Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Университетите няма да отворят врати на 20 май

Проф. Добри Ярков: Висшето образование е недофинансирано, протестът не е политически

Близо половин година в сферата на висшето образование очакват обещаното от страна на държавата финансиране. За първи път се наблюдава единомислие във всички университети в страната - и държавни, и частни, че висшето образование е недофинансирано. Това мнение изрази пред Радио Стара Загора проф. Добри Ярков, ректор на Тракийския университет и зам.-председател на Съвета на ректорите. Той припомни, че от януари се чака постановление на правителството за обещаните 39 млн. лева за увеличение на парите за работещите във висшето образование, като увери, че от Съвета на ректорите водят ежедневни срещи на най-високо ниво. Краткият отговор е, че средстава не са осигурени. 

Проф. Ярков каза още, че готвеният за 20 май, понеделник, протест няма политически характер, като подчерта:

"Тази недофинансираност от години на висшето образование намалява интереса, второ - науката не може да следва световните стандарти, също недофинансирана". 

Обмисля се затваряне на ключови пътища, ако управляващите не вземат спешни мерки, а проф. Ярков призова за разбиране от обществото.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Таня Балабанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

НЧ „Христо Ботев 1874“ в чирпанското село Рупките ще отбележи 150 години от създаването си на 1 юни

Едно от най-старите читалища в България  - НЧ „Христо Ботев 1874“  в чирпанското село Рупките ще отбележи 150 години от създаването си на 1 юни. Празникът ще започне от 18ч. и ще включва различни прояви на Дамския и Детския клубове в читалището, както и..

публикувано на 29.05.24 в 09:30
Росица Матева

ЦИК: Гражданите да се информират за изборните си права

Важно е гражданите да се информират за своите избирателни права. За избор на евродепутати гласоподавателите трябва да имат уседналост поне 3 месеца назад, тоест към 9 март да имат настоящ адрес в страната или в държава членка на ЕС, но това трябва да бъде..

публикувано на 29.05.24 в 09:05

Днес ни очаква дъжд, на места са възможни и градушки

Атмосферното налягане е близко до средното за май - ще се понижава. Днес въздушната маса ще е неустойчива. Още преди обяд в Северна и Западна България, а след обяд и в Горнотракийската низина и по Черноморието ще се развива купеста и купесто-дъждовна..

публикувано на 29.05.24 в 06:20

Отделение за продължително лечение на нервни болести разкриха в Котел

Отделение за продължително лечение по нервни болести бе разкрито в Специализираната болница за рехабилитация  на деца в Котел. Служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева присъства на откриването му. Министерство на здравеопазването отпусна..

публикувано на 29.05.24 в 05:49

ЮИДП-Сливен ще участва в кампанията „Горска класна стая“ на ИАГ

Изпълнителна агенция по горите стартира кампания „Горска класна стая“, която ще се проведе на територията на повече от 20 държавни горски стопанства в цялата страна. В нея участие ще вземат представители на шестте Държавни горски предприятия, държавни..

публикувано на 28.05.24 в 16:27

Отново празник за деца и кучета организират на 1 юни в Стара Загора

"Кучилище Стара Загора", с подкрепата на Община Стара Загора, кани всички деца и родители с любимите им четириноги лаещи приятели на осмото издание на Празник за деца и кучета. Той ще се проведе, по традиция,  на 1 юни от 17.00 ч. в парк "Зелен клин"...

публикувано на 28.05.24 в 16:22

Детски турнир под надслов ,,Футболните отбори срещу агресията“ организират в Стара Загора

Детски футболен турнир с призив - ,,Футболните отбори срещу агресията“, организират по повод Международния ден на детето в Стара Загора. Инициативата е на Местната комисия  за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните към..

публикувано на 28.05.24 в 16:16

Наситена спортна програма за Деня на детето в Стара Загора

Предпразнично на 31 май от 9:00 часа, в Спортна зала УСШ ще се проведе турнир по борба за деца „Никола Илчев“. Участие в схватките ще вземат близо 70 деца от цялата страна родени 2013 - 2017 г. Организатори са СК по борба „Берое“ и Община Стара Загора...

публикувано на 28.05.24 в 16:12

Нови маркировки в близост до пешеходни пътеки призовават пешеходците за внимание

Полагане на допълнителна маркировка на тротоарите в близост до пешеходни пътеки, изобразяваща забранителни знаци за употреба на слушалки и мобилни телефони, започна на възлови кръстовища в Стара Загора. Автор на проекта за превенция и повишаване..

публикувано на 28.05.24 в 15:52
Снимката е илюстративна

Четвъртокласниците от област Стара Загора се явиха на изпита по математика за националното външно оценяване

2458 четвъртокласници днес се явиха на изпита по математика за националното външно оценяване в Област Стара Загора. Малките матури се проведоха спокойно и с отлична организация във всяко едно от 92-те училища в областта, съобщи за Радио Стара..

публикувано на 28.05.24 в 15:41