Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди 160 години

На Великден Васил Левски отрязва дяконските си коси

Споменувай ме в молитвите си, отче, с името йеродякон Игнатий. Моли се, не за мене, а за България", са последните думи на Апостола.

Ръкополагането на В. Левски в йеродяконски сан - стенопис на храма "Св. Богородица" в Карлово. Художник - Дечко Тодоров.

След шест години послушничество при вуйчо си хаджи Василий Васил Иванов Кунчев е постриган и въведен в монашество в сопотския манастир „Свети Спас” на 7/19 декември 1858 г. Той доброволно приема за цял живот трите религиозни обета: за бедност, послушание и целомъдрие. За свой кръстник и духовен наставник избира отец Кирил Рилски. През следващата 1859 г. Пловдивският митрополит Паисий въвежда йеромонах х. Василий в архимандрит, а монах Игнатий ръкополага в йеродяконски чин.

В първите дни на март 1862 г. той получава благословията на отец Кирил и се отправя към Белград, за да се включи в легията на Раковски. След разтурянето ú се връща в Карлово и продължава службата при вуйчо си. Мисълта за освобождението на Отечеството е погълнала цялото му съзнание, но за да изпълни дълга си към народа - трябва да се откаже от дяконската служба.

През нощта на първо Възкресение 19 април/1 май 1864 г. дякон Игнатий служи в храма „Света Богородица”. Пее по-хубаво от всякога. След служба той и приятелите му Христо Василев Пулев и хаджи Георги поп Христов излизат на запад от Карлово в местността Алтън чаир (Златна ливада). По настояване на дякона х. Георги взел ножица и гребен. Игнатий заявява: „От днес аз преставам да нося тази калугерска шапка. Хаджи, вземи ножиците и отрежи косата ми!”. Георги поп Христов отказва да отреже „украшението на челото и на службата” му. Христо Пулев също решително отказва да изпълни желанието на своя приятел. Тогава той сам взима ножицата и златистият сноп остава в ръката му. Свива спокойно отрязаната коса в кърпа и я прибира в пазвата си – тя е един от символите на обета, който остава свят за него и занапред.

Стъкленицата с кичури от косата на Апостола.

Когато запява на втория ден на Великден, множеството е изумено – дякон Игнатий е в мирски дрехи. Свещеници и карловски първенци са разгневени от деянието му. На епитропите, които искат обяснение, отговаря, че е решил да стане учител. Наместникът на Пловдивския митрополит застава решително на негова страна и не му е наложено наказание – заточение в далечен манастир. Той не скъсва с вярата, а открива своето истинско призвание в живота, без да наруши и дадените обети.

„Мамо, мене ме призовава народният глас да се притека на помощ на поробеното си отечество; затова аз не мога вече да изпълнявам духовната си длъжност и сега се отказвам от нея. Вземи косата ми, та я скрий в сандъка си, защото аз се отделям от тебе. И кога чуеш, че съм загинал, да я извадиш, за да се опее и погребе вместо мене, защото може би ще остана неопян и непогребан". С тези вълнуващи думи дякон Игнатий дава отрязаните си монашески коси на майка си Гина.

Минути преди края на земния си път, при изповедта си пред поп Тодор, той му казва: „Споменувай ме в молитвите си, отче попе, с името йеродякон Игнатий. Моли се, отче, не за мене, а за отечество България”.

Сестрата на Апостола – Яна, предоставя на Министъра на народната просвета ценната реликва с писмо от 20.VІ.1907 г., в което се казва: „Косата, която Ви изпращам, е… запазена от майка ми. След нейната смърт я запазих аз и сега я предлагам Вам, г-не Министре, за да й определите подходящо място. Нека тя спомнюва на младото поколение за онзи герой мъченик, който увисна на бесилката в този същия град, който днес е столица на онази България, за която той даде живота си, без да можа да я види свободна. Нека поколението черпи поука от това и не престава да мисли за поробената още част от българския народ и за запазването на скъпо изкупената свободна и независима България!“

По публикацията работи: Мирослав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Съвет към абитуриентите: Красотата започва отвътре навън

Гримът е форма на себеизразяване и позволява на хората да проектират своята уникална идентичност и красота. В миналото е бил символ на богатство и изисканост, а днес е необходимост за съвременната жена и част от грижата за кожата на лицето. Наближават..

публикувано на 19.05.24 в 10:45

Белоглаво лешоядче на 12 дни от днес в Зоопарк Стара Загора

Белоглаво лешоядче на 12 дни бе прието този следобед в Зоопарк Стара Загора. То е излюпено в инкубаторите на Спасителния център за диви животни на сдружение "Зелени Балкани", и е второ яйце на едната двойка лешояди, обитаващи зооградината.  Малкото..

публикувано на 17.05.24 в 16:45

Над 200 кучета от 70 породи ще участват в международна киноложка изложба в Първомай

Над 200 кучета от повече от 70 породи ще се включат в международна изложба, организирана от киноложкото дружество в Първомай. Това съобщи в интервю за Радио Стара Загорапредседателят на дружеството Пеньо Запрянов. Осмото издание отново се провежда..

публикувано на 17.05.24 в 12:08

Макис Сиопис: „Обичам България и шопската салата!“

Той се казва Макис Сиопис, на 31, от Гърция. Пристига в Българ, за да учи „Педагогика“. Научава български език и започва да сбъдва мечтите си. Съдбата го среща с музиканта Петър Писарски от група „Атлас“ и става част от музикалния проект „Зелени..

публикувано на 16.05.24 в 15:32

Оправдан ли е страхът от змии

Ловуването и освобождаването на змии може да звучи като необичайна заетост за повечето хора, но за Александър Мечев е ежедневие. В интервю за Радио Стара Загора, той сподели опита си от срещите с тези същества. „Змиите често..

публикувано на 16.05.24 в 14:04

Стоян Омарчевски - човекът, на който Стара Загора дължи създаването на Търговската гимназия

Знаете ли кой е Стоян Омарчевски?  Повечето хора свързват името му с честването на Деня на народните будители, но реално му дължим много повече.  Стоян Омарчевски е родом от Нова Загора, завършва мъжката гимназия " Иван Вазов" в Стара Загора през 1908..

публикувано на 14.05.24 в 06:20

Кариерно консултиране за деца

Кариерното ориентиране е важно от най-ранна детска възраст. Изборът на професия е следствие от множество фактори, но преди всичко на добра информираност.  В разговори с (не)познати деца, освен за годините и името, ние често ги питаме и какви искат..

публикувано на 13.05.24 в 15:26

Всяко второ лице е засегнато от някаква форма на тревожност или има близък, който страда от нея

Психологът Даниел Троев представи своята първа книга, озаглавена "Отвъд тревожността", като резултат от години на работа с хора, страдащи от тревожност, паник атаки и емоционални притеснения. В интервю за Радио Стара Загора, Троев споделя, че..

публикувано на 11.05.24 в 10:58
Динко Цвятков , Моника и Даная Илиеви

СУ „Иван Вазов“ е едно от първите училища в община Стара Загора, което минава изцяло на разделно събиране

СУ „Иван Вазов“ е едно от първите училища в община Стара Загора, което минава изцяло на разделно събиране на отпадъците и за целта ще бъдат поставени необходимите контейнери. Това каза за Радио Стара Загора директорът на училището Динко Цвятков. Вчера..

публикувано на 09.05.24 в 16:15

Всички пътища за бесарабските българи водят към България

  Жана Суслина е бесарабска българка, която много пъти е идвала в България и всеки път открива по нов и различен начин прародината на дедите си. При случайната ни среща в Ямбол, разбирам, че идва за втори път в града на Диана, а брат й и дъщеря й живеят в..

публикувано на 11.05.24 в 06:30