарастват кандидатурите за Ирландия и с 45 процента за Швеция тази пролет. Въпреки късните отговори за прием от държавните университети в Ирландия в края на август, годишните такси за обучение (3000-7500 евро) и политиката за финансиране са сред предпоставките за силния интерес към страната. Сред предпочитаните програми и университети там са анимация, архитектура, актьорско майсторство и бизнес. Безплатното обучение в Швеция в бакалавърски и магистърски програми е основният фактор, с който скандинавската държава набира студенти.
Нидерландия продължава да бъде на водещата позиция за българските кандидат-студенти - 59 процента от тях се насочват към висше образование в страната на лалетата, въпреки лансираните рестрикции за прием в държавни изследователски университети. Очаква се ограничителните мерки да влязат в сила от академичната 2025-2026 година. 
На този фон съседна Белгия става все по-атрактивна дестинация заради програмите на английски език и с годишна такса за обучение от 1116 евро. 
Престиж, традиции и възможности са три от ключовите предимства на образованието във Великобритания, което е притегателна сила за хиляди международни студенти. Страната е дом на едни от най-реномираните учебни заведения в световен мащаб. За първи път след Брекзит кандидатурите от България бележат ръст от 7 процента. Все още има университети, които продължават политиката за студенти от ЕС с такса от 9250 паунда на година, образователни институции запазват отпускането на стипендии за постигнат академичен успех и постижения. Основният интерес пада върху висши училища в Лондон и региона, допълни експертът. 
Италия е една от дестинациите в последните 2 г. с най-голям и устойчив интерес от страна на кандидат-студентите. През настоящата кампания той е с 20 процента по-висок спрямо миналата година.
Испания също попада в полезрението на гимназистите, но все още ограничен брой специалности могат да се изучават на английски. 
Водещи в предпочитанията на българите при избора на професия са бизнес, психология, компютърни и инженерни специалности. Навлизането на генеративния изкуствен интелект се търси като направление за кариерно ориентиране, подчерта Николай Христанов. Традиционно около 10 процента от зрелостниците заминават да учат извън страната, припомни той.
Интересът към езиковите ваканции в чужбина също се завръща. Сингапур, САЩ, Великобритания, Германия, Франция и Швейцария са сред държавите фаворити. 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

С ремонт за 7 млн. лева реновират ОУ „Самара“

Двама от заместник-кметовете на Община Стара Загора, чиито ресори са свързани със строителството и образованието – арх. Мартин Паскалев и Надежда Чакърова, посетиха Основно училище „Самара“. Посещението им бе инициирано от желанието им да се уверят..

публикувано на 17.05.24 в 18:56

Фестивалът "В подножието на Асара" ще се проведе за първи път в Николаево

  Първи фолклорен фестивал "В подножието на Асара" организират НЧ "Зорница" с. Нова махала и община Николаево. Фестивалът е своеборзно продължение на инициатива, реализирана преди няколко години със същото име от малката община, за да популярзира..

публикувано на 17.05.24 в 16:35

19 са жертвите на трудови злополуки от началото на годината

В следствие на трудов травматизъм от началото на годината 19  души са загубили живота си.  Сериозен ръст на трудовите злополуки се отчита и за цялата 2023 година , съобщи директорът на агенция „Главна инспекция по труда" Екатерина Асенова на..

публикувано на 17.05.24 в 16:31
Янко Янков

Прекратиха правомощията на Янко Янков като общински съветник

Без дебати и с единодушие членовете на Общинската избирателна комисия в Стара Загора предсрочно прекратиха правомощията на Янко Янков като общински съветник. Причината е влязла в сила присъда на последна инстанция. Документите от Върховния..

публикувано на 17.05.24 в 16:23

Радио Стара Загора се включва в програмата на Европейската нощ на музеите

Радио Стара Загора се включва в програмата на Европейската нощ на музеите с прожекция на филма за Мара Шопова в музей „Литературна Стара Загора“. Кратката документална лента ще бъде показана от 18 часа на 18 май в сградата на музея, след което е..

публикувано на 17.05.24 в 15:57

Над 10 000 са издадените разрешителни за оръжия в област Стара Загора

Броят на издадените разрешителни за притежаване на оръжие са 10 445 . Разрешителният режим се изразява в притежавание, носене и съхранение на огнестрелни оръжия и боеприпаси. Това съобщи за Радио Стара Загора комисар Антон Иванов- началник Сектор..

публикувано на 17.05.24 в 15:44

Полицай на годината за 2023 г. стана зам.-директор на МВР в Сливен

Носителят на приза „Полицай на годината - 2023" Марио Климентов застава на поста заместник-директор в ОДМВР-Сливен и началник отдел „Криминална полиция". Той е назначен на 15 май със заповед на министъра на вътрешните работи.  Комисар Климентов..

публикувано на 17.05.24 в 15:10

Плувният басейн в Стара Загора остава затворен

Общинският плувен басейн на Стара Загора засега ще остане затворен, информират от общинския пресцентър. В спортното съоръжение извършват профилактика на филтриращата система, наложила се поради настъпила авария. Първоначално бе съобщено, че тя ще..

публикувано на 17.05.24 в 14:52

Община Стара Загора започва авариен ремонт на път

Аварийно ще бъдат отстранени всички нарушения в асфалта на пътя между паметника „Бранителите на Стара Загора“ и Околовръстното в посока на Гробищния парк. Това съобщи днес арх. Мартин Паскалев, зам.-кмет на Община Стара Загора с ресор „Устройство на..

публикувано на 17.05.24 в 13:40

Над 100 курсисти от ЦСПП в Казанлък положиха клетва

Над 100 курсисти, преминали успешно подготовка в Центъра за специализация и професионална подготовка в Казанлък, положиха клетва като служители на Министерството на вътрешните работи. Официалната церемония, провела се в парк „Розариум“ в Града на..

публикувано на 17.05.24 в 13:39