Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С литийно шествие отбелязват Гергьовден в Ямбол

Литийно шествие с икона на Свети Георги Победоносец с частица от мощите на светеца ще премине по централни улици на Ямбол, информира кореспондентът на БНР  Даниела Костова.

Празникът ще започне в църквата „Св. вмчк. Георги Победоносец" с утринната служба. След нея  в 9:00 часа е началото и на празничната Света литургия. 

Традиционното литийно шествие, ще тръгне от 10,30 часа, от двора на храма. 

Шествието, предвождано от архимандрит Димитрий, ще премине по централните ямболски улици, като за кратко движението на моторни превозни средства по тях ще бъде спряно, предупреждават от общината в Ямбол.

По решение на служебния министър на отбраната военните паради са отменени в цялата страна, затова за  първи  път празникът в Ямбол ще премине без участието на ямболския гарнизон.
По публикацията работи: Дарина Колева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 2400 четвъртокласници се явиха на НВО по български език в областта

Без проблеми е преминало днес националното външно оценяване по български език за четвъртокласниците в област Стара Загора, което се проведе в 92 училища. На него са се явили 2 461 ученици, а 158 не са положили изпита по различни причини, обобщи..

публикувано на 27.05.24 в 17:43

Община Стара Загора осигурява транспорт за трудноподвижни избиратели

Избирателите със затруднения в придвижването в Стара Загора ще могат да гласуват в подвижна секция на предстоящите избори за депутати и евродепутати на 9-и юни. След изтичането на крайния срок в събота, заявления са подали 16 човека от града и три села в..

публикувано на 27.05.24 в 17:13

Отпуснаха 6 млн. лв. за пътя между Казанлък и Копринка

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова подписа договор в Министерството на регионалното развитие и благоустройството за финансиране на проекта за реконструкция на общинския път и изграждане на велоалея от град Казанлък до село Копринка. Стойността..

публикувано на 27.05.24 в 17:10

Очакват гости от цял свят за Празника на розата в Казанлък

Гости от най-отдалечените точки на света пристигат в Казанлък, за да се потопят в магията на Празника на розата, информират от общинския пресцентър. Хилядите километри, които делят България с Япония, Китай, Тайланд и Европа се оказват незначителен..

публикувано на 27.05.24 в 17:09

Старозагорският куклен театър ще участва в първия „Дворец на куклите и децата“

През месец юни Старозагорският куклен театър  ще вземе участие в новия фестивален формат на Националия дворец на културата (НДК) „Дворец на куклите и децата“. През първите два уикенда от месеца (1,2,8 и 9 юни) в зала 6, децата ще преживеят вълнуващи..

публикувано на 27.05.24 в 16:22
Община Стара Загора

Общинският съвет в Стара Загора избира управител на "Тролейбусни и автобусни превози"

80 точки са залегнали в дневния ден на предстоящото в четвъртък редовно заседание на Общински съвет Стара Загора. Местният парламент трябва да вземе решение за определяне на нов управител на общинския превозвач „Тролейбусни и автобусни превози“.  Две..

публикувано на 27.05.24 в 15:58

Турски хит показват на „Златната липа"

Големият турски режисьор Нури Билге Джейлан е включен в извънконкурсната селекция на „Златната липа" 2024 с последния си филм „Сухи треви" (2023), който е с впечатляваща продължителност от 197 минути. Миналата година „Сухи треви" беше част от..

публикувано на 27.05.24 в 15:36

Професионалната гимназия по ресторантьорство в Павел баня празнува 30-годишен юбилей

В края на май Професионалната гимназия по ресторантьорство и хотелиерство в Павел баня отбелязва своя 30-годишен юбилей. Кулминация на събитията ще бъде пролетна благотворителна кулинарна изложба. Тя ще се проведе на 31 май 2024 г. (петък) от..

публикувано на 27.05.24 в 15:24

В Сливен посрещат новия митрополит

Очаква се малко по-късно днес в Сливенската епархия да бъде тържествено посрещнат новоизбраният митрополит Арсений. Церемонията ще бъде в храма "Света Троица" в село Крушаре.  По-късно кметът на Сливен Стефан Радев ще привества новия митрополит пред..

публикувано на 27.05.24 в 15:17

РЗИ-Стара Загора с инициативa за Световния ден без тютюнопушене

Всяка година на 31 май Световната здравна организация (СЗО) отбелязва Световния ден без тютюнопушене. Мотото на тематичния ден за 2024 г. е „Защитата на младите хора от намесата на тютюневата индустрия“. По данни на СЗО във всички държави..

публикувано на 27.05.24 в 14:19