Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Платформа за подаване на анонимни сигнали за разпространение на наркотици заработи и в Стара Загора

Стара Загора обявява война на разпространението на наркотиците сред младите хора. Вече действа специална платформа за подаване на анонимни сигнали срещу дилъри. Подготвя се и мащабна информационна кампания сред подрастващите как да използват платформата, стана ясно на пресконференция на ръководството на общината .

Община Стара Загора е втората у нас, която внедрява платформата за подаване на анонимни сигнали за разпространение на наркотици DrugSTOP.bg. Тя е пилотен проект по идея на Община Казанлък и Младежкия общински съвет на Казанлък. Платформата стартира през септември миналата година, а вече има образувани 6 досъдебни производства и едно дело е в ход, обясни Младен Желев, общински съветник от Казанлък и управител на фирмата разработчик. Той обясни как действа приложението:

"Основен фокус са учениците и подрастващите, които най-често се изкушават да посегнат към наркотиците. Чрез тази платформа в три лесни стъпки може да се подаде анонимен сигнал. Това се случва практически чрез QR код, който се сканира, няма нужда от допълнителна апликация на телефона. Първата стъпка е подаването на сигнала, може да се вземат координатите на събитието от самото мобилно устройство или пък човекът да съобрази къде се намира в момента. След установяване на локацията има записан уникален номер на сигнала, може да бъде добавена и текстова информация, например описание на автомобил, на човек, за който има съмнения, че е дилър. Ако е удобно или е безопасно да се снима, то може да бъде добавена и снимка, която да помогне за обработката на сигнала. След това информацията постъпва първоначално в общинска администрация, след което се насочва към някое от двете районни управления в Стара Загора. Ако подателят на сигнала прецени, може да напише и телефонния си номер“, разясни Желев.  

Зам.-кметът на Община Стара Загора по образование и младежки дейности Надежда Чакърова отбеляза, че че това приложение отговаря на динамиката на съвременните млади хора и по-лесно и целево е подаването на сигналите, както и да се избегнат обвиненията от връстници към връстници. 

Информацията за платформата ще бъде разпространена на възможно повече места, допълни временно изпълняващият длъжността секретар на общинската администрация Делян Иванов:

„Предстои да бъдат разработени QR кодове, които да бъдат разпространени в училищата, дискотеките и заведенията. Ще бъдат запознати и учителите в старозагорските училища, за да може в часа на класния ръководител да осведомят децата за този продукт", каза  Делян Иванов, като увери, че са предвидени и мерки срещу подаване на фалшиви или злонамерени сигнали.

Намеренията на ръководството на общината са да се проведе мащабна кампания за популяризиране на приложението сред учениците и младежите. Една от идеите е да се изработят информационни клипове с участието на популярни лица от Стара Загора. 

Още по темата може да чуете в звуковия файл:





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

При 57% обработени протоколи ГЕРБ води в Стара Загора с 25,9% във вота за НС

Резултати от изборите за Народно събрание в Стара Загора при обработени 57.20% от секционните протоколи: ГЕРБ-СДС 25,92% или 11005 гласа „Възраждане“ 18,33% и 7783 гласа ПП-ДБ 10,68%, 4535 гласа БСП ЗА БЪЛГАРИЯ 9,88%, 4166 гласа..

публикувано на 10.06.24 в 12:45

Резулатите при 66% обработени протоколи в Сливен

При преброени 66,44% протоколи за народни представители и 66,11% за Европейски парламент в Сливенска област ГЕРБ-СДС е първа политическа сила. За народни представители за партията на Бойко Борисов са гласували 6 867 души или 28,07% от..

публикувано на 10.06.24 в 12:39

Резултати за Народно събрание в Стара Загора при 42% от обработените протоколи

Резултати от изборите за Народно събрание в Стара Загора при обработени 42.60% от секционните протоколи: ГЕРБ-СДС 26,25% или 7403 гласа „Възраждане“ 18,05% и 5089 гласа ПП-ДБ 11,02%, 3105 гласа БСП ЗА БЪЛГАРИЯ 10,24%, 2887 гласа..

публикувано на 10.06.24 в 12:00

Четвърти национален събор на запасното войнство ще се проведе в Стара Загора

На 13-и и 14-и юни 2024 г. в Стара Загора ще се проведе Четвъртият национален събор на запасното войнство. Събитието ще събере стотици ветерани и любители на военната история от цялата страна. Пресконференция по повод събитието ще даде ръководството..

публикувано на 10.06.24 в 11:43
РИК Ямбол

70% обработени изборни протоколи в Ямбол

Продължава приемането на обработените протоколи в Районната избирателна комисия в Ямбол.  Повече от 12 часа продължава приемането на протоколите в РИК Ямбол. До момента са обработени близо 70 процента от секциите.  Според председателя Ани Канева в..

публикувано на 10.06.24 в 11:21
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Ниската избирателна активност ще затрудни преговорите за правителство

Резултатите от тези избори показват, че избирателната активност достигна нов антирекорд и това е преломният момент, в който трябва да се реши оттук на сетне ще се продължили с кризата, в която са намираме със спирала от предсрочни избори или ще..

публикувано на 10.06.24 в 10:53

Стоян Тодоров: "Величие" е пробългарска партия, насочена към спасението на страната ни

Ние сме пробългарска партия, която мисли за спасяването на България. Така вторият в листата на „Величие“ в Стара Загора Стоян Тодоров представи партията, която според данните до момента ще влезе в 50-то Народно събрание и бе определена като голямата..

публикувано на 10.06.24 в 09:49

ГЕРБ-СДС печели в Стара Загора, втори са "Възраждане", сочат междинните резултати

При близо 24 процента обработени протоколи към 6.00 часа тази сутрин В Районната избирателна комисия в Стара Загора,  в областта първа политическа сила е ГЕРБ-СДС с близо 27,5 процента. Втори са „Възраждане“, които получават близо 16 процента от..

публикувано на 10.06.24 в 07:40
Снимката е илюстративна

В Стара Загора пръскат срещу комари

Община Стара Загора ще извърши ларвицидна обработка на биотопите на комарни ларви, както и третиране на открити площи срещу възрастни комари с препарати „Акватен“ – екологичен ларвицид и „Стийл 25 ЕК“ / студен аерозол. Началният час за..

публикувано на 10.06.24 в 06:24