Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: „Патронажна грижа +“ – нов проект в подкрепа на възрастните хора

До 30 юни 2023 година общините ще могат да се възползват от проекта „Патронажна грижа +“. Бюджетът на процедурата е 85 млн. лв., като за всяка община има определен прогнозен максимален размер на безвъзмездната финансова помощ, който е съобразен с броя нуждаещи се, които имат нужда от социални услуги в съответната община.

С проекта се дава възможност за предоставяне на почасови социално-здравни услуги в домашна среда на възрастни хора над 65 г. в невъзможност за самообслужване, хора с увреждания или поставени под карантина заради COVID-19. Те могат да разчитат на екипите на „Патронажна грижа +“ за доставка на храни, лекарства и продукти от първа необходимост, закупени със собствени средства, както и за съдействие за неотложни административни услуги. По новата процедура се създават възможности за адаптиране на социалните услуги, делегирани от държавата дейности, с цел превенция от заразяване с коронавирус.

„Община Дупница спечели финансиране по проекта си "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания. "Възрастните, хората с увреждания или в изолация имат повече нужди от това да им бъде почистено вкъщи и напазарувано. Те се нуждаят от психологическата и медицинската подкрепа на социалните работници, медиаторите, медицинските сестри и психолози. Дейността „Патронажна грижа“ ще се извършва 12 месеца до 2 часа на ден, от следните целеви групи: хора с увреждания и възрастни хора в невъзможност от самообслужване, лица над 54 г., други уязвими групи, включително лица поставени под карантина във връзка с COVID-19, лица от рисковите групи за заразяване с COVID-19. Проектът е за срок от 12 месеца, а здравно-социалната помощ достига дори до хората в отдалечените места на община Дупница“, разказва Нина Александрова, ръководител на проекта за патронажна грижа в Дупница.

129 възрастни хора от Община Благоевград са включени в проекта “Патронажна грижа +“ , който стартира на 1 юли 2021 г. В продължение на 1 година, включените в програмата, които изпитват затруднения при самообслужването ще получават мобилни здравно-социални услуги в дома си от наети за целта домашни помощници и медицински сестри. В същия период, във всички социалните услуги делегирани от държавата дейности на територията на община Благоевград ще се прилагат допълнителни мерки за превенция от COVID-19, в това число: дезинфекция на сградния фонд, осигуряване на лични предпазни средства, безплатно тестване за COVID-19 на служителите и потребителите на услугите, осигуряване на допълнителен персонал при необходимост. За ползите и необходимостта от такива проекти, Кръстина Георгиева, чиято майка се възползва от тези услуги: “Възрастните хора са най-уязвими при тази пандемия, моята майка е на 80 години, включена е в тази програма и аз съм много доволна. Спокойна съм, че е обгрижвана от медицинска сестра, и така мога спокойно да ходя на работа. Приветствам тези социални услуги.“


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Край на рекламите на хазарт

От днес, 17 май,  влиза в сила забраната на реклами за хазарт във всички медии, както и наличието на билбордове в близост до учебни заведения. Новият закон за хазарта въвежда почти пълна забрана на рекламите на хазартни игри в телевизии, радиа и сайтове. Той бе обнародван на 14 май в „Държавен вестник“. Според новия закон  хазарта се..

публикувано на 17.05.24 в 14:10

Дърворезбени кръстове – изкуство в миниатюра

Дървените кръстове с резбована миниатюрна в православните храмове в нашата страна са обект на изследването на д-р Вера Атанасова-Кавачева, уредник в Националния исторически музей. В ефира на Радио Благоевград тя обясни, че тези църковни предмети представляват интерес заради трудността на своята фина изработка и „защото свидетелстват за..

публикувано на 17.05.24 в 11:41

"Пойни птици" - стихове с аромат на барут и мащерка

Поетът Владислав Христов представи новата си книга с поезия „Пойни птици“. В изданието авторът е събрал свои стихове от последните няколко години. “Текстовете са свързани най-вече с това, което споходи света през последните две години - войната в Украйна. Нямаше как, като пишещ човек да не реагирам на случващото се. Другата част от стиховете са..

публикувано на 17.05.24 в 11:37

Мирена Станева: Опазването на културното наследство е мисия

Регионалният център на ЮНЕСКО за Югоизточна Европа в София е част от мрежата центрове на световната организация с основна задача да опазва и помага на държавите да изграждат своите политики по отношение на опазването на живото наследство. „ Това е признание за нашата дългогодишна културна политика, която подкрепя и опазва наследството  ни и по..

публикувано на 17.05.24 в 10:15

Държавите в ЕС харчат милиарди за дейности, вредящи на природата

Нов доклад на WWF разкрива, че държавите-членки насочват между 34 и 48 милиарда евро европейски субсидии годишно за дейности, които вредят на природата. Макар че тези вредни субсидии обхващат всички основни сектори на икономиката, основната част от тях произхожда от селското стопанство. Според ново изследване до 60% от..

публикувано на 16.05.24 в 10:45

Електроцентралите в Югозападна България продължават работата си

Електроцентралите в Югозападна България продължават работата си. Това каза в интервю за Радио Благоевград  Марио Нинов, председател на Националния стачен комитет на КТ „Подкрепа“. Информацията идва на фона на новините, че в ТЕЦ „Марица Изток 3“ са започнали съкращения на специалисти. 80 души в края на миналата седмица са получили своите..

публикувано на 15.05.24 в 12:47

Директорът на ПМГ „Яне Сандански“ с наградата „Св.Иван Рилски“

Наградата „Свети Иван Рилски“ се връчва ежегодно от Министерството на науката и образованието  на директори на училища  за високи постижения и принос в развитието на образователното дело.По традиция церемонията по награждаване е в Рилския манастир  в Деня на светите равноапостолни Кирил и Методий  – 11 май.  През тази година голямата награда..

публикувано на 15.05.24 в 09:36